אבחון סרטן. הדור הבא

חברת 'ביו-ויו' הציבורית  מפתחת ומשווקת מזה שנים מערכות הדמיה מבוססות אינטליגנציה מלאכותית (AI) לאבחון וניטור תאים סרטניים באמצעות בדיקת דם פשוטה – וללא צורך בפרוצדורה פולשנית. לצד הדור הנוכחי של המוצרים – נערכת החברה לדור הבא – הן מבחינת טכנולוגיית המוצרים והן בניית מודלים עסקיים ושיתופי פעולה גלובאליים בתחום

 | 
telegram

כיצד ייראה הדור הבא של אבחון וניטור סרטן? בשנים האחרונות פותחה והתבססה טכנולוגיה של ''ביופסיה נוזלית', פיתוח הטכנולוגיה מאפשר זיהוי תאים סרטניים באמצעות בדיקת דם, ללא הליכים פולשניים. בין החברות המובילות בתחום  'ביו ויו' הישראלית נחשבת כ'פורצת דרך' וכ'מחדשת'. החברה פיתחה ומייצרת מערכות סריקה מתקדמות, מבוססות AI, הנמצאות בשימוש בבתי חולים ומוסדות מחקר מסביב לעולם.

בראיון באולפן כלכליסט מתאר ד"ר אלן שוויבל, מנכ"ל ביו ויו, את הטכנולוגיות המתקדמות של החברה ומגלה מעט על שיתופי הפעולה המתוכננים של החברה ייצרו 'מנועי צמיחה' חדשים ונוספים לפעילות הנוכחית.

לחצו לכתבה המלאה

אלן שוויבל מנכל BIO VIEW קרדיט: יח''צ ביו וויו

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ד"ר שוויבל מתאר את תהליך הביופסיה המהפכני על פי 'ביו-ויו', בו לוקחים דגימת רקמה של הנבדק בהתקיים חשש לסרטן או לאחר שכבר אובחנה המחלה ויש רצון לדעת את שלב המחלה כמו גם אפשרויות טיפול , מבצעים הכנה לדגימה וסורקים עם מערכות דימות מיוחדות, כמו זו של 'ביו ויו'. על פי ד"ר שוויבל, בנסיבות בהן מורכב לדגום 'ביופסיה קלאסית' או במקרים בהם מדובר ב'חשש' בלבד והתערבות כירורגית נראית כהתערבות פולשנית שלא לצורך, ניתן לקבל נתונים קליניים  גם מדגימת דם בהליך הנקרא ביופסיה נוזלית (Liquid Biopsy) ולאתר תאים סרטניים או חלקיקים של DNA שמייצגים את הסרטן, וכך לזהות ולאפיין את הסרטן בשלבים מוקדמים מאוד, ללא צורך בבדיקה פולשנית מהדור הישן. ד"ר שוויבל מספר כי מדובר בתחום חדשני אשר התפתח ב-3-4 השנים האחרונות, ואשר  מהווה במקרים רבים מאוד תחליף חכם ובטוח לביופסיה מסורתית.

מערכת ההדמיה והבדיקה העדכנית ביותר של 'ביו ויו' נקראת DeNovo. היא משלבת אלמנטים של אופטיקה יעודית לצילום התאים לצד תוכנה מתקדמת מבוססת בינה מלאכותית ( AI) ה'יודעת' להפריד בין התאים הסרטניים והלא-סרטניים. כדי להשיג את המטרה - בדיקה מהירה ומדויקת המבוססת על  כמות מזערית של תאים בודדים, יש צורך בשילוב של חומרה שיודעת לבצע  סריקה ממוחשבת המשלבת יכולות צילום מדויקות עם תוכנה לצורך זיהוי התאים. בסופו של התהליך, המאבחן המיומן מסוגל להצהיר ולאבחן  את קיומה או אי קיומה של המחלה ונותן אישור לתוצאות הבדיקה. החומרה והתוכנה המשולבים במערכת DeNovo מבוססים על ניסיון רב שנים של ביו ויו בתחום הסריקות וזיהוי תאים סרטניים.

