חשמלי וחסכוני: עלויות התחזוקה של רכב חשמלי

לא מעט ישראלים בוחנים בימים אלו האם כדאי להם לעבור לרכב חשמלי. אם גם אתם נמנים מביניהם, המדריך הבא יסייע לכם להגיע להחלטה הגורלית. הנה כל מה שכדאי לדעת על עלויות הרכישה והתחזוקה של הרכב שחולל מהפכה

כשמדובר ברכבים חשמליים, הקונה הישראלי הססן למדי – בפרט בכל הנוגע למחירם, אשר עודנו נתפס ככזה של רכב יוקרה. עם זאת, בבואנו להשוות עלויות מתקבלת תמונה מעט שונה: עלות רכישת רכב חשמלי אינה גבוהה בהרבה מזו של כזה בעל מנוע בעירה פנימית וההוצאה השנתית, משמעותית קטנה יותר, הודות למעבר לטעינה חשמלית וויתור על עלויות הדלק הנוסקות.

אז מה בעצם הופך אותו לחסכוני יותר, מהן עלויות האחזקה השונות וחשוב יותר – כמה זה חוסך לנו? רמז: לא מעט.

אגרת רישוי שנתית המדינה מעודדת שימוש ברכבים חשמליים והדבר בא לידי ביטוי, בין היתר, בהנחה הניתנת באגרת הרישוי לרכבים אלו. אגרת הרישוי לרכב חשמלי (זו השנתית כמובן), עומדת על 537 ₪ בלבד – עלות נמוכה משמעותית מזו של כזה בעל מנוע בעירה פנימית, העומדת על 2130 ₪. כלומר, הנחה וחיסכון של 1590 ₪ בחישוב שנתי, וזה עוד לפני שהתחלנו לדון בעלויות חשמל לעומת בנזין, עלויות תחזוקה וכדומה.

עלויות חשמל לעומת בנזין נהוג לחשב צריכת בנזין לפי ביצועי הרכב כאשר אחד חדש, יציג לרוב ביצועים טובים יותר מכזה ישן. גם סוג הנסיעה משפיע רבות על רמת צריכת הדלק. מרבית הנהגים נוסעים בעיקר בערים ועומדים לא מעט בפקקים – דבר המעלה משמעותית את יחס הק"מ לליטר שניתן לגמוע ממיכל הדלק ברכב בנזין. בממוצע, מחיר הבנזין עבור נסיעה של כ-1000 ק"מ יעמוד על מעט יותר מ-500 ₪.

צריכת החשמל של רכבים חשמליים תלויה אף היא במספר גורמים כמו אופן הנהיגה, כמות הבלימה וטמפרטורת הרכב. אמנם בארץ הרכבים כמעט ואינם חשופים לטמפרטורות נמוכות במיוחד שיכולות להעלות את צריכת החשמל אך מאידך, דווקא עמידה בפקקים, נהיגה האופיינית מאוד לכבישי הארץ – תעלה את מספר הקילומטרים שתגמעו כיוון שהרכב נטען בבלימות התכופות. נהיגה מתונה לעומת זאת גם תשמור על אורך חיי הסוללה וגם תקטין את צריכת החשמל של הרכב.

פרמטר חשוב נוסף שכדאי לקחת בחשבון בטעינת רכב חשמלי הוא אופן הטעינה. כך למשל, טעינה ביתית תהיה זולה ובריאה יותר לסוללה מזו המסופקת בעמדות טעינה מהירות במיוחד. ומה בנוגע לעלויות? בממוצע, עלות טעינת רכב חשמלי לנסיעת 1000 ק"מ תעמוד על קצת יותר מ-80 ₪, כשישית מעלות הבנזין שתוציאו עבור אותו המרחק.

עלויות טיפול ברכב הטיפול ברכב חשמלי פשוט יחסית שכן הוא כולל מעט מאוד חלקים נעים ואין בו מערכות משולבות רבות, הדורשות טיפולים תקופתיים יקרים, ביניהם: בדיקת רצועות התזמון והמנוע, החלפת שמן ומסנן שמן למנוע, פילטר אוויר ונוזל תיבת הילוכים. כל אלו הם נחלתם הבלעדית של רכבי הבנזין ועלויותיהם עם השנים וגיל הרכב, צפויות להוסיף לעלות. זאת ועוד, מאחר וברכבים חשמליים כמעט ואין חלקים נעים, גם מידת שחיקתם קטנה יותר ואתם צפויים להוציא סכום דומה על טיפולים הן ברכבים חדשים והם בכאלו בני כמה שנים. מה בכל זאת מצריך טיפול ברכבים חשמליים?

מערכת הבלימה – כמו ברכבי בנזין, גם באלו החשמליים יש לטפל במערכת הבלימה על-ידי בדיקת שמן הבלמים וכן את הרפידות בה. בעוד שהבלימה בהם היא רגנרטיבית, כלומר מנתבת את אנרגיית הבלימה לצורך טעינת הסוללה, רמת השחיקה של מערכת זו נמוכה יותר ולכן, נדרשים בה גם פחות טיפולים ותיקונים.

צמיגים – במקרה זה יתכן והעלויות תהיינה גבוהות יותר ברכבים חשמליים שכן הם כבדים יותר מאלו של הבנזין ומכאן שרמת השחיקה בהם גבוהה יותר. לעתים קרובות מדובר גם ברכבים עם צמיגים רחבים במיוחד, מה שעלול להכפיל גם את עלויות הטיפול בהם. מערכת משלימה הדורשת התייחסות תכופה יותר ברכבים חשמליים היא כיוון פרונט, אשר נדרש לעתים תכופות יותר.

סוללות – ברכבים חשמליים סוללות המחזיקות לשנים רבות ומרבית החברות מעניקות אחריות של שמונה שנים או עד הגעה ל- 160,000 ק"מ (המוקדם מבין השניים). ניתן לטפל בסוללות חלקית על-ידי חידוש או החלפת תאים אך לאחר שמונה שנים, כדאי לקחת בחשבון את הרע מכל – החלפת סוללה. עלות שיכולה להגיע לסכום לא מבוטל של בין 40,000-80,000 ₪ ברכב רגיל.

הטיפולים השוטפים ברכב חשמלי, לעומת זאת, זולים בהרבה מאלו הנדרשים ברכבי הבנזין. לכל יצרן שגרת טיפולים שונה אך רובם אינם דורשים יותר מבדיקה אחת לשנה או שנתיים. ישנם טיפולים שניתן אף לבצע ללא הכנסת הרכב למוסך כלל אלא בהגעת הטכנאי לבית הלקוח.

עלויות רכישה כיום מחירם של הרכבים החשמליים דומה לזה של רכבי הבנזין אך אליו יש להוסיף עלות של עמדת טעינה, שיכולה להגיע גם עד ל-5000 ₪. טעינה ביתית נוחה בהרבה לבעלי הרכב במידה והיא אפשרית, ואף תורמת לשימור והארכת אורך חיי הסוללה לצד נהיגה מתונה.

גם אם עלות רכישתם של הרכבים החשמליים מעט גבוהה יותר מזו של רכבי הבנזין, הפרש זה מוחזר מהר יחסית הודות להוצאות השוטפות על הרכב, הנמוכות בהם משמעותית. למעשה, החיסכון הצפוי בשימוש ברכב חשמלי ממוצע יכול להגיע לכעשרת אלפים שקלים ויותר בשנה – חיסכון לא מבוטל בעידן שבו אנו חיים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה