החזון של מכון טמיר - ראיון עם ראש המכון איתן טמיר
החזון של מכון טמיר - ראיון עם ראש המכון איתן טמיר, פסיכותרפיסט ובוגר תואר שני בפסיכולוגיה תעסוקתית
עם פרוץ המחאה החברתית בשנת 2012, החליט איתן טמיר, פסיכותרפיסט ובוגר תואר שני בפסיכולוגיה תעסוקתית, להפנות את פעילותו המקצועית מהקליניקה הפרטית שלו להקמת מכון טמיר, שמטרתו לספק שירותים נגישים בתחום הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה. לרגל ציון עשור של פעילות ענפה, נפגשנו לראיון אישי על הדרך שנעשתה עד כה, התרומה שמציע המכון לקהילה והחזון שעוד ניצב בפני כל הנפשות הפועלות במכון ובשלוחותיו ברחבי הארץ.
ספר לי על מכון טמיר
איתן: "מכון טמיר לפסיכותרפיה נוסד במטרה להגיש טיפול פסיכולוגי ופסיכותרפיה קצרת מועד לקהל הרחב, ולהנגיש את הטיפולים הללו מבחינה תרבותית, שפתית וכלכלית, כך שכל אחד יוכל להיעזר בשירותים החיוניים שמסופקים על ידי קלינאים ואנשי טיפול מובילים, ביניהם פסיכותרפיסטים, פסיכולוגים קליניים ותעסוקתיים, עובדים סוציאליים קליניים ומטפלים בהבעה ויצירה.
מגיעים למכון אוכלוסיות מגוונות ורבגוניות מכל קשת הגילאים, השכבות והעדות ומקבלים מגוון שירותים, החל מאבחונים פסיכודיאגנוסטיים, דרך טיפולי CBT (טיפולים קוגניטיביים – התנהגותיים) וכלה בטיפולים פסיכודינמיים, הניתנים לקבוצות, ליחידים, למשפחות, לזוגות ולהורים.
המרפאה הראשית של מכון טמיר ממוקמת בתל אביב, לצד כ- 180 שלוחות ברחבי הארץ כולה ויותר מ- 200 מטפלים. בשיחות הטלפון ניתן לפגוש מתאמות הטיפול, אשר תפקידן להכווין את הפונים למכון למענים הקליניים שמותאמים להם באופן אישי – במכון או מחוץ למכון - בהתאם למצוקות, הקשיים והאתגרים עמם הם מתמודדים".
מה סוד ההצלחה של מכון טמיר, ומה מייחד אותו ביחס למכונים פסיכותרפיים אחרים?
איתן: "כפי שציינתי, מכון טמיר נועד להנגיש טיפולים לקהל הרחב. למעשה, הטיפולים במכון זמינים גם עבור אוכלוסיות שאינן מורגלות בצריכת השירותים שאנו מציעים.
אני יכול להצביע על 3 מאפיינים שמבחינים בין מכון טמיר למכונים אחרים:
1. המכון מספק הכוונה והתאמה של הטיפול לכל מטופל באופן אישי. פעמים רבות אנו מזהים צורך בטיפולים שאינם בתחום המומחיות שלנו, ואז אנו מסייעים לפונים למצוא את סוג הטיפול והמטפל המתאימים ביותר עבורם, ומקיימים תהליך רגיש של Matching.
2. אנו מאמינים, שחיוני לדבר עם המטופלים בגישה רגישת-תרבות ולכן שמים דגש על שפה עממית ופשוטה בגובה העיניים, מבלי להתפשר על המקצוענות.
3. אנו מספקים מגוון רחב של טיפולים בהתאם לצורכי המטופל והעדפותיו. המטופלים יכולים להצטרף לקבוצות תמיכה ולבחור האם לקבל טיפול קבוצתי, פרטני או שילוב בין השניים".
באילו פעילויות קהילתיות מכון טמיר לוקח חלק?
איתן: "כל הפעילים במכון טמיר הם אנשים עם תחושת שליחות, המונעים מתוך רצון להיטיב עם הזולת, עם הסביבה ועם החברה בה אנו חיים.
ספר לי על צוות המטפלים של מכון טמיר?
איתן: "המכון מתחלק באופן כללי ל- 2 יחידות: מכון טמיר ת״א וקהילת העמיתים. במכון טמיר ת״א (יגאל אלון 157) יש כ-50 עובדים, רובם מטפלים, ובקהילת העמיתים יש 200 קלינאים הפרוסים בכל רחבי הארץ, אליהם אנו מפנים מקרים לטיפול. צוות המטפלים בת״א כולל את הנבחרת הוותיקה, שמורכבת מאנשי מקצוע מאוד מנוסים ומקצועיים. ביניהם אבי שרוף, טלי בורלא גלילי (הפסיכולוגית הראשית של המכון), ריטה רוזמרין, אייל גינזבורג, דניאלה עמרמי ורבים אחרים. האנשים הטובים האלה צועדים איתי כבר עשור, ממש מההתחלה, ומהווים את הליבה האנושית והמקצועית.
בשנת 2018 המכון בת״א קיבל הכרה ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות כמוסד מוכר להסמכה ובחינה של מתמחים בפסיכולוגיה קלינית ובפסיכולוגיה תעסוקתית, מה שאפשר לנו לקלוט מתמחים חדשים ל- 3 שנים. במסגרת ההתמחות שלהם, המתמחים מטפלים ומאבחנים תחת הדרכה שבועית, ולבסוף ניגשים לבחינה (המכון מקים ועדות בחינה ובוחן מתמחים מארגונים אחרים).
מעל המתמחים יש 3 פסיכולוגים קליניים שעוברים בעצמם הסמכה להדרכה במשך שנתיים ממדריכים שמוסמכים להדריך מתמחים.
המבנה ההיררכי מאפשר לנו לממש חלק מהחזון החינוכי שלנו. מוניטין ההתמחות הוא אבן לרגלנו, ומהווה אינדיקציה משמעותית למקצוענות, שכן מעט מאוד מכונים פרטיים מקבלים הכרה להכשרת מתמחים בפסיכו׳ קלינית. לשמחתנו, אנו זכינו בכך, וכיום מכשירים גם מתמחים בפסיכולוגיה תעסוקתית. בתחום זה יש בצוות בת״א 2 פסיכולוגיות תעסוקתיות מדריכות ושתי מתמחות, כאשר עיקר הטיפול הוא במקרים שדורשים התערבות פסיכולוגית בסוגיות של קריירה, לימודים וצבא".
ספר לי על החזון האישי שלך
איתן: "החזון שלי הוא להטמיע עבודה קבוצתית בקהילה הטיפולית, כי הרבה פעמים קבוצה נותנת הרבה יותר מטיפול אינדיבידואלי. ב-2007 הקמתי את קהילת קבוצות, שזה ארגון ארצי של מנחים. בשיאו התקיימו בו במקביל 40 קבוצות מכל הארץ, בהן עבדו המשתתפים על יחסים בין-אישיים. כיום אני מחבר שוב את החזון של מכון טמיר לעבודה קבוצתית. למשל, אנחנו מקימים כמה קבוצות במקביל:
קבוצה למטפלים עיקריים
https://www.tipulpsychology.co.il/groups/primary-caregivers.html
קבוצה טיפולית בגישה דינמית
https://www.tipulpsychology.co.il/groups/ramat-hasharon.html
קבוצה לטיפול CBT בדיכאון
https://www.tipulpsychology.co.il/groups/group-cognitive–behavioural-therapy-for-depression.html ועוד".
כבר בתחילת דרכו איתן טמיר ניהל סניף של עמותת ער"ן בחיפה. הוא סייע להקמת יחידת הפסיכותרפיה במרכז הבינתחומי של אוניברסיטת חיפה, הנחה צוותים מקצועיים במסגרת עמותת נט"ל, ייעץ למנהלים ולצוותים של קווי סיוע טלפוניים, עבד עם אוכלוסיות מגוונות, שכללו בני נוער ומכורים, ועסק בהנחייה והדרכה במגוון מוסדות אקדמיים מובילים ברחבי הארץ. במסגרת שירות המילואים איתן עסק כפסיכולוג בהדרכת צוותי מודיעי נפגעים. במסגרת פעילות התנדבותית, איתן פעיל בהנהלת כפר הנוער מנוף ובעמותת הנעדרים ״בלעדיהם״.