סיפורו של רונן מניפז
קבוצת M51, מעולם ההשקעות הפרטיות (Private equity), מצליחה לעשות בדיוק את זה. הקבוצה, שיוסדה על ידי מניפז, ששמה לה לחזון להשקיע ביזמים ומיזמים ופורצי דרך, וכיום מאגדת תחתיה 11 חברות טכנולוגיות. מניפז הוא כיום הבעלים והמנכ"ל של החברה, וזה מפתיע מאוד, בהתחשב ברקע ממנו הוא מגיע. לפי מניפז, הוא גדל בעולם שלא האמין בו וביכולתיו.
"העולם סביבנו משתנה בטור הנדסי, והקורונה דחפה את המגמה הזו קדימה אפילו עוד יותר מהר," הוא אמר לנו. "אבל האילוצים שנכפו עלינו עשו לנו גם טוב. למדנו שיש צורך באוטומציה, הבנו שחשוב שנדחוף לתלות רק בעצמנו. שיש בעיות שאנחנו צריכים לפתור עכשיו, כדי להכין את עצמנו לשבע שנות רעב."
"בבית הספר לא היה מקום לדמיון שלי"
כאמור, מניפז הוא דמות ייחודית בעולם ההשקעות הפרטיות . הוא הגיע לארץ בגיל 14 כעולה חדש מקנדה. כילד שאינו מכיר את התרבות המקומית ורזי השפה, בבית הספר הוא סבל מבדידות, וגם בעיית הקשב והריכוז לא עזרה בלימודים. "זרקו אותי מבתי ספר, למרות שלא הייתי אלים או בעייתי. פשוט הייתי תלוש, חסרה לי הדמות הבוגרת שתאמין בי. הצלחתי להרים את עצמי מהקרשים רק לאחר שיצאתי ממסגרות בתי הספר הפורמליים. את הבגרות השלמתי באקסטרני, ובעקבות כך הגיעו גם לימודים אקדמיים. את כל אלה השגתי באמצעות המרדנות, התעוזה והדמיון שלי - שבבתי הספר פשוט לא היה להם מקום."
כבר בגיל 16 החל את דרכו בעסקים. ללא ידיעת הוריו הוא מכר שואבי אבק של 'קירבי' מדלת לדלת. זו הייתה הפעם הראשונה בה הרגיש שהוא מסוגל לבצע משהו היטב. לאחר מכן, עדיין בתור נער, עבר לארגון מסיבות, ומשם הפך מהר מאוד ליזם בתחום חיי הלילה. ב-2004, לאחר שמיצה את תחום המסיבות וחיי הלילה, שינה פאזה והקים משרד לפרסום דיגיטלי. בין לקוחותיו של הילד שבית הספר לא ידע לאמץ היו חברות מוכרות, כמו סלופארק ודן.
אולם, לאחר עשר שנים רוויות בעשייה בתחום הפרסום, טעות עסקית אחת כמעט גרמה לו לאבד את הכל. "הגעתי לשלב בו הרגשתי שאני כבר 'מסודר' בחיים, ואז בגלל החלטה אחת לא נכונה איבדתי כמעט הכל. אבל הבנתי מהר מאוד שאני לא יכול לתת לזה לגרום לי לשקוע, וקפצתי ישר חזרה למים."
מניפז אכן זינק חזרה למים במהירות. הצעד הבא שלו היה הקמת החברה Meme Global Media Group, המפתחת כלים לעולם הוידאו והדיגיטל. זהו גם האקזיט הגדול ביותר בקריירה שלו, כשהחברה נמכרה ב-13 מיליון דולר לענקית התוכנה הישראלית Somoto. ב-2017 הקים את M51, ומאז היא עיסוקו העיקרי.
משקיעים באנשים, משקיעים באוטומציה
M51, השוכנת בלב האזור היוקרתי של שדרות רוטשילד בתל-אביב, מאגדת תחתיה חברות ומיזמים העוסקים בתחומי הטכנולוגיה הפיננסית והפרסומית, אפליקציות הגיימינג, הבינה המלאכותית, הנדל"ן, התיירות והמלונאות, ועוד. ממש הכל מהכל. "אנחנו לא רואים את עצמנו כמשקיעים, אלא כשותפים," שיתף איתנו מניפז את רוח הקבוצה שלו. "אנחנו מלווים מיזמים פורצי דרך, שהם בעלי פוטנציאל להשפעה חברתית וטכנולוגית. אנחנו מסייעים להם לעשות את הקפיצה שלהם קדימה באמצעות השקעת כספים, אוטומציה, שיווק נכון, הגדרת מודל עסקי, וכמובן גיוס משקיעים ושותפים עסקיים. אין דבר שיותר מספק אותנו מאשר לתת ליזמים את התשתית לעבוד ולעשות את מה שהם אוהבים."
