העסקת עובדים
כל בעל עסק מבין כי הוא לא יכול לנהל את העסק באופן עצמאי והוא זקוק לעובדים. בהתאם לתוכנית העסקית יש לשכור עובדים מתחומי התמחות שונים אשר גם רלוונטיים גם למהות של העסק. עתיד העובדים והפרנסה שלהם תלויה בבעל העסק. חשוב לדעת כי הליך העסקת עובדים חייב להיות מעוגן ומנוהל בהתאם לדיני עבודה אשר עוסקים בכל הוראות החוק אשר נוגעות לתחום זכויות עובדים וחובות עובדים ומעסיקים. כל בעל חברה אשר מתכוון להעסיק עובדים צריך לדעת ולהכיר את כל חוקי העבודה וכן חוקי המיסוי בישראל שכן העסקת עובדים בניגוד לחוקי העבודה פוגעת בזכויות העובדים ועלולה לסבך את המעסיק בפלילים.
כללים להעסקת עובדים
עוד לפני שמחתימים עובדים על חוזה עבודה בין המעסיק לבינם, יש להסדיר את כל הסוגייה המורכבת אשר נוגעת ליחסי עובד מעביד וכן כל מה שנוגע לתחום זכות לעובד. כדאי מאוד להתייעץ עם אנשי מקצוע לרבות עורכי דין שמתמחים בדיני עבודה והם אלה שיכולים להנחות את העובד בדרך החוקית והנכונה. כמו כן, חשוב לברר האם חלים על הענף בו הוקם העסק הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה אשר מחייבים. במידה ואכן קיימים כאלה על המעסיק להתאים את ההתקשרות החוזית עם העובדים שלו לתנאים הקבועים בהסכם הקיבוצי וכן בצווים המחייבים. בכל מקרה של תביעה מצד עובד בגין הפרה של הזכויות שלו, כעוללה מאותו הסכם קיבוצי, בתי הדין לעבודה יפסקו בהתאם לתוקף ההסכם. מועמד שנמצא מתאים למשרה רלוונטית והסכים לתנאי השכר המוצעים על ידי המעסיק יידרש לחתום על חוזה עבודה שמהווה הסכם עבודה בין המעסיק לעובד.
המעסיק צריך לקחת בחשבון רכיבים שונים שיפורטו במסגרת תלוש השכר שלו ועל העובד לבצע בדיקת תלושי שכר על מנת לוודא שהכל מתנהל כפי שצריך מבחינת השכר שלו. השכר לא יפחת מגובה שכר מינימום שנהוג במשך באותו עת, ישולמו לעובד הוצאות נסיעות אלא אם כן יש סידור הסעות לעובדים על חשבון המעסיק. עובד שנדרש לעבוד שעות נוספות יקבל תגמול נוסף, דמי מחלה מגיעים לעובד, דמי הבראה, חופשה שנתית, הפסקות במהלך העבודה, הפרשות סוציאליות לקרן פנסיה ועוד.
האיסור להפלות בין עובדים
אם בחרתם כמעסיקים להעסיק עובדים, יש לפעול בהתאם להוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ולהימנע מאפליה בין העובדים או בין דורשי העבודה. החוק אוסר על אפליה מחמת נטיית מינית, הריון, מעמד אישי, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ גופית, היותם הורים, גיל העובדים, הגזע שלהם, הדת שלהם, ארץ המוצא שלהם, ההשקפה שלהם, המפלגה שלהם, השירות שלהם במילואים, שירותם הצפוי במילואים כהגדרתו בחוק שירות ביטחון ועוד.
סיום יחסים בין עובד למעביד
לא פעם במקום עבודה עובדים מתפטרים או מפוטרים בשל סיבות שונות וכך בעצם מסתיימים היחסים בין העובד למעביד. גם אם נולד הצורך הבלתי נמנע לפטר עובד, על המעסיק לפעול בהתאם לדרישות של החוק. עליו להודיע לעובד על הכוונה לפטר אותו מספיק זמן מראש בכדי שיוכל להתארגן מחדש במקום עבודה אחר. פרק הזמן המדובר נקרא הודעה מוקדמת. לעובד יש זכות לשימוע טרם פיטורין שבמהלכו הוא יקבל הסבר לסיבות שבגינן מפטרים אותו. מעסיק שלא יפעל בהתאם לכללים יכול וצפוי להיות נתבע בבית הדין לעבודה, שם יפסקו לטובת העובד.