מכתב פתוח לחברים שלי בהייטק

 | 
telegram

למה להיות אינטליגנטי לא מספיק בשביל להיות פיקח
הייטק  - זה מדהים! היה לי מזל וכבוד גדול לעבוד בחברת FORTRESS ואחרי המיזוג בחברת אמ-סיסטמס של דב מורן.

הייטק זה מרגש ומתגמל:
משכורות גבוהות במיוחד
בונוסים מטורפים
הרבה אופציות (מניות) לטובים
מתנות שוות לחג
מסיבות חברה וימי גיבוש (לפני שהחברה עברה להיות חברה אמריקאית 😊)
רכב חברה למנהלים
משרדים יפים ונוחים
ארוחות בוקר, צהריים וערב
הרבה קורסים והדרכות בנושאים שונים להצלחה בקריירה ובחיים

המון ממה שיש לי היום, זה בזכות מה שקיבלתי ולמדתי בהייטק:
היכולת ללמוד דברים חדשים ורלוונטיים באיכות גבוהה ובזמן קצר
היכולת למצוא פתרונות לבעיות הנדסיות קשות
היכולת להמציא דברים שיטתית
ידע בניהול זמנים ובניית לו"ז לביצוע משימות ופרויקטים מורכבים ולחוצים
היכולת להסתדר עם אנשים בתנאי פוליטיקה לא פשוטה
היכולת לעמוד בלחצים
ועוד הרבה דברים שנתנו לי יתרון יחסי בעסקים וספציפית בתחום הנדל"ן

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האם בהייטק הכל כזה ורוד?
האם יש חסרונות כמו בכל דבר בחיים?
כן, בהחלט, הייטק זה תחום מדהים שיש בו גם חסרונות.
אחרת למה הייתי עוזב את כל היופי והכיף שבהייטק?
אני זוכר כמו היום, שאת הצד הראשון החוצה עשיתי קודם כל בראש כאשר קראתי ספרים של רוברט קיוסקי "אבא עשיר, אבא עני" ו"לפרוש צעיר ועשיר". זה היה בדצמבר 2003. בספרים האלה רוברט קיוסקי דיבר על זה שאפשר אחרת. הוא מסביר על השקעות בנדל"ן ואיך אפשר להיות עצמאי כלכלית ולא להיות תלוי בעבודה יום יומית ומשכורת חודשית. מרוברט למדתי שאין פנסיה מובטחת ואם לא נדאג לזה ולא נתכנן נכון, לא יהיה לנו את זה.