M51 ממשיכה להתפתח, ואפיק ההתרחבות שלה כעת הוא בכיוון האוטומציה. "שוק העבודה מתקדם לקראת שינויים משמעותיים, בהם האוטומציה תשתלט על נתח גדול. מי שיהנה מכך הכי הרבה יהיו פותרי הבעיות היצירתיים. לכן, לרוב אנחנו מצרפים אלינו עסקים שעובדים עם אוטומציה, או עסקים שאנחנו מזהים בהם את הפוטנציאל להטמיע אוטומציה במוצר או ברעיון שלהם."
"אנחנו מאמינים באנשים שאוהבים את התחום שלהם. ושוב, אנחנו משקיעים באנשים, לא בחברות. יחד עם זאת, כל עבודה שחוזרת על עצמה, שלא מצריכה יצירתיות או יחסים בין אישיים, יכולה וצריכה לעבור לתחום הממוכן. זה יפנה את האדם לחשיבה יצירתית, יזמות ופריצת דרך."
24 שעות זה לגמרי מספיק
לכל בני האדם יש 24 שעות ביממה, אך איכשהו נראה שרונן מניפז מצליח לעשות יותר עם הזמן שלו. מלבד הניהול של M51, הוא מוצא זמן לפתח תחומים גם מחוץ לעיסוקו המרכזי. מניפז היה שותף פעיל בהקמת עמותת 'נא לגעת', שמטרתה להפגיש בין אנשים חירשים ועיוורים לקהל הרחב. בין המיזמים היותר מוכרים של העמותה היא מסעדת BlackOutDark בנמל יפו, שבה כל הסרוויס מתנהל בחושך - אחת מ-14 היחידות בעולם.
"היה חשוב לי לעזור לבעלי המוגבלויות לקבל תחושת ערך בעולם שלפעמים לא ממש מתייחס אליהם. ועבור המבקרים, המגע עם נותני השירות היחודיים חושף אותם לעובדה שגם בעלי מוגבלויות חושיות מסוגלים לעמוד על רגליהם ולתפקד בעולם. זה מסר חשוב ביותר."
מעבר לזה, יחד עם היזמית נועה אשד, מניפז מביא בפודקאסט "Real Life Super Powers" את סיפורי ההצלחה והכשלונות של יזמים ואנשי עסקים בדרכם להצלחות יוצאות דופן. עד כה התראיינו בפודקאסט שלל דמויות מוכרות, כמו היזם המוכר ניל פאטל, היועץ העסקי המכונה 'השגריר הבלתי-רשמי של ההייטק הישראלי' הלל פולד, נשיא חברת Ramon Space רן גינוסר, עוזרו לשעבר של הנשיא אובמה הנרי דה-סירו ועוד שמות מוכרים רבים.
מניפז נשוי ואב לשני בנים, ויודע לנגן על לא פחות מ-4 כלים: סקסופון, מפוחית, גיטרה ופסנתר. הוא מספר שמודל החיקוי שלו הוא ריצ'רד ברנסון, יזם ואיש עסקים בריטי. "ברנסון לעולם אינו חושש לאתגר את עצמו ולהיכנס לתחומים חדשים. האני מאמין שלו הוא 'Be self reliant', ולדעתו להסתמך ולסמוך על עצמך - זו הדרך היחידה להיות מאושר לדעתי."
החופש להתעסק בעסק שלך, וזהו
ניתן לראות שהסטארט-אפים הנמצאים תחת חסותו של מניפז ו- M51מגיעים מספקטרום מאוד רחב ומגוון. מעבר לכך, גם התמורה שמביאה M51 חברות הנמצאות איתה היא מגוונת. "אנחנו משקיעים אקטיביים, ומעבר לתמיכה כספית אנחנו מספקים גם תמיכה של מתכנתים, שיווק, נטוורקינג בינלאומי, יחסי ציבור, פרסום, ראיית חשבון ועוד," סיים מניפז. "אנחנו באמת מאמינים שבישראל יש את כוח האדם האיכותי ביותר בעולם בתחום הטק. לכן חשוב לנו להוריד מהחברות שאיתנו את נטל הבירוקרטיה, ובכך לתת להן את החופש לעסוק במה שהן עושות הכי טוב."
בישראל מוקמים עסקים וסטארט-אפים רבים, אך רובם לא שורדים שנים רבות. האם זה קורה בגלל שהמוצר או השירות לא טובים מספיק? כנראה שלא. עסקים רבים נופלים בגלל חוסר יכולת להתמודד עם שלל האתגרים שהמציאות מציבה בפניהם, גם בלי קשר לעיסוק במוצר עצמו. במציאות כזו, חשוב שיהיו גם חברות כמו M51 של רונן מניפז, המספקות תשתית והכוונה לסטראט-אפים, שאולי בקרוב מאוד ישנו וישפרו את החיים מקצה לקצה.