אסטמה – מה עושים?
אסטמה אשר קרויה בעברית גם קצרת או גנחת היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה. המחלה מאופיינת בהתקפי היצרות של צינורות הנשימה שבריאות אשר קרויים גם: סמפונות.
ההיצרות המדוברת גורמת לצפצופים ולקשיי נשימה, לחרחורים, ללחץ בחזה, לשיעול עם ליחה או ללא ליחה ולתחושה של קושי מהותי לנשום. החומרה של הסימפטומים משתנה מאדם לאדם.
חשוב מאוד לדעת שאצל ילד שפיתח אסטמה, הסימפטומים של המחלה יכולים להיעלם בגיל ההתבגרות. אולם, המחלה עלולה לחזור שוב בגיל הבגרות.
אם הסימפטומים של המחלה בגיל הילדות היו בדרגה בינונית עד חמורה, הסבירות כי המחלה תחזור בגיל הבגרות או שפשוט תלווה את האדם לאורך השנים היא גדולה.
מחלת האסטמה כמובן יכולה להתחיל בכל גיל ולא רק בגיל הילדות.
התקף אסטמה- איך הוא קורה?
כאשר הגוף של האדם שסובל מהמחלה נחשף לחומרים שונים שהוא רגיש אליהם, מתחוללים בצינורות הנשימה תהליכים דלקתיים.
התהליכים הללו הם עצמם ההתקף. עיקר הביטויים של ההתקף הם בהיצרות של הסמפונות, בהתכווצות של השרירים שעוטפים את הסמפונות ובייצור מוגבר של ליחה או כיח שמקשים על האדם לנשום בצורה תקינה, כלומר, להכניס אוויר פנימה בצורה תקינה ונוחה וכן להוציא אוויר החוצה.
הדבר גורם לצפצופים בנשימה וכן לשיעול ולא פעם האדם יסבול גם מתחושה של לחץ בחזה.
במקרים מאוד נדירים וקיצוניים שבהם מתרחש התקף אסטמה חריף, התהליכים שתוארו לעיל עלולים לגרום לבצקת בריאות וכן למחנק ומוות.
כמו כן, עבור חלק מהאנשים שלוקים באסטמה כרונית הדלקת של דרכי הנשימה עלולה לגרום להיצרות קבועה נוספת של הסמפונות.
חלק משמעותי מאנשים או ילדים שסובלים באסטמה, חולים באסטמה אלרגית שנגרמת כתוצאה מרגישות יתר של הגוף לאלרגנים שהם חומרים חיצוניים שהגוף נחשף אליהם. מדובר על גורמים שמשתנים בין אדם לאדם שלוקה באסטמה.
לא פעם הלוקים באסטמה עלולים לסבול ממספר גורמים שכאלה.
הגורמים השכיחים ביותר להתפרצות התקף אסטמה הם: קשקשת והפרשות של בעלי חיים, קרדית האבק, עשן של סיגריות, אבקני צמחים, אוויר קר, זיהום אוויר, מחלות בדרכי הנשימה וכן במידה ומתפתחת דלקת בבית החזה.
הטיפול להתקפי אסטמה
חשוב מאוד לדעת כי דרגת החומרה של הסימפטומים הנוגעים לאסטמה משתנה מאדם לאדם. כל אדם שלוקה באסטמה יחווה התקף בעוצמה אחרת, בתדירות אחרת ועוד.
בין התקף אחד להתקף אחר האדם ירגיש כאדם בריא לכל דבר. היצרות דרכי הנשימה שמתרחשת בעת התקף אסטמה היא לרוב דבר הפיך.
הטיפול בה הוא תרופתי ובמקרים רבים הבעיה יכולה להיפתר גם בלי טיפול תרופתי כלשהו. במקרים חמורים וקיצוניים התקפי אסטמה עלולים להיות קטלניים וזאת בשל העובדה שהדלקת יכולה להוביל לחסימה מוחלטת של דרכי הנשימה של האדם.
במקרים מעין אלה נדרשת התערבות רפואית מיידית. לא מעט חולי אסטמה נעזרים במשאפים מיוחדים המכילים תרופה שמטרתה היא לסייע להם להתמודד עם ההתקפים בצורה טובה.
מהי השכיחות של מחלת האסטמה?
אסטמה מהווה כיום את אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר בעולם.
שכיחות המחלה בעיקר בקרב ילדים ובני נוער הולכת וגוברת ומחצית מ300 מיליון של חולי אסטמה שייכים לקבוצה הצעירה של הילדים.
בקרב ילדים המחלה נפוצצה יותר אצל בנים. אצל תינוקות המחלה נקראת: ברונכיט ספסטית. בקרב האוכלוסייה הבוגרת האסטמה רווחת יותר בקרב נשים.
רק 5 אחוזים מהמקרים של האסטמה בקרב בוגרים הם קשים בעוד שיותר ממחצית החולים הבוגרים יסבלו מהתקפים קלים בלבד של המחלה בתדירות נמוכה.
האם ניתן לרפא את המחלה באופן מוחלט?
כיום אין עדיין ריפוי מלא למחלה. אולם, ישנם לא מעט טיפולים המוצעים לחולים ומאפשרים להם לקיים אורח חיים תקין לחלוטין.
הטיפולים המוצעים כיום למחלה הם טיפולים תרופתיים וכן טיפולים מניעתיים סביבתיים. מטרת הטיפולים הרפואיים היא להקל על התסמינים של המחלה בכדי למנוע התפתחות של התקף. הטיפולים המניעתיים הסביבתיים מושתתים על אורח חיים שמותאם לכל מטופל לאחר אבחון רפואי, על נטילת תרופות מתאימות למצבם, הקפדה על חיסונים, תזונה בריאה, פעילות גופנית וכן הימנעות מגורמי סיכון של התקפים.
מידע נוסף בנוגע לאסתמה תוכלו למצוא באתר "נשימה" שנועד לתת מענה ראוי ומהימן בנושא אסטמה. כתובת האתר: https://www.thenextbreath.co.il