הרי מה הבעיה האמיתית של כל איש הייטק?
יש כמה..
אנחנו נשחקים בהייטק. כל שנה זה תחום יותר ויותר לצעירים. ביננו, אני לא יודע איך ניתן 10-15-20 שנה לעבוד בקצב שההייטק דורש? המוח פשוט נשרף והגוף לא מחזיק. האמת יש פתרון לזה, זה לעבוד פחות טוב ולהתעסק יותר בפוליטיקה. אבל האם זה נכון וכיף לחיות כך? האם בשביל זה נולדנו? לא כיף ולא סקסי, לפחות בשבילי.
הבעיה השנייה ולא פחות רצינית זה לשמור על רמת החיים שמתרגלים אליה בזמן העבודה בהייטק. כל שנה אנחנו מרוויחים יותר וגם מבזבזים יותר. זאת בור ללא תחתית וזאת מגמה מאוד מסוכנת. אנחנו פשוט צריכים כל שנה יותר ויותר כסף בשביל לשמור על רמת החיים הטובה והמקובלת בבית, ומצד שני אנחנו כל שנה יותר ויותר עייפים.לא יודע אם שמעתם, אבל בישראל הפנסיה מתוכננת כבר מגיל 71. זה אומר שעד שנגיע לגיל פנסיוני (אם אנחנו היום בני 40-50) הפנסיה כבר בטח תתחיל בגיל 75-80. לפי דעתי זה גיל כבר לא רלוונטי לכלום ובנוסף אין לנו שום התחייבות של אף אחד על גובה הפנסיה שנקבל.
אני רוצה להזכיר רק שגם אם נגיע לפנסיה, נקבל אולי חצי או שליש מהמשכורת נטו שלנו היום ולא ברור איך לחיות עם זה ולשמור על רמת החיים טובה שהתרגלנו אלהה (חשוב לציין שזאת הבנה ואנליזה שלי. לתכנון ושאלות בנושא, נכון לפנות ליועץ פנסיוני מוסמך ומורשה).
מעניין, האם יש מישהו אחד שקורא את המאמר ושנראה לו הגיוני ואפשרי לעבוד באותה יעילות ואותו קצב בהייטק עד גיל הפנסיה המתקדם כ"כ?
ברור שלא, נכון?
אז איך מסתדרים ושומרים על החיים הטובים שהתרגלנו אליהם כאשר בגיל 50-60 כבר לא נהיה בהייטק? דרך אגב כמעט ולא קיים תחום אחר בו ניתן להרוויח כמו בהייטק.
את ההחלטה הסופית לעזוב הייטק, קיבלתי ב2006 כאשר קראתי ספר של צביקה ברגמן "אימון אישי". יש שם סיפור על איש שחוגג יום הולדת 70 או 80 שלו. אני סיפרתי את הסיפור הזה בספר שלי "הדרך להצלחה בהייטק" וגם דיברתי על זה בספר השני שלי "חיים, הצלחה ונדל"ן".
בקצרה, מדובר על איש שנראה מוצלח ובריא מבחוץ, אבל ממש עצוב מבפנים. התברר שמה שהכי מפריע לו, זה שהוא פחד ולא עשה את מה שבאמת רצה ואהב. הוא פחד לשנות ועבד בשביל הכסף ובשביל לשרוד כל החיים, ואז לא חי את החיים שרצה. בגיל מתקדם הוא הבין שלא ניתן לתקן את זה וזה קלקל לו את עשרות השנים המאוחרות של חייו.
אז אני החלטתי לא לחזור על הטעות של אותו איש והחלטתי סופית לצאת מההייטק ולשנות את החיים: לעבור להיות עצמאי ולהגיע לחופש כלכלי כמו שמדבר על זה רוברט קיוסקי.
אני מכיר עוד הרבה אנשי הייטק שחשבו כמוני על המרדף האינסופי. האנשים האלה עשו את מה שאני עשיתי או התחילו לבנות קריירה אחרת בהייטק שמאפשרת לעבוד יותר זמן בתחום ולא להישחק אלא להישאר יעיל ומועיל לחברה עד גיל מבוגר.
רובם גם הבינו שחייבים להשקיע ולבנות הכנסה פסיבית או הון מספיק לפנסיה מוקדמת.
אם שמתם לב, השם המשני למאמר זה הוא:

"למה להיות אינטליגנטי לא מספיק בשביל להיות פיקח.."

ביננו, אני כבר מזמן יודע שלהיות אינטליגנט, זה לא אומר להיות פיקח. באנגלית זה
To be smart, doesn’t mean to be wise
ועכשיו זמן להזכיר את השם העיקרי של המאמר:

"מכתב פתוח לחברים שלי מההייטק"
אז חברים יקרים שלי, הנה אני פונה אליכם באהבה אמיתית ורצון לעזור
כל מי שלמדתי איתו בתואר שני באוניברסיטת בן גוריון בהנדסת חשמל ומחשבים
כל מי שעבד איתי בFORTRESS ובMSYSTEMS (היום WD)
כל מי שהיה סטודנט/תלמיד שלי באוניברסיטת בן גוריון, במכללת ספיר, במכון הטכנולוגי חולון, במכללה למנהל, במכללת סמי שמעון, באוניברסיטת אריאל ועוד
כל מי שהיה סטודנט של המכללה שלי – CHIP DESIGN COLLEGE
כל המהנדסים שפגשתי כספקים ומזמיני עבודה
כל המהנדסים שפגשתי בכנסים וקורסי הייטק מענייניםאתם אנשים מקסימים ואפשר להגיד שתפסתם את ההצלחה בזנב.
כלכלת מדינת ישראל מבוססת על היכולות וההצלחה שלכם. הרי הייטק זה הקטר של הכלכלה הישראלית.
אתם למדתם קשה והגעתם למטרה. אתם הגאווה שלנו וכך יהיה תמיד.
עכשיו אני רוצה לחשוב עליכם, כי על המדינה כבר חשבנו ואפילו אחרי הכל משלמים 50% מיסים.