מנועי צמיחה חדשים לטכנולוגיית 'ביופסיה נוזלית
ד"ר שוויבל מציין כי הפוטנציאל העסקי שמייצרת טכנולוגיית 'ביופסיה נוזלית' מתחלק לשלושה חלקים :
הראשון, מכירת מכשירים ומתן שירות מתמשך במהלך תקופת החיים של המכשירים. נכון להיום, 'ביו ויו' מספקת למאות לקוחות ברחבי העולם שירות תחת הסכמים קבועים או תחזוקה לפי דרישה.
השני מלמד, שקיים פוטנציאל כלכלי משמעותי לשיתוף פעולה עם חברות אחרות, אשר מבצעות חלקים אחרים בתהליך, הכוללים הכנת הדגימות לסריקה באמצעות העשרת הדם לסילוק מרכיבים לא רלוונטיים לבדיקה. ד"ר שוויבל מסביר כי החברה שואפת להשלים את המומחיות שלה בתחום הסריקות ולהשלים באמצעות שיתופי פעולה עם חברות בעלות מומחיות בשאר השלבים בתהליך יכולות שיאפשרו לחברה להיכנס  באופן משמעותי לתחום הבדיקות בשוק הקליני. לאחרונה זכתה 'ביו ויו' בשיתוףעם KORIL – גוף משותף של ממשלת קוריאה ורשות החדשנות בישראל – בפרוייקט עס חברה קוריאנית לפיתוח בדיקה קלינית לסרטן הראש והצוואר.

האפשרות השלישית היא יצירה של 'חבילת שירות מלאה' המהווה תחליף לצורך של לקוחות לרכוש את הציוד.  על פי ד"ר שוויבל, החבילה חוסכת מצד אחד את הצורך בהשקעות הוניות מהותיות – ומציעה מאידך שרות כולל שמשלב הכנה של הדם, סימון, סריקה, הוכחה של יעילות קלינית ושיווק של הבדיקה. כחלק מהפעולות בהיבט זה, חתמה 'ביו ויו' לאחרונה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת אומגה, בעלת מעבדה לפענוח בדיקות קורונה. בעזרת שיתוף הפעולה המתוכנן, אומר ד"ר שוויבל, תוכל ביו ויו לשווק בכוחות עצמה בדיקות מלאות במעבדות משלה.

לדברי ד"ר שוויבל, על רקע משבר הקורונה, רשמו הבדיקות האונקולוגיות המבוצעות בבתי החולים ובמעבדות ירידה ניכרת, בשל הפניית חלק מהיכולות של המעבדות לטובת בדיקות קורונה. כעת, כאשר הבדיקות לסרטן נמצאות בתהליך מחודש של עלייה, נוצרה הזדמנות להרחבת השירותים מעבר למכירת מכשירים וחיזוק היכולות הייחודיות של החברה בסריקה עם שירותי מעבדה ובדיקות.

תמיד וללא הפסקה - לטובת הלקוחות, העובדים ובעלי המניות
ד"ר שוויבל מספר, כי לאחרונה פנו בעלי מניות חדשים להנהלת החברה בבקשה לבחינה מחדש של האסטרטגיה העסקית שלה. הוא מדגיש כי כל בעל מניות חדש זכאי להציג רעיונות לפיתוח החברה. עם זאת, באסיפת בעלי המניות של 'ביו ויו', בעלי המניות הקיימים דחו את הדרישות של בעלי המניות החדשים. ד"ר שוויבל מדגיש כי הנהלת החברה תמשיך לדבר ולשאוף לדיאלוג פורה עם כל בעלי המניות, וכי החברה עובדת לטובת הלקוחות, המטופלים הנדרשים לבדיקות, עובדי החברה ובעלי המניות השונים.

האם בתוך 15-20 שנה נוכל לאבחן סרטן 'בנשיפה'?
במבט לעתיד הבדיקות לזיהוי וניטור סרטן, מציין ד"ר שוויבל כי רק לפני 5 שנים, אף אחד לא ראה את האפשרויות שיש היום. לדברי ד"ר שוויבל, בדיקות לא פולשניות בין אם הן מבוססות דגימת דם או נשיפה פותחות אפשרויות חדשות לאנשים ממשפחות עם היסטוריה של סרטן, אשר חוששים ורוצים להיבדק ללא צורך בבדיקה פולשנית או כזו המערבת קרינה מייננת.

להערכתו של ד"ר שוויבל, תוך 15-20 שנה צפויות בדיקות מסוג זה להיות הרבה יותר מדויקות ואמינות. לטענתו, אין לשלול את האפשרות להתקדמות טכנולוגית אשר תצליח לגלות סרטן באמצעות בדיקה של נשיפה. זיהוי מוקדם באמצעים נגישים ונוחים , יאפשר טיפול ממוקד ויעיל ובכך לשפר את איכות החיים והארכת  תוחלת החיים של חולי הסרטן. ד"ר שוויבל מסכם ואומר כי הוא גאה בכך ש'ביו ויו' היא חלק מהמאמץ העולמי לקידום ושיפור הטיפול בסרטן, וכי זה מה שגורם לעובדים להגיע לעבודה בכל בוקר.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות