
עורך דין עמירם אלקובי מחדש: השינוי בחוק הצליח! היום קל יותר להתמודד עם חובות
שנה וחצי חלפה מאז שחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נכנס לחיינו והנתונים מצליחים להפתיע גם אותנו. עד ספטמבר 2019, אנשים שהוגדרו חדלי פירעון גילו שהם במערבולת שמאוד קשה ואפילו בלתי אפשרי לצאת ממנה. הסכומים ששילמו לאורך עשרות שנים כיסו בקושי את הריבית וקרן החוב נותרה ללא שינוי.
חוק חדלות פירעון החדש שנכנס לתוקף בספטמבר 2019 שינה את הכללים. החוק הציב בראש סדר העדיפויות את השיקום הכלכלי שלכם ורק לאחר מכן, את ההגנה על האינטרסים של הנושים.
מדו"ח שפרסם משרד המשפטים, עלה כי בשנת הקורונה 2020, חלה עלייה של 40% במספר הישראלים שהגישו בקשות לחדלות פירעון ביחס למספר הבקשות לפשיטות רגל וחדלות פירעון בשנת 2019. נתון דומה פורסם בדו"ח הממונה על הליכי חדלות פירעון, ממנו עלה כי מפרוץ הקורונה נרשמה עלייה של 41% במספר הבקשות לפשיטות רגל וחדלות פירעון בשנת 2020. על אף העלייה המורה במספרים וכפי שעולה מהבקשות שהוגשו עד כה, נראה מגפת הקורונה שהתפרצה בישראל במרץ 2020 עדיין אין השפעה ישירה על היקף הליכי חדלות הפירעון בישראל. ונראה כי הסיבה לגידול בפתיחת התיקים היא שהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש התברר כיעיל, מהיר וברור יותר מההליכים הקודמים אותם הוא החליף (פשיטת רגל ואיחוד תיקים מוגבל באמצעים).
קרדיט: עמירם אלקובי ושות' משרד עורכי דין
ההיגיון ברור, אם בעבר הדרכים העיקריות להתמודד עם חובות היו להיכנס לפשיטת רגל או לבקש שיכריזו עליכם "חייב מוגבל באמצעים" הגיע המחוקק והבהיר - שיותר לא נכנסים להליכים שלא ניתן לצאת מהם. ההליכים הקודמים היו ארוכים ומלאי בירוקרטיה, באופן שהחייבים לא ראו את התועלת שבכניסה להליך שכזה.
אחד השינויים הטמונים בחוק החדש, הוא שחוב בהיקף של 50 עד 150 אלף שקל, יטופל במסגרת ההוצאה לפועל, כאשר חובות גדולים יותר היקף של למעלה מ - 150 אף שקלים, יטופלו בבית המשפט השלום. בשני המקרים, תינתן לנושים שלכם האפשרות להגיש תביעת חוב. במידה וההסדר שגובש באמצעות עו"ד חדלות הפרעון הצליח והגענו להסכמות עם הנושים, נבקש מבית המשפט או לשכת ההוצאה לפועל לאשר את ההסכם. החידוש פה הוא שגם אם תנאיי ההסדר לא בדיוק מתאימים לנו ניתן יהיה לקיים דיון ולקבל פריסת תשלומים לשיקום כלכלי שירכז את כל החובות שצברתם.
- למי יש הכי הרבה: משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל
- משרד מיתר עורכי דין מודיע על צירוף 15 שותפות ושותפים חדשים
חשוב להבין חוק חדלות פירעון הוא חוק חברתי חשוב, אבל כמו שאתם יודעים, המדינה בדרך כלל לא מחלקת מתנות בחינם, אלא אם יוצא לה משהו מזה. וכמובן, חייבים שנכנסו להליך החדש מדווחים שהחיים שלהם השתנו לטובה, אולם גם המדינה מתחילה להרוויח מזה. ואתם שואלים מה בדיוק המדינה מרוויחה? אז כך, עד היום, כשנכנסתם להליך פשיטת רגל, לא ידעתם איך תצליחו לצאת ממנו ולא ממש הבנתם למה נכנסתם אליו מלכתחילה.
ומה לגבי התקופה שחששתם להיכנס להלך? נאלצתם לחיות מתחת לרדאר בלי חשבון בנק, מוגבלים, עמוסים בעיקולים - ובחלק מהמקרים אפילו נאלצתם לעבוד בשחור. המצב הזה גרם לנזק עצום למדינה שלא הצלחה לקבל מכם מיסים, ביטוח לאומי מס בריאות וכד' - ולא רק שהמדינה לא קיבלה מכם תשלום, אלא נאלצה לשלם לכם הבטחת הכנסה או דמי אבטלה, דבר שגרם להפסד הכנסה אמיתי למדינה. ובואו, זה לא סוד, המדינה אוהבת אתכם הרבה יותר כשאתם אזרחים נאמנים שלא מבקשים קצבאות אלא משלמים מיסים לקופת המדינה - וכך נולד חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי! בזכות החוק הזה, יישאר לכם מספיק כסף שיאפשר לכם לשמור על רמת חיים מכובדת, מבלי שאף אחד מהנושים יכול לגעת בכם. והכי חשוב שבתום התקופה, אתם תהיו חופשיים ונקיים מחובות! לסיכום: חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי כבר כאן ונראה שהעלייה בפניות החייבים להליכי חדלות פירעון נובעת מעצם היותו חוק שמשפר הן מצבכם הכלכלי והן את מצבה הכלכלי של המדינה. נכון להיום, נראה כי אין קשר ישיר בין התפרצות נגיף הקורונה לבין העלייה בהיקף הפניות של החייבים להליך וככל הנראה הגל המשמעותי של נפגעי הקורונה עוד צפוי להכות בנו בחודשים הקרובים.
הקורונה עדיין כאן, החובות יכולים להיות מאחוריכם - תשאירו את זה למשרד מנוסה! למען הסר ספק, המידע המופיע בכתבה זו אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כותב המאמר ממליץ כי בכל מקרה לקבל ייעוץ משפטי קונקרטי ופרטני המתאים לנסיבות העניין. הקוראים מצהירים כי ידוע לה שבכל מקרה, יש לבחון כל מקרה לנסיבותיו המיוחדות וכי עליהם לפנות לעו"ד המתאים למקרה לצורך התייעצות מפורטת ומקצועית יותר ואין באמור משום הצעה, שידול או ייעוץ משפטי או קשירת קשר עסקי ו/או יצירת יחסי עו"ד - לקוח.