חברים שלי, אתם כולכם מאוד חכמים ואינטליגנטים. אבל מתברר שלהצלחה בחיים זה ממש לא מספיק. חייבים להיות גם פיקחים. אני רוצה להסביר את זה כאן בעזרת הגדרות ודוגמאות אמיתיות מהחיים:

אני שואל חבר שעבדתי איתו באמ-סיסטמס, "למה אתה משקיע רק בבורסה?" הוא עונה לי "זה קל ונוח". אז אני אומר לו: "אתה שם את כל הביצים בסל אחד, אבל ממש. הרי גם הפנסיה נמצאת באותה הבורסה ולפי לימוד פשוט של עובדות מההיסטוריה של הבורסה, ניתן להישאר בלי רוב הכסף בסוף". הוא הרים כתפיים והמשיך בעבודה שלו.. 
אני שואל סטודנט שהצליח במכללה שלי ועזרתי לו להתקבל לחברת הייטק, "איפה אתה משקיע ומה המטרה של ההשקעות שלך?". הוא אמר לי "רוצה לבנות הכנסה פסיבית וכך לבנות פנסיה בטוחה. זאת הסיבה בגללה אני משקיע בבורסה". הייתי מופתע לשמוע את מה שהוא אומר. הרי הוא אינטליגנט אמיתי וחבר. "איזה הכנסה פסיבית יש כאשר משקיעים בבורסה? הרי אין שום הכנסה קבועה לחשבונך בהשקעה מסוג זה". לא היה לו מה לענות. זה פשוט מה שהוא יודע ואין לו זמן ללמוד משהו חדש. ומה שיהיה, יהיה. גישה "טובה" לחיים של עצמו ושל כל המשפחה התלויה בו... נכון? 

עוד חבר קרוב וותיק מאוד מההייטק. הוא כל הזמן מנסה להיכנס לנדל"ן וכל הזמן דוחה. פעם אחרונה דיברנו לפני כמה שבועות והוא בדק השקעה איתי בפרויקט מאוד טוב בארה"ב. הוא שאל הרבה שאלות ואהב את הכל, אבל כאשר היה צריך להחליט לסגור, הוא אמר "כרגע לא". מכירים את זה, נכון? אז שאלתי אותו "למה? הרי אני יודע שהיום אתה כל יום מפסיד כסף בבורסה ואתה יודע את זה. "כן" ענה הוא. "אבל אני רגיל ואין לי זמן והראש לא פנוי לדברים חדשים. לכן אשאר בבורסה, גם אם אני מפסיד כרגע. זה מתישהו יחזור... " 

עוד חבר ממועדון הספורט שלי שעובד בהייטק. יש לו הרבה כסף בקרן השתלמות ובפנסיה של היום (כמו לרוב עובדי ההייטק). הסברתי לו שאפשר על הכסף הזה להרוויח פי 2 ופי 3 בלי לעשות כלום בגדול. צריך רק לקחת הלוואת בלון על הקרנות האלה בריבית אפסית ולהשקיע בנדל"ן. זה מאפשר לקבל עוד עשרות אחוזים בשנה בלי לעשות כלום. "לא יודע, נראה", וכך זה כבר שנתיים 😊. 

עוד סיפור עם תלמיד שלי בCHIP DESIGN COLLEGE. נפגשנו איתו והוא אמר שראה אותי ביוטיוב ושמע פודקסטים שלי על חופש כלכלי ופנסיה מוקדמת. הוא סיפר לי שגם רוצה לצאת מוקדם יותר מהייטק ולבנות חופש כלכלי. אמרתי לו שזה רעיון מדהים ואז שאלתי איך הוא משקיע בשביל זה. הוא סיפר שמשקיע בבורסה. אמרתי לו שזה בסדר גמור, רק שאלתי האם ניתן לתכנן זמנים של הרווחים בבורסה? האם אפשר לדעת בכל שנה כמה יהיה לו כסף? הוא חשב וענה "כנראה שלא". "בטוח שלא" אמרתי לו ואז שאלתי "תגיד, אתה כמהנדס יכול לתכנן פרויקט או משימה בלי להגדיר זמנים? זה אפשרי בכלל?" "לא" ענה הוא כתלמיד טוב. "נו אתה רואה, אז איך אתה רוצה לתכנן פרויקט בין הגדולים וחשובים בחיים שלך כשאתה מתבסס על משהו שלא ניתן לתכנן ולדעת מתי יקרה מה?חברים שלי בהייטק, בורסה זה מדהים וזה יכול לעבוד טוב.

צריך גם להכיר בחסרונות ואז להחליט איך ומה לעשות, כאשר רוצים להיות חופשיים ולא לעבוד עד גיל 75. אז בואו נראה איפה ניתן להשקיע ולקבל מענה לדרישות שלנו מהשקעה.
הכנסה פסיבית - חופש כלכלי מבוסס הכנסה פסיבית שמספיק לחיים טובים בלי להיות תלוי במשכורת חודשית. אני מכיר שלרוב מקבלים הכנסה פסיבית מהשקעות בנדל"ן.

תכנון זמנים - כל פרויקט בהייטק בנוי ממטרה, תקציב וזמנים. בנדל"ן בהשוואה לבורסה, ניתן לתכנן הרבה יותר מדויק מתי וכמה כסף יהיה לנו.

שליטה - בבורסה כמעט שום דבר לא תלוי בנו. האם נכון לבסס את החיים שלנו ושל האנשים הכי קרובים לנו על משהו שאין לנו שום שליטה עליו? בנדל"ן המצב הפוך והרוב תלוי בנו ובהחלטות והידע שלנו.

מימון כדאי - ידוע שמימון מאפשר להרוויח הרבה יותר – ROI גודל בצורה משמעותית מאוד ככל שהמימון גבוה יותר. להשקעות בבורסה כנראה לא נקבל מימון. לרכישות נדל"ן רוב הבנקים מתים לתת כסף, כי מרגישים בטוחים ויודעים להעריך סיכונים וסיכויים.

מיסוי נוח - בהשקאות נדל"ן יש הרבה הטבות מס כמו הוצאות מוכרות, פחת ועוד. אין מתנות כאלה בתחום אחר ונדלניסטים משתמשים בזה בגדול.

דבר אחרון חברים שלי, זה דבר שגם איש לא פיקח אבל אינטליגנטי יכול ללמוד ממנו הרבה ולעשות שינוי כיוון לשיפור ההשקעות שלו. ראו גרף שמסביר את הרוב בצורה ויזואלית פשוטה:

זה מה שרציתי להגיד לכם ומקווה שעזרתי.
כאן האתר שלנו, ואם תרצו להתייעץ אנחנו כאן וזה כיף גדול להיות מועיל ולעזור לאנשים. במיוחד לחברים שלי מההייטק  (recomusa.co.il).

וכאן ערוץ יוטיוב שלנו עם סרטונים על השקעות וחופש כלכלי:
https://www.youtube.com/watch?v=PWaUQ29ZUKA

אתם גם יכולים למצוא את סדרת הפודקסטים שלי בספוטיפי לפי השם שלי או לפי השם של הסדרה "הדרך לחופש כלכלי".

שלכם, אלכסיי מולצ'נוב – מנהל מחלקת ASIC לשעבר והיום בעלים של חברת RECOM – השקעות, שיווק וניהול נדל"ן (03-6965533)

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות