ייפוי כוח מתמשך – הגיע הזמן שתכירו כי - זה חשוב!
יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שמעניק לכל אדם בגיר את האפשרות לקבוע מי וכיצד יטפלו בו בעתיד במידה והוא יגיע למצב שבו הוא לא יוכל לדאוג ולטפל בעצמו ולקבל החלטות שונות לגבי עצמו כתוצאה ממחלה, תאונה ועוד.
במסמך זה הממנה שהוא בעצם האדם שמנסח את ייפוי הכוח, ממנה אנשים בתור מיופי כוח שיפעלו בשבילו בתחומים שונים הקשורים לחייו בהתאם להחלטה שלו.
בעצם ייפוי כוח, כשמו כן הוא, מעניק לאדם אחר כוח לקבוע עבורו עניינים כאלה ואחרים.
כיצד עורכים ייפוי כוח מתמשך?
הממנה מחליט על מיופה כוח שתהיה לו ההרשאה לפעול בשבילו בעתיד במידה והוא לא יוכל לקבל החלטות לגבי העניינים האישיים שלו באופן עצמאי. הממנה מחליט על איזה עניינים הוא מעוניין לתת ייפוי כוח.
הוא יכול להחליט להעניק למיופה כוחו ייפוי בכלל הנושאים האישיים שלו לרבות נושאים בריאותיים, נושאים הנוגעים לרכושו ועוד או שהוא יכול לתת לו את הסמכות להחליט רק בחלק מהנושאים שקשורים אליו.
מיופה הכוח יידרש לחתום על המסמך בפני עורך דין ולאשר את תוכן ייפוי הכוח המתמשך את וההנחיות המקדימות שלו.
חשוב מאוד להבין כי מיופה הכוח חייב לבצע ולפעול על פי ההוראות שהממנה נתן לו ובתנאי שמדובר על הוראות חוקיות וניתנות לביצוע.
לכן, אם ההוראות שניתנו לו הם בניגוד לחוק או שהן פוגעות באופן כלשהו בממנה, המיופה חייב לגשת לבית המשפט ולקבל הנחיות חדשות שבהתאם אליהן הוא יוכל לפעול על פי חוק. בסיום המסמך מגישים אותו למשרדי האפוטרופוס הכללי.
לקריאה נרחבת על ייפוי כוח מתמשך לחצו כאן >>
לאיזה דברים חשוב להתייחס שכותבים ייפוי כוח מתמשך?
בכדי שהעניינים של הממנה יתנהלו כפי שהוא מעוניין, עליו להשאיר במסמך הוראות והנחיות מקדימות למיופה. ההוראות הללו צריכות להיות כמה שיותר מדויקות וחד משמעיות.
הנה כמה דוגמאות לנושאים שכדי שמסמך ייפוי הכוח יכיל:
ייפוי כוח מתמשך שיעסוק ברכוש של הממנה, כאשר הממנה צריך להבהיר שמותר למיופה הכוח להחליט דברים שמשפיעים על הכסף ועל הרכוש של הממנה לרבות קרן הפנסיה שלו, קופות הגמל שלו ועוד.
אפשר לקבוע שמיופה הכוח יכול להחליט לגבי הרכוש של הממנה בהתאם לשיקול דעתו או בהתאם להוראות מדויקות ומפורטות של ממנה לגבי מה הוא רוצה שמיופה הכוח יעשה ברכושו. ייפוי כוח מתמשך שיעסוק בענייני הבריאות של האדם.
ניתן לערוך יפוי כוח מתמשך רפואי שמתייחס רק לעניינים הרפואיים או לכלול את העניינים הרפואיים כחלק מיפוי כח שנוגע גם לעניינים אישיים, פיזיים, נפשיים ועוד.
הממנה צריך להחליט בייפוי הכוח המתמשך על כמות הכסף שיוענק למקורבים שלו בכל זמן או אירוע. מומלץ להגביל את העניין במשפט כגון: כל עוד מצבי הכלכלי מאפשר זאת.
ניתן להחליט במסגרת ייפוי כוח מתמשך שמיופה הכוח יקבל משכורת על העבודה שלו במידה והממנה אכן מחליט לעשות זאת, עליו להחליט גם על גודל התשלום ועוד.
הממנה יכול לקבוע מבעוד מועד שאם יהיה צורך למכור את אחד מהנכסים של הממנה הדירה שבה הוא מתגורר לא תמכר.
הממנה יחליט לאיזה מסגרת אשפוזית הוא מעוניין לעבור במקרה של הרעה כלשהי במצבו. כמו כן הוא יכול לכתוב שהוא מעוניין שלא לעבור לדיור מוגן, בית אבות וכדומה.
הממונה יכול למנות אנשים מיודעים שהתפקיד שלהם יהיה לפקח על עבודת המיופה. במסגרת העבודה שלהם יקבלו המיועדים דיווחים על החלטות או פעולות שמיופה הכוח מבצע. ניתן להחליט לחילופין שהאפוטרופוס הכללי יפקח על מיופה הכוח.
מתי ייפוי כוח מתמשך מקבל תוקף?
ייפוי כוח מתמשך מקבל תוקף רק כאשר לממנה לא תהיה יכולת לקלוט דברים בעניינים שיהיו כלולים בייפוי כוח.
אם לדוגמא כתוב כי המיופה יחליט באיזה בית אבות לשכן את הממנה, ייפוי הכוח לא יכנס לתוקף עד שהממנה לא יוכל להחליט לקבוע בעצמו לאיזה בית אבות ללכת.
בכל מקרה היקף ייפוי כוח והכניסה שלו לתוקף יקבעו בהתאם לתנאים שמייפה הכוח נתן בייפוי כוח מתמשך.
המאמר נכתב ע"י צוות האתר של עו"ד דגנית אלישיב – מומחית לדיני משפחה ומוסמכת לערוך ייפוי כוח מתמשך.