שעון
צילום: MYZOON

שינויים בתחושת זמן בדמנציה

מי מאיתנו לא חווה מצבים שהזמן "טס" כאשר נהנינו או "זחל" כאשר ממש לא?
האם באמת הזמן התקדם באופן שונה באירועים השונים?
דר' דנה פאר |

מי מאיתנו לא חווה מצבים שהזמן "טס" כאשר נהנינו או "זחל" כאשר ממש לא? האם באמת הזמן התקדם באופן שונה באירועים השונים? ברור שלא. הרי זמן הוא מושג אובייקטיבי הנמדד באופן מדויק על ידי מגוון מכשירים, ולא לפי ההרגשה האישית של כל אדם ואדם. 

זמן הוא גם מושג מופשט, שלמדנו והפנמנו באופן קוגניטיבי. למדנו שיש זמן המתאים לביצוע מטלות ומשימות שונות, שיש מחזוריות לזמן בלוח השנה, שיש ציפיות של החברה מה עושים מתי ואיזה תקופות בחיים. התייחסות לזמן כוללת גם ציפייה כמה זמן תימשך פעילות מסוימת: אם זה ירגיש "מזדחל" או "טס", נהנים או סובלים.

כל זה נכון ומתאים למוח אנושי תקין, אולם דמנציה משפיעה על כל התפקודים המוחיים. התסמין המוכר ביותר לדמנציה/ אלצהיימר הוא פגיעה ביכולת הזיכרון של האדם. יש לכך השלכה ישירה על יכולת האדם להבין  ולהעריך את מושג הזמן. כאשר אני מתחילה פעילות מסוימת, אני מתבוננת בשעון לצורך קבלת נקודת ייחוס לזמן ההתחלה.

נקודת ייחוס זו תישמר בזיכרון שלי בכדי להעריך כמה זמן עבר מתחילת המשימה, כמה זמן נותר עד לסיום את המשימה, כמה זמן אורכת המשימה בכדי שאזכור זאת לפעם הבאה שאבצע זאת וכיו"ב. אם יש לי פגיעה בזיכרון, כל מושג הזמן שלי נפגע. למעשה, אין לי נקודת ייחוס ראשונית.

דוגמה שכיחה היא כאשר מטפל יוצא למכולת/ בנק/ סידורים. הוא אומר לאדם עם דמנציה/ אלצהיימר: "אני אחזור בעוד חצי שעה". ההנחה שהיא שהאדם עם דמנציה/ אלצהיימר מתבונן בשעון וזוכר מה השעה כעת, כך שיוכל לחשב מתי תסתיים חצי השעה, והמטפל צפוי לחזור הביתה. אולם, פעמים רבות זה ממש לא עובד כך.

בהנחה שהאדם עם דמנציה/ אלצהיימר התבונן בשעון דיגיטלי לאנשים עם דמנציה ואלצהיימר בעברית, מבלי רישום כלשהו של שעת ההתחלה, המידע עלול שלא להישמר בזיכרון כעבור שתי דקות, והאדם עם דמנציה /אלצהיימר עלול להיות מוטרד/ לחוץ מה קרה למטפל ומדוע הוא איננו.

כל הכותרות

בתחילת דמנציה/ אלצהיימר, האסטרטגיה הזו עשויה להקל ולאפשר למטפל לצאת מהבית לפרקי זמן קצובים. אפשרות נוספת היא מלכתחילה להכין פתק עם המידע מתי המטפל צפוי לחזור (במספרים) ולהציבו בסמוך לשעון דיגיטלי לאנשים עם דמנציה ואלצהיימר.

הקושי להעריך זמן נכון גם ביחס ללוח השנה, ואדם עם דמנציה/ אלצהיימר עלול להתקשות בהתמצאות בחודשי השנה ובתאריכים. למצב זה אפשר להיעזר במארז יום הולדת שמח לאנשים עם דמנציה ואלצהיימר, שיוכל להקל על ארגון אירוע מתאים שישמח את כל המעורבים. מידע נוסף על השפעות דמנציה/ אלצהיימר על השינוי בתחושת זמן והצעות להתמודדות בפוסט בנושא בבלוג של "גבורות לזיקנה מיטבית" של דר' דנה פאר ובספר "דמנציה: המדריך למטפלים באדם עם דמנציה (אלצהיימר)".  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה