סטארטפים מתחילים לשלם את המחיר של גיוסים בשווים מנופחים בשוק הגואה
סטרטאפים רבים שנהנו מרוח גבית חזקה בשוק המחפש תשואות והשקעות, גייסו בשנתיים האחרונות מיליארדי שקלים מקרנות ומשוק ההון. לרוב היו אלו כספים שחיפשו תשואות אלטרנטיביות לאחר משבר הקורונה שערער את היציבות וגרם למשקיעים רבים "לחשב מסלול מחדש". את השוק הובילו המשקיעים המוסדיים המחזיקים כספי עמיתים במיליארדי שקלים ואחריהם הצטרפו לחגיגה גם הקרנות והמשקיעים הפרטיים. בסופו של דבר סטרטאפ טוב ככל שיהיה עם טכנולוגיה פורצת דרך ככל שתהיה יצטרך בסוף היום גם למכור את מוצריו ולהחזיר את כספי ההשקעה שלא לדבר על תשואות ומכפילי רווח להם מצפים המשקיעים.
קרדיט תמונה: יניב למבז צלם: שי כהן דבי
יניב למבז, מנכ"ל ומייסד קרן SKY GLOBAL VENTURES (סקאי גלובל ונצ'רס) המשקיעה בחברות טכנולוגיות הנקלעות לקשיים מספר כי בתום מגפת הקורונה, הגיע גל הראשון של חברות נפגעות הקורונה. חברות שלא התבססו על תזרים מזומנים יציב ולקוחות יציבים או שלא היה בקופתם מספיק כסף לשרוד תקופות סגר, נאלצו לפטר את עובדיהן ולצמצם או לסגור את פעילותן. ניכר כי תמונת מצב הקודרת התגלתה בעיקר בחברות שלהן קשיים ניהוליים ותזרימיים. "כשהגלים מתחזקים החזקים מתגלים" אומר יניב למבז "גל הקורונה היה גל הרסני ועצום ומי שלא בנה את חברתו על לקוחות יציבים וקופת מזומנים המאפשרת שרידות בימים קשים לא שרד" בימים אלו הקרן ביצעה, עבור חברת טכנולוגיה ישראלית, עסקת ענק עם ממשלת סין אשר נמצאת במקום שונה משאר העולם ומתנהלת כלכלית שונה מהשוק המערבי.
יניב למבז טוען כי אחוז גבוה מחברות הטכנולוגיה החדשות סגרו את פעילותן עם פרוץ מגפת הקורונה או שנה לאחר מכן. אחוז גבוה יותר משלם את המחיר רק כשנתיים לאחר פרוץ המגפה וזאת בשל קשיים תזרימיים שלא איפשרו להן לשלם משכורות ולהמשיך בתהליך הפיתוח.
חלק ניכר מאלה שהצליחו לצמצם פעילות או להקפיאה בתקופה האחרונה ניצבות ממש כרגע בפני משבר עצום. הן מנסות ככל יכולתן לחדור לשווקים הבינלאומיים אבל אינן מכירות את התהליך ולא מצוידות בקשרים וכישורים ניהוליים מתאימים לכך.
למבז: "המנהלים של רוב הסטארטפים הטכנולוגים הם טכנולוגים בעצמם ואין להם כלים ניהוליים על מנת להתחיל להכניס כסף חברה כתוצאה ממהלכי שיווק ומכירות. צריך לזכור שמי שעוסק בפיתוח טכנולוגיות ונכנס להקפאה של שנתיים לרוב מחזיק בטכנולוגיה שהתיישנה וכבר פחות רלוונטית ולעיתים אף מחוץ לתחום.
למשל בעולם הסייבר סקיוריטי, שזה אחד מהעולמות העיקריים שהקרן מתמחה בהם יש נתח שוק גדול של סטרטאפים טכנולוגיים שמחפשים כרגע לייצר מהלך של PIVOT לשינוי הטכנולוגיה או שינוי שוק היעד וזאת לאחר שהטכנולוגיה שיצרו כבר לא תואמת את המציאות.
יניב למבז מוסיף כי מהצד השני קמות הרבה חברות חדשות ושוק ההון הרותח מתחיל להראות סימני הצטננות. גל ההנפקות ברחבי הגלובוס, סביב חברות טכנולוגיה חדשות ששבר שיאים נתקל עכשיו במשקיעים הססניים וחזרה למודלים של תקבולים והכנסות בכדי לייצר שוויים לחברות. לדעתו, המכשול טמון בשווי החברות המנופח. "חברות ששוות 20 מיליון דולר מגייסות לפי שווי של 100 מיליון ואז הן נתקעות בשלב המכירות וללא יכולת ממשית להכניס כסף לקופה. בעלי המניות לא רואים תמורה להשקעה הגדולה שעשו".
למבז יודע לספר כי בנאסד"ק יש מצבים אבסורדיים של חברות שנסחרות במכפילי דמיוניים של 200 ויותר.
יניב למבז: "עכשיו ניתן לראות שאנחנו עומדים בפני גל שני של חברות שיעמדו בפני שוקת שבורה. חברות שגייסו בשוק "שורי" לפי שוויים אסטרונומים שעכשיו צריכים לדעת לפרוע את הצ'קים לא בהכרח יצליחו לשרוד בתקופה הקרובה ולהניב את התשואות המצופות למשקיעים."
הקרן שייסד היא קרן אקטיביסטית שמנהלת חברות המצויות בקשיים עקב ניהול לוקה בחסר, קשיי תזרים או חברות שמנסות לצאת לגיוסים בעולם/ להתפתח לשווקים חדשים. הקרן, לעיתים קרובות מובילה מהלכי PIVOT לחברות ומתאימה אותם לשווקי היעד ולהתפתחות הטכנולוגית העכשיוות.
בין השאר, לאחרונה השקיעה הקרן של למבז בחברת "נובוסוניק" המפתחת טכנולוגיות לסטריליזציה של מכשור רפואי המיועד לרפואת אף-אוזן-גרון.
החברה הישראלית נעזרה בקרן על מנת ליצור שותפות עם קרן ממשלתית בבעלות ממשלת סין שהשיקה קרן ייעודית לתחום זה במחוז גוואנז'ונג. החברה הקימה משרדים בביו איילנד שהוא אזור עצום בו ממוקמות חברות טכנולוגיה בתחום הרפואה, סמוך לעיר גוואנזו.
כרגע נמצאת החברה הישראלית בתהליך סיום של פיתוח הציוד והמכשור ולפני חדירה לשוק הסיני העצום. הגיוס הראשוני הניב שווי לחברה של עשרות מיליוני דולרים והגיוס השני צפוי להתקיים סביב החגים הקרובים. עד כה עלה שוויה של החברה במאות אחוזים תוך שהיא פותרת בעיה קריטית בשוק יעודי וממוקד שטרם נמצא לה פתרון מספק עד כה.