
"חברות שמפרסמות במיליונים, נחסמות בן לילה כי אינן מכירות את כללי ההתנהלות מול פייסבוק ואינסטגרם"
תמיר פרקש ניהל עשרות פרויקטים בתחום הדיגיטל עד שהגיע לעבוד עם גוף בינ"ל שדרש ממנו ללמוד במשך שבוע את תקנון המשמעת ונהלי הפרסום של "פייסבוק". כמו רבים מאיתנו, בהתחלה התייחס פרקש לנושא בזלזול.
בתמונה: תמיר פרקש
קרדיט: גילי חייט סאלם
אחרי שבוע שבו הקדיש 18 שעות ביום לנושא, החליט פרקש שיש כאן מקצוע. הוא עזב את החברה ופתח עסק עצמאי תוך שהוא הופך את הנושא לתורה ולמדע. לאחרונה פתח חברה שמייעצת בתחום הוא הקים אתר ובלוג ראשון בעולם שמוקדש כולו למדיניות הפרסום של פייסבוק ותוך חצי שנה הפך למאסטר הישראלי לתחום תוך שהוא מחלץ עשרות ארגונים ישראלים גדולים מחסימות ונעילות חשבונות ומונע מאחרות ללכת בדרכן. פרקש הפך נער הזהב הישראלי לתקשורת יעילה והבנת המדיניות של "פייסבוק" ואינסטגרם". הוא מתדרך מנהלי שיווק, קריאייטיב ודיגיטל בכל המדינה ויושב בישיבות אסטרטגיה שיווקית של גופים המקציבים מיליוני שקלים בשנה לפרסום ברשת.
פרקש: "המציאות היא שחברות ועצמאים לא מבינים למה הם נחסמו ב"פייסבוק". הדעה הרווחת שהמדיניות משתנה תכופות ושאי אפשר לדעת ולקבל הסבר למה הם חסומים. האמת היא בדיוק הפוכה... את החסימה ונעילת החשבון ניתן לצפות הרבה מראש, יש איתותים מוצפנים וגלויים להפרות התקנון לכל אורך הדרך. הבעיה היא שאין אף קורס שמלמד את הנושא לעומק ואנשים ממשיכים להפיץ את השמועה שלעיתים ככה זה קורה, בלי סיבה ומנהלי פרסום ושיווק גורמים אגב כך נזקים אדירים לגופים שקמפיין הפרסום שלהן נעצר בבת אחת".
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
פרקש חקר השנה מאות קמפיינים שנחסמו ומאיר את עינינו. "למשל, בכל קמפיין שרומז שהוא יודע משהו על הגולש, יש הפרה והוא עתיד להיחסם. חברות שכותבות: אנשים כמוך, לטעמך וכו', רומזות שיש להן מידע על אופי הגולש וזה בניגוד גמור לתקנון של הרשת החברתית. בשלב הזה האלגוריתם יכריח אותן לשחק תחת כללי המדיניות. באופן כללי, מאחורי כל חוק יש קוד שמחפש הפרת חוק בתוך התוכן. כששלחת תוכן לפרסום, אישרת שאתה פועל על פי הכללים. אם האלגוריתם יגלה שפעלת בניגוד לכלל, יש חסימה ומתחיל הבלגן". לדברי פרקש, מנהלי דיגיטל שנסמכים על הוותק שלהם בתחום ולא ילמדו את התקנון לעומק, יזיקו ללקוחות. "לעיתים דווקא האוטוריטות בישראל מפיצים דיס אינפורמציה. זה אכן קשה ודורשני לצלול לעומק כל תקנה ותקנה, אבל זה פשוט מתבקש".
פרקש למד שתחת כותרת פרסומית כמו: הלוואות, יש תתי סעיף משמעותיים ואנשים פשוט עוברים עליהם בחטף וזורקים דאטה יקרה וקמפיין גדול לפח. "כל מילה נחשבת, כל ליקוי בדף נחיתה עולה על הכוונת. האלגוריתם מזהה בקלות ובמהירות הפרת מדיניות. הוא מתעדף זיהוי של מה שמתפרש מהמשפט והמסר שלכם". לאחר שניתח מאות קמפיינים שנחסמו, זיהה פרקש את אופי האלגוריתם וכיום הוא מזהה בשניות את הבעיות בכל פאנל שיווקי או דף נחיתה. הוא יודע לומר אם הרעיון העסקי מוצג נכון ולשמור על נכסי הנכס הדיגיטאלי.
"מי שרוצה שכספו יהיה מובטח, צריך לדאוג מראש לקבל הכשרה כדי למנוע פסילות וחסימות. כל התעשייה, כותבי תוכן, מנהלי שיווק, מנהלי פרסום - צריכים לעבוד בהתאם למדיניות וחוקי הפרסום. זכרו, האינטרס של המפרסם הוא למכור ושל פייסבוק הוא לשמור על המשתמש. מבחינת הגוף הזה - אנחנו כאילו נמצאים אצלו בזכיינות ומחויבים לשמור על האינטרס של הגולשים.
"לעיתים החסימות מגיעות בהפתעה וללא ריבוי אזהרות. המערכת לא מסבירה לעומק מה המשקל של כל סעיף ולא מחנכת את המפרסם. הנזק יכול להיות אדיר – סגירת הנכס הדיגיטלי לצמיתות לתוכן אורגני או ממומן או לשניהם. למשל, אם תעשה משהו חוקי בפרסום הממומן ובאורגני האלגוריתם יגלה שאתה מחזיק בפרופילים מזוייפים, ייחסמו אותך.
אם תפתח פרופיל אחר בעל אותו אינטרנס, הם יעלו עליך על פי התוכן. גם אנשים פרטיים נחסמים. לעיתים החסימה היא כמו תאונת דרכים חזקה ופתאומית עבורך ולעיתים תבחין בהתראות ואזהרות. יש מי שמפרסם שנים וכל הדאטה ששילמתם עבורה תרד לטמיון". המאסטרו מזכיר לנו שמדובר תמיד ברשת חברתית ולא רשת למכירות. חוקי הבסיס לא משתנים בקלות ויש ב"פייסבוק" ובאינסטגרם" חוקי צרכנות און ליין רבים.
"אסור לפגוע באווירה של הרשת. פייסבוק לא אוהב כותרות שמבטיחות לגולשים לקוחות באופן חד משמעי. כותרת כמו: "לא נמאס לך להשקיע כך ולא להשיג דבר"? הם יפסלו מחשש לפגישה בנפשו של הגולש. צריך להבין את הראש של פייסבוק ולהבין שיש רגישות לגבי העובדה שאנו שותפים של הרשת בשמירה על תחושת הגולש".