מה ההבדל בין ביטוח מבנה לביטוח מבנה עבור משכנתא?
מי שמוצא את עצמו מתעניין בביטוחי דירה למיניהם, בוודאי נתקל בשני המושגים עם השם הדומה בהחלט: ביטוח מבנה וביטוח מבנה עבור משכנתא. ללא ספק, נשמע שמדובר במוצר זהה או כמעט זהה, אך מסתבר שיש הבדלים, אמנם מעטים, בין השניים.
ביטוח מבנה הכלול בביטוח דירה
סוג הפוליסה הראשון עליו נדבר הוא ביטוח מבנה, אותו מכירים רוב האנשים – בעלי נכס או כאלה ששוכרים אחד כזה. זהו כיסוי המבטח את יסודות המבנה: קירות, תקרה, רצפות וכו' וכן את תשתיות הדירה: אינסטלציה, חשמל, מיזוג, תקשורת ועוד.
מפני מה צריך לבטח את כל אלה? טוב ששאלתם. ישנם מקרים המוגדרים מראש ככאלה שאותם מכסה ביטוח המבנה הנמצא תחת ביטוח דירה: נזקי טבע וכוח עליון כמו שריפה, שיטפונות, אסונות (כמו התנגשות כלי רכב או כלי טיס במבנה), השחתה כתוצאה מפריצה וכן הלאה.
מטרת ביטוח המבנה היא לתת פיצוי למבוטח כאשר נגרם ליסודות ולתשתיות המבנה כתוצאה מהמקרים שציינו. ביטוח מבנה מוגדר כביטוח רשות, כלומר אין כל חובה לרכוש אותו, אך הוא מומלץ גם לבעלי נכסים וגם לשוכרים. ניתן להוסיף לו פוליסות של ביטוח תכולה, ביטוח צד ג', ביטוח רכוש צד ג', ביטוח חבות מעבידים ועוד.
ביטוח מבנה עבור משכנתא
כבר ניחשתם למה קשור סוג הביטוח השני? ובכן, למשכנתא, מה שאומר שהוא מיועד רק עבור בעלי נכסים, כי הרי הם אלו המשלמים משכנתא עבור רכישת הנכס. גם כאן, הביטוח הוא עבור המבנה, אך ההבדל העיקרי בין ביטוח זה לבין ביטוח מבנה "רגיל" הוא מטרת הפיצוי ומקבל הפיצוי.
נסביר: בעת הוכחת נזק לתשתיות הדירה בעקבות המקרים שציינו קודם, ומוסכמים מראש בתנאי הפוליסה, מי שיקבל את הפיצוי מחברת הביטוח הוא הבנק שנתן לבעל הנכס את המשכנתא, ולא בעל הנכס עצמו. המטרה בביטוח מבנה למשכנתא, אם כן, היא להגן על הבנק והוא זה שיקבל את הפיצוי הכספי.
בשונה מביטוח מבנה "רגיל", ביטוח זה הוא בגדר חובה על פי חוק, וכל מי שלוקח משכנתא מאחד הבנקים מחויב לרכוש אותו, כשבכל שנה (עד לסיום תשלומי המשכנתא) יש לחדש את העסקה.
האם יש צורך לרכוש את שתי הפוליסות?
כפי שציינו, ביטוח מבנה עבור משכנתא הוא חובה, כך שאם לקחתם משכנתא לנכס שלכם – עליכם לרכוש את הפוליסה הזאת ובלעדיה לא תינתן לכם משכנתא מהבנק ולא תוכלו לרכוש את הנכס. ביטוח מבנה הנמצא תחת הקטגוריה של ביטוח דירה הנו ביטוח רשות, אך מומלץ שלא לוותר עליו ואף להרחיב ולרכוש גם ביטוח תכולה וביטוח צד ג'. מומלץ לעשות זאת גם אם ברשותכם ביטוח מבנה עבור משכנתא, שכן הוא מפצה את הבנק, אך לא אתכם.