רשות המיסים מכוונת לבעלי החברות באופן אישי
כארבע שנים לאחר הרפורמה והמושג "יתרות חוב בעלים" עדיין זר לרבים מבעלי החברות. כך, תשלום חשבון טלפון, רכישת רכב או הלוואה תמימה מהחברה עלולים להיחשב למשיכת כספים מהחברה החייבת במס. אי דיווח עליהם נחשב לעבירה פלילית, גם אם בתום לב
מאת: רו"ח אושר קידר ורו"ח חן גבאי
רבים מבעלי החברות עדיין לא מודעים לעומק הרפורמה של רשות המיסים ונמצאים במצב שגם ארוחה תמימה במסעדה, על חשבון כרטיס האשראי של החברה, נרשמת להם כהכנסה החייבת במס.
כך, גם רכב על חשבון החברה, שימוש בנכס שבבעלותה או אפילו תשלום חשבון טלפון נייד או הלוואת בעלים - כל אלו עשויים להיחשב כמשיכת כספים עודפת מהחברה החייבת במס הכנסה ובמקרים מסוימים גם בביטוח לאומי.
עורכי הדין שנעצרו בתקופה האחרונה, הצהרות רשות המיסים והאכיפה האגרסיבית, מלמדים שארבע שנים לאחר יציאתה לאור - רפורמת מיסוי משיכות בעלי מניות מהותיים בהחלט חיה ובועטת.
רבים מאלו העולים בחכתם של חוקרי רשות המיסים מנסים בדיעבד לתרץ את המשיכות העודפות בהסבר הוותיק והמוכר כי מדובר בהלוואה, אך זה כבר לא עושה את העבודה. משיכה כזאת משמעותה תשלום מיסים כאן ועכשיו ולעיתים אף תיקון דו"חות לשנים קודמות.
הרוב באמת עושים זאת בתמימות, שהרי מדובר בפעולות שבעלי חברות כל כך התרגלו לעשות במשך שנים ארוכות, וחלקם כלל לא מודעים למשמעויות שלהן. מדובר בשינוי הלך הרוח של רשות המיסים ותוך כדי שבעלי המניות מתחילים להפנים אותו, רשות המיסים כבר גוזרת סרטים ומבצעת פעולות אכיפה משמעותיות עד לכדי מאסר בפועל.
לקחתם שקל? תשלמו יותר
כך לדוגמה, אם בעלי חברה רכשו רכב לבני הזוג בשווי של 200,000 שקל, כעת הם חייבים כ-200,000 שקל נוספים למס הכנסה, וקיימת האפשרות שישלמו על כך גם ביטוח לאומי.
מרבית מבעלי חברות שאינם מעורבים בניהול החשבונאי, אינם מודעים לתנאי הרפורמה כלל, ולצערנו, נדמה שהמדינה לא עושה מאמצים רבים על מנת להנגיש את המידע עבורם. לרבים אין להם את החוסן הכלכלי להתמודד עם ההפתעה מרשות המיסים - והחוקרים יודעים מתי להגיע, שהרי כלל ההוצאות האלו מדווחות כל שנה בדו"חות הכספיים של החברה וזה רק עניין של זמן עד שיעלו על הרדאר של רשות המיסים. אם הכנסות אלו לא ידווחו בדו"ח האישי של בעל המניות או החברה, רשות המיסים תעשה את העבודה בשבילו, בתוספת קנסות, סנקציות ואולי אף אישום פלילי.
אפילו הלוואה יכולה להיחשב כמשיכה
מטרת החוק היא לאתר עברייני מס הפועלים בחוסר תום לב, ולמרות זאת, גם דגים תמימים עולים ברשת. אם לא בניתם נכון את חוזה ההעסקה של עצמם או לא ניסחתם כראוי את חוזה הרכישה של חברה נוספת שכעת בבעלותם - גם אתם בסכנה.
איך סוגרים יתרת חוב בעלים?
כמו תמיד, הדרך הנכונה להימנע מיתרות חוב בעלים היא קודם כל בתכנון נכון של ההוצאות. אם אתם עצמאים שחושבים לעבור לפעילות במסגרת חברה – חובה לבחון האם המעבר ייצר יתרת חוב ואיך ניתן לתקן את העיוות המיסויי.
אם כבר יש הוצאות כאלו לחובתכם, אז מעבר לאפשרות לשלם את המס, ישנם מגוון פתרונות יצירתיים שניתן ליישם גם רטרואקטיבית, מעבר לפתרונות המוכרים של כיסוי החוב על ידי משיכת שכר או דיבידנד.
אם לקחתם הלוואה מהחברה, בהרבה מקרים, ניתן למחוק את החובות האלו ולעיתים אף ניתן להפוך אותם להזדמנות ליצירת רווח. ובכל מקרה, חשוב שתעבדו בצמוד לבעל מקצוע המעורה בחוק ומחזיק בהבנה עמוקה בעולם הפיננסים.
לייעוץ חשבונאי המתמחה בעבודה עם בעלי חברות: קידר רואי חשבון