שוק המלונות בישראל – תחזית ל-2023

האם האינפלציה תמשיך לעלות או שתתמתן? האם אנו בכיוון של מיתון עולמי, ומה יהיה גורלה של אוקראינה. רבים מתחילים להתגעגע לחוסר הוודאות הנוח של משבר הקורונה, שבו סגרים היו הדבר שפחדנו ממנו יותר מכל. בין כל רעידות האדמה הכלכליות הנוכחיות, אפשר לזהות תחום אחד שכנראה הישראלים לא יזנחו. את הנופשונים בבתי המלון בישראל. מי מרוויח מכך? תופתעו לגלות אך אלה לא בהכרח רשתות בתי־המלון עצמם. על פי המתרחש בשנת 2022 – ננסה לנבא את הצפוי להתרחש בשוק המלונות בישראל.

 | 
telegram

מלחמה באירופה? נופשים בארץ
כאשר רוחות המלחמה מנשבות באירופה, רבים העתיקו את הנופש השנתי שלהם דווקא לישראל. אנו רואים זאת הן בקרב תיירי החוץ העושים את דרכם מאירופה לארץ, והן בקרב תיירי הפנים. מחירי הדלק השפיעו אומנם על עלויות הטיסות, אך $200 נוספים לכרטיס הטיסה לא יהיו אלה שיגרמו לתיירי הפנים לוותר על החופים הישראליים.

רשתות בתי המלון מתרחבות
במציאות שבה בתי המלון מתחילים להרוויח, הם שוכרים לוקיישנים נוספים בישראל ומרחיבים רשתות קיימות. אלא שבמקום רכישה המרוקנת את עתודות המזומנים, באמצעות זיכיונות והשכרה חודשית של המלונות. כי בסופו של יום מהו בית מלון? מבנה ובו חדרים ובחזיתו שלט. אין זה משנה אם על השלט הזה יופיע הלוגו של שרתון, פלזה או הילטון. שינויים קוסמטיים קלים והתאמה של המתחם לרשת חדשה, מאפשרים לבתי המלון להחליף ידיים במהירות. מי שיודע להשביח את המבנים, יכול לגרוף סכום עתק.

קרנות משותפות עם בעלי ניסיון בעולם המלונאות
בתקופה הזו לא מפתיע לגלות כי המשקיעים המוסדיים מתחילים לפזול לאפיק השקעה אלטרנטיבי, בדמות קרנות לרכישה והשבחה של מלונות בישראל.
אחת הדוגמאות הבולטות לכך הם שיתופי הפעולה שערכו לאחרונה האחים דיין, אמיר דיין ואחיו. האחים בעלי ניסיון רב בתחום הנדל"ן המסחרי והמלונאות ובעבר גם רכשו את חטיבת המלונות של אפריקה ישראל. לאחרונה, הקימו קרן עם חברת איי. בי. איי לגיוס 1.2 מיליארדי שקלים לרכישת בתי­ מלון בישראל. במסגרת שיתוף הפעולה האחים דיין השקיעו כמחצית מהסכום, והמשקיעים המוסדיים של בית ההשקעות את החצי השני. ניתן לקרוא על עסקה זו בהרחבה בכתבה שפורסמה על שיתופי הפעולה בתחום המלונאות במעריב.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

שיטה זו של שיתוף פעולה בין כרישי נדל"ן ותיקים המתמחים בהשבחת מלונות, לבין גופים פיננסיים המעוניינים להשקיע השקעות אלטרנטיביות למשקיעים פרטיים, אינה חדשה. אך, בתקופה שבה ידוע כמעט בוודאות שיהיו בתי מלון נוספים שירצו לממש את נכסי הנדל"ן שלהם כדי לגייס הון – כמובן שנראה את בתי ההשקעות המובילים מתכוננים לצאת ל"מסע שופינג". זאת, כאשר תגי המחיר של אותם נכסים ירד.

השבחה של בתי מלון קיימים
מגמה נוספת שאנו עתידים לראות בישראל הוא השבחה של בתי מלון קיימים, הן של מלונות בוטיק בערים הגדולות בארץ (ירושלים, תל אביב ואפילו חיפה), והן של מתחמי מלונות גדולים.

הסיבה לכך היא שישנה כדאיות כלכליות גבוה יותר לחדש מבנה קיים, ולהוסיף לו עוד מגוון רחב של שירותים לאורחי בתי המלון, מאשר לבנות מתחם חדש.

מלבד זאת,  בתקופה שבה עתודות המזומן נשמרות היטב בידם של המשקיעים הגדולים המחכים לנפילה, וכאשר מדד תשומות הבנייה גבוה, קל יותר להשקיע בשיפוץ קוסמטי מאשר בבניית תשתית חדשה. עלות כוח העבודה נמוכה משמעותית בשיפוצים קוסמטיים, ועלות חומרי הבנייה זניחה לעומת בניית מתחם חדש.

השקעות בארץ לצד השקעות בחו"ל
בתקופה של חוסר ודאות אנו רואים עוד מגמה נפוצה. פיזור של ההשקעות למגוון מקומות על גבי הגלובוס. אנו צפויים לראות את בתי ההשקעות משלבים בין השקעות בישראל לבין השקעות ברחבי העולם
הסיבה לכך היא שאם כלכלה אחת מעורערת, ייתכן ובמדינות אחרות ההשפעה תהיה מאוחרת יותר. ראינו זאת גם בתקופה של מגפת הקורונה, שבה כאשר מדינה אחת נסגרה – מדינה אחרת נפתחה לתיירים.

ערך הכסף בתקופה של אינפלציה
סיבה נוספת שמעודדת משקיעים פרטיים רבים לחפש אפיקים נוספים היא ירידת ערכו של הכסף, וחוסר הוודאות הקיים כיום בבורסה.

מול שני אפיקים אלה, השקעה נדל"נית נראית כאפשרות הסולידית לרווחים, בתשואה שאינה אפסית כמו זו שמציעים הבנקים. גם אם נראה בקרוב עוד מספר עליות ריבית, האינפלציה משתוללת בקצב שבו 2% נוספים אינם קורצים לא לבתי ההשקעות ולא למשקיעים הפרטיים.

לכן, כל השחקנים בזירה הכלכלית הזו יחפשו דרך להגדיל את ההון במהירות המרבית, ומיד לאחר המשבר הכלכלי הצפוי למצוא את מי שזקוק לעתודות המזומנים.

לסיכום, כפי שניתן לראות שוק המלונות בישראל הופך להזדמנות פז מיוחדת עבור המשקיעים המחפשים נתיבים שונים לצליחת האינפלציה. מחד, אנו עתידים לראות רשתות בתי מלון גדלות באמצעות השכרה של מבנים, ומאידך, בתי ההשקעות עומדים לנצל זאת ולרכוש נכסים המשמשים כיום כבית מלון, להשביחם ולהשכירם. ובעוד מספר שנים, אחרי שהסערה הכלכלית תשכך, אנו צפויים לראות מכירות רבות ברווח של המלונות שהושבחו. מי יהיה שם לגרוף את הרווחים? אותם יזמי נדל"ן ששוחים בענף המלונאות כבר מספר עשורים, ויודעים לזהות את ההזדמנויות הרבות שיתחילו לצוץ כמו פטריות אחרי הגשם.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות