נוברינג (NuvaRing) - הטבעת שעושה את ההבדל
מוזמנת להכיר אמצעי מניעה נוסף - טבעת וגינלית המוחדרת לנרתיק בקלות, ויכולה להגן מפני כניסה להריון בלתי מתוכנן גם לטווח ארוך.
מהי נוברינג?
זוהי טבעת קטנה וגמישה מפלסטיק המוחדרת לנרתיק למשך שלושה שבועות, ומשמשת כאמצעי למניעת הריון. הנוברינג יעילה ובטוחה בדומה לגלולה למניעת הריון. כל זמן שהיא נמצאת בנרתיק שלך משתחררים הורמונים (אסטרוגן ופרוגסטרון) לזרם הדם, כדי למנוע את שחרורה של הביצית בזמן הביוץ. בנוסף, תורמת הטבעת לעיבוי של ריר צוואר הרחם, מצב שמקשה על תנועת הזרע, מדלל את רירית הרחם וכך נמנעת השתרשותה של הביצית המופרית בדופן הרחם.
אופן השימוש
בדרך כלל מומלץ להכניס את הטבעת ולהשאיר אותה בנרתיק למשך 21 יום, ואז להסיר אותה לפרק זמן של 7 ימים, במהלכם את מוגנת מפני כניסה להריון. לאחר ההפסקה ניתן להחדיר את הטבעת שוב וחוזר חלילה.
חשוב להתייעץ הרופא/ה לגבי אופן ומשך השימוש בטבעת, בהתאם לאופי ומשך המחזור החודשי, ולתופעות הלוואי שאולי יופיעו, כפי שאפרט בהמשך.
היתרונות של הטבעת
- בשימוש נכון, הטבעת יעילה ביותר מ-90%.
- טבעת אחת מספקת הגנה מפני הריון לא רצוי למשך קרוב לחודש.
- ניתן להמשיך לקיים יחסי מין, כל עוד הטבעת במקומה.
- גם אם את משלשלת או מקיאה, הטבעת עדיין אפקטיבית.
- הטבעת עשויה להקל על תסמינים קדם-וסתיים, כדוגמת כאבי בטן ודימום.
האם כל אחת יכולה?
לא. ישנם מצבים בהם יש איסור להשתמש בנוברינג. במידה וסבלת בעבר מקריש דם, שבץ, מבעיות לב, הימנעי משימוש בטבעת. גם העישון מגביר את הסיכון לבעיות בלב ובכלי הדם כתוצאה משילוב של אמצעי מניעה הורמונליים, כולל התקף לב, קריש דם או שבץ. הסיכון גם עולה עם הגיל, ולכן לא מומלץ לעשות שימוש בטבעת הנרתיקית אחרי גיל 35. נובה רינג גם לא מיועדת לנשים עם לחץ דם גבוה, למי שסובלת מסכרת או מבעיות בעיניים, במערכת העצבים; מעודף משקל; מסוגים מסוימים של כאבי ראש חמורים כדוגמת מיגרנה; מחלת כבד או גידולים בכבד; דימום בלתי מוסבר בנרתיק; סרטן; או אם את בהריון או שיש חשד להריון. במידה ואת נוטלת תרופות שעלולות ליצור אינטראקציה שלילית עם הטבעת, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלך.
האם זה מסוכן?
תופעות הלוואי השכיחות ביותר שדווחו על ידי המשתמשות כוללות:
- גירוי בתוך הנרתיק או בצוואר הרחם.
- התגברות הפרשות מהנרתיק.
- כאבי ראש.
- רגישות בשדיים ו/או כאבים בחזה.
- אי נוחות.
- כאבי בטן.
- שינויים במצב הרוח.
- בחילות והקאות.
- עלייה במשקל.
-צהתגברות עוצמת כאבי המחזור.
- הופעת אקנה.
- ירידה בחשק המיני.
- ישנן נשים שעלולות לפתח קרישי דם. מדובר במקרים נדירים שדורשים התייחסות במידה וקורים, גם אם לא סבלת בעבר מהתופעה.
לעיתים הטבעת אף מחליקה מחוץ לנרתיק. במקרה זה ניתן לשטוף אותה במים קרים או חמימים ולהחזיר אותה בהקדם האפשרי.
בכל מקרה בו מופיעות אחת או יותר מתופעות הלוואי, או במידה ואת מודאגת או חוששת, חשוב לפנות באופן מיידי לרופא/ת הנשים שלך.
חשוב לזכור כי נוברינג היא אמצעי מניעה שאינו מגן מפני זיהום ומחלות המועברים באמצעות מגע מיני בלתי מוגן.
תופעות לוואי חמורות במיוחד
קיים סיכון קטן מאוד לתופעות לוואי חמורות עליהן חשוב לדון עם הרופא/ה שלך. כאמור, התפתחות קרישי דם יכולה להיות מסוכנת, ולכן חשוב לשקול את הדבר בכובד ראש, במיוחד אם סבלת מהתופעה בעבר.
איך מכניסים את הטבעת לנרתיק?
בידיים נקיות, אחזי את הנוברינג בין האגודל והאצבע, והכניסי בעדינות את הקצה לתוך הנרתיק שלך. כעת דחפי את הטבעת בעדינות פנימה, עד שתרגיש נוח. בניגוד לאמצעי מניעה אחרים, הטבעת לא צריכה לכסות את צוואר הרחם.
מומלץ כדרך קבע, לבדוק שהטבעת עדיין במקומה, דבר אותו ניתן לעשות באמצעות האצבעות. למרות שהטבעת לא יכולה ללכת לאיבוד בתוך הגוף, במידה ואינך מרגישה אותה, חשוב לגשת לרופא/ת הנשים שלך.
כיצד מוציאים את הטבעת?
לאחר 21 יום, ניתן להסיר את הטבעת. חשוב להיות מדויקת ולעשות זאת ביום ה21.
כדי להוציא את הטבעת, בידיים נקיות, יש לשלוף אותה בעדינות. התהליך אמור להיות נוח וללא כאבים. במידה ואת מתקשה בהסרת הטבעת או שאת חווה כאב או דימום, פני לרופא/ת הנשים שלך.
מה קורה במידה ושכחת להוציא את הטבעת לאחר 21 יום?
אם מדובר בשבעה ימי איחור, לאחר תום 21 הימים בהם הטבעת הייתה בגופך, הוציאי אותה והתחילי את ההפסקה. אם הטבעת נמצאת יותר מ-7 ימים לאחר תום השבוע, וזה אומר מעל לחודש, הוציאי את הטבעת והכניסי מייד חדשה. במהלך 7 הימים הבאים השתמשי באמצעי מניעה נוספים.
מומלץ לקבל הוראות נוספות ומדויקות מרופא/ת הנשים שלך, כיצד לנהוג עם הטבעת הישנה והחדשה, במטרה להתאים למשך האיחור, ההפסקה ותחילת מחזור חדש של שימוש בטבעת.
את הטבעת ניתן לרכוש בבתי המרקחת ורשתות הפארם, עם הצגת מרשם רופא/ה. חשוב להיות במעקב רפואי בעת השימוש בטבעת וגינלית.
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן- רופא נשים בכיר בקופת חולים כללית.