בעל נכס - סדרי הדין בתובענה לפינוי מושכר נוצרו עבורך
כשבעל נכס (במאמר זה, בעל דירה) משכיר את דירתו לאדם אחר, נחתם בין השניים חוזה שכירות, בו נקבעים, בין השאר, דמי השכירות, תאריכי ההתחלה והסיום של תקופת השכירות וכן התשלומים הנוספים שהשוכר צריך לשלם.
אף על פי כן, ישנם מצבים שבהם השוכר לא עומד בתנאי החוזה. כדי שבעל הנכס יתמודד בהצלחה עם סיטואציה בעייתית זו, נוצרו סדרי הדין בתובענה לפינוי מושכר. מאמר זה יסביר את היתרונות שבניהול הליך פינוי מושכר – הליך שבסופו מפונה השוכר מהדירה.
הליך לפינוי מושכר הוא הליך מהיר
סעיף 81(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: "התקנות") קובע שמהיום שבו מומצא כתב התביעה כנגד השוכר, מתחילים 30 ימים שבהם האחרון יכול להגיש כתב הגנה. לכן, אם המשכיר מגיש תובענה לפינוי מושכר והיא מתגלה כמוצדקת, הוא יכול להיות רגוע ובטוח בכך שתוך זמן קצר מאוד, יתפנה השוכר מנכס.
העובדה שלשוכר ניתנים 30 ימים בלבד להגשת כתב הגנה, יכולה להרתיע את השוכר ולגרום לו להבין שהוא אכן עשוי להיות מפונה מהנכס, ובפרט בקרוב מאוד.
כמו כן, לפי סעיף 81(ה) לתקנות, מיום הגשת כתב ההגנה האחרון, לבית המשפט יש 30 ימים לקבוע מועד לדיון בתובענה. עקב כך, מתחזקת תחושת הרוגע והביטחון של המשכיר שההליך המשפטי בתובענה לא יהיה ארוך, וכן שאם יגרמו נזקים לדירה ו/או יגרמו לו נזקים ממוניים, הם יהיו מינימליים, שכן השוכר יתפנה מהנכס בקרוב.
מכאן שמיום הגשת התובענה לפינוי מושכר ועד מתן פסק הדין – יכולים לעבור רק 60 ימים. זהו הליך מזורז ומהיר שקצר בהרבה מרוב ההליכים המשפטיים.
השוכר לא יכול "לברוח" מהתובענה
לפי סעיף 81(ג) לתקנות, כשמוגשת תביעה לפינוי מושכר , לא יכול השוכר, הוא הנתבע, להגיש תביעה שכנגד המשכיר במסגרת הליך זה, ולא רשאי להעביר את האחריות שמוטלת עליו לאדם אחר ("צד שלישי").
כלומר, השוכר לא יכול "לברוח" מתובענה לפינוי מושכר המוגשת נגדו. הוא צריך להבין שלא ניתן לתבוע בתובענה זו אף אדם אחר מלבדו, והוא צריך להסביר מדוע הוא הפר, או ממשיך להפר, את תנאי חוזה השכירות.
ניתן לדרוש רק את פינוי המושכר, אך הדבר לא מהווה סוף פסוק
סעיף 81(א) לתקנות קובע שהסעד היחיד שיכול המשכיר לדרוש בתובענה לפינוי מושכר, הוא פינוי המושכר.
ואולם, חשוב להבהיר שאין הדבר אומר שהמשכיר לא יכול לדרוש סעדים נוספים כלל. אם המשכיר מעוניין בסעדים נוספים, כי, לדוגמא, השוכר מסרב להתפנות מהנכס ולכן נגרמו למשכיר נזקים ממוניים, יכול האחרון לדרוש את הסעדים הרלוונטיים, רק בתביעה נפרדת, לצד התובענה לפינוי מושכר. שתי תביעות אלה לא באות האחת על חשבונה של השנייה.
לסיכום, היתרונות שבניהול הליך לפינוי מושכר הם שמדובר בהליך מהיר, שקצר באופן משמעותי מרוב ההליכים המשפטיים, וכן שהשוכר לא יכול להגיש תביעה שכנגד המשכיר במסגרת ההליך, ולא להעביר את האחריות לאדם אחר, כלומר השוכר לא יכול "לברוח" מהתובענה.
אמנם הסעד היחיד שהמשכיר יכול לדרוש במסגרת תובענה לפינוי מושכר הוא פינוי המושכר, אך אם הוא מעוניין בסעדים נוספים, הוא יכול, לצד התובענה לפינוי מושכר, להגיש תביעה נפרדת לבית המשפט ובה לדרוש את הסעדים.