
10 עובדות מעניינות על חליפות גברים
מתי נוצרו החליפות והעניבות הראשונות? למה לכתפות קוראים שלייקס? ומי קבע שלג'קט חייבים להיות זנבות?! כל מה שלא ידעתם שאתם לא יודעים על חליפות גברים.
לא משנה איך נסובב את זה, גבר בחליפה הוא בהחלט מראה מרשים לכל הדעות. החל מאירועים גדולים כגון חתונות וכלה באירועים קטנים כגון בר מצווה או אפילו ארוחות רשמיות, מי שמגיע לאירוע בחליפה יהנה מכל המבטים ותשומת הלב. אבל מתי בדיוק החל הנוהג ללבוש חליפות? 10 שאלות ותשובות מעניינות באדיבות בית האופנה יוסי בן נון בתל אביב.
1. מתי נוצרה החליפה המודרנית הראשונה?
המצאת החליפה המודרנית הראשונה, מיוחסת לבריטי ג'ורג' בריאן בראמל בסוף המאה ה-18. הוא היה ידוע בסגנון הלבוש הייחודי שלו, ששילב בין לבוש צבאי רשמי ובין לבוש של ג'נטלמן אנגלי. החליפה הייתה שילוב של מקטעים שונים שהוכנו בנפרד והותאמו לגוף הלובש.
2. מתי הופיעה העניבה המודרנית לראשונה?
העניבה לא הייתה הפריט הראשון מסוגו שנלבש סביב צווארו של הגבר. הגברים בצרפת עטפו את צווארם בפיסת בד צבעונית בשם Cravat (קראוואט). רק בשנות ה-20 של המאה ה-20, ככל שהאופנה התקדמה אל דגמים נוחים יותר, הוחלף צעיף הצוואר בסוג חדש של עניבת צוואר.
3. מדוע נהוג להשאיר פתוח את כפתור הג'קט האחרון?
מספרים שבשעת ההכנה לנשף גדול בחצר המלך הצרפתי, לואי ה-14, התברר שהמלך היה גדול מדי עבור החליפה שלו - ולכן השאיר את הכפתור האחרון פתוח. שאר הגברים בחצר המלך נהגו בהתאם, ומאז הדבר הפך לנוהג אופנתי קבוע שנמשך עד ימינו.
4. מה הסיבה המקורית לכך שיש חור בדש הצווארון בג'קט?
המטרה המקורית של החור בצד הצווארון, הייתה לחיבור עם הכפתור שנמצא בצד השני של הצווארון. בצורה כזו ניתן היה לסגור את צווארון המקטורן להגנה מפני רוח. ברגע שהמעיל נכנס לשימוש הפונקציונליות הזו אבדה, אבל חור הכפתור נשאר במקומו עד היום - והפך מפריט פונקציונלי לפריט אופנתי בלבד.
5. מה הסיבה המקורית לקיומם של כפתורים בחפתי המקטורן? עד אמצע המאה ה-20 לא היה מקובל שגבר יוריד את החליפה, אפילו באמצע עבודה. גם מנתחים נדרשו להמשיך ללבוש את חליפותיהם בזמן העבודה ותוך כדי ניתוח! אז כדי שניתן יהיה לקפל את השרוולים כלפי מעלה, נוספו להם כפתורי חפתים, המקלים על הקיפול. כיום הכפתורים הם סמן לאיכות ואינם משמשים למטרה פונקציונלית של ממש.
6. מדוע הומצאו זנבות המקטורן? כבר לפני מאות שנים, גברים שרכבו על סוסים נתקלו בבעיה: החליפה נדחקה בין הישבן לגב הסוס, ויצרה תחושה לא נוחה ומראה בעייתי (בלשון המעטה). זנבות המעיל הומצאו כדי שהרוכב לא יישב ישירות על המקטורן - הזנבות פשוט "זרמו" אל שני צדדי הסוס בצורה טבעית ונעימה לעין.
7. מדוע החולצה מבצבצת מעבר לשרוולי המקטורן? עד תחילת המאה ה-20, חליפה הייתה מצרך יקר שלא כל אחד יכל להרשות לעצמו. כדי להגן על שרוולי הג'קט מפני שחיקה, היה נהוג למשוך את שרוולי החולצה קצת מעבר להם. מכיוון שחולצות היו זולות יותר להחלפה מאשר חליפה שלמה, הנוהג הזה נשאר עד ימינו.
8. מדוע קוראים לכתפות "שלייקס"? הכתפות הומצאו במאה ה-18 על ידי המעצב אלברט ת'ורסון. בימים ההם, שלייקס היו חלק מההלבשה התחתונה ולא היו גלויים. הסופר מארק טוויין רשם עליהם פטנט 50 שנה לאחר מכן, והוסיף את תופסני המתכת. רק החל משנות ה-60 חזרו השלייקס לאופנה. השם "שלייקס" הוא שילוב בין 3 שפות שונות - שלייקעס ביידיש, slacks באנגלית בריטית ו-slach בגרמנית עתיקה.
9. מה ההבדל בין חליפה לטוקסידו? עבור רובנו בישראל, שלא ממש נוהג ללבוש חליפות אלא באירועים מיוחדים, לא תמיד ברור מה ההבדל בין חליפה רגילה וחליפת טוקסידו. בעוד שחליפת גברים רגילה יכולה לשמש למגוון רחב של אפשרויות, כולל לבוש רשמי למקום העבודה - טוקסידו היא חליפה רשמית המיועדת אך ורק לאירועים. טוקסידו היא חליפת 3 חלקים הכוללת מקטורן שחור או כחול כהה, חולצה מכופתרת לבנה, פפיון שחור ומכנסיים שחורים. חלק ניכר מהאלמנטים האלה עשוי ממשי, בעוד שבחליפה רגילה מדובר על בדים פחות יוקרתיים (כגון כותנה).
10. מה מקור המילה חליפה בעברית ו-Suit באנגלית? חליפה באנגלית נקראת Suit, אבל מקור המילה האמיתי הוא בביטוי Suivre בצרפתית - שפירושו "לעקוב". הכוונה היא לסדר לבישת הפריטים בחליפה - הג'קט בא אחרי המכנס והחולצה בסדר עוקב. המילה "חליפה" בעברית מופיעה מספר פעמים בתנ"ך, ומשמעותה בגד שמחליפים לפני אירוע מיוחד (שורש ח.ל.פ).