ועדה רפואית: למה זה כל כך מפחיד?
זוהי רק אחת מבין דוגמאות רבות ומפחידות על הקרב הניטש בין האזרח הקטן לבין ה'איום' - ועדה רפואית של הביטוח הלאומי.
אמנם ישראלים רבים אכן זוכים לצדק מהוועדה, אך לא מעטים יוצאים ממנה כועסים, מותשים ומושפלים, ואלו, כמובן, המקרים עליהם שומעים בתקשורת חדשות לבקרים. המציאות היא שישראלים רבים העשויים להיות זכאים לפיצויים וקצבאות מהביטוח הלאומי מוותרים על זכויותיהם, ועל הרבה מאוד כסף, בעיקר בגלל הפחד מהעת בה יצטרכו להתייצב מול הוועדה ושאין מי ש התערב בהתנהלות שלה.
קרדיט תמונה Shutterstock
חשוב שכל ישראלי שנכווה מעמידה מול ועדה רפואית ידע שהוא לא הראשון, וככל הנראה גם לא האחרון שחווה את התחושות הקשות שמגיעות עם החשדנות והספקנות בה הוא נתקל מצד סוללת הרופאים הבוחנת אותו. במהלך השנים, פורסמו לא מעט מקרים בהם רופאים היושבים בוועדות אלו מתבטאים בצורה לא ראויה או פוגענית כלפי הבאים בשעריה.
"זה קצת כאבי מחזור, את סתם עושה מלא רעש"
כך, למשל, אף על פי שהמחלה הוכרה על ידי המדינה כמחלה כרונית, נשים הסובלות מאנדומטריוזיס סובלות עד היום גם מיחס מזלזל מצד הוועדות של הביטוח הלאומי. לדבריה של דנה סולומון מכפר סבא, רופאי ועדה רפואית שדנו בעניינה סירבו להכיר במחלה שלה ובכאבים מהם היא סובלת, וכמובן לא אישרו לה קצבת אובדן כושר עבודה או קצבת נכות. לדברי עמותת 'אנדומטריוזיס ישראל', התופעה של זלזול במחלה ובנשים העותרות לוועדה בגינה, אינה תופעה שולית, אלא מגמה נפוצה. "קחי כדור וצאי לעבוד" הוא משפט שנאמר בוועדה לחולת אנדומטריוזיס נוספת בשם מזי בכר. לאחר מכן הטיחו בה: "זה קצת כאבי מחזור, את סתם עושה מלא רעש".
"זו מחלה שקופה. מחלה שבהחלט קיימת ואנחנו מופתעים כל הזמן כמה היא יותר שכיחה ממה שחשבנו קודם," אמר ד"ר יובל קאופמן, מנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס במרכזים הרפואיים כרמל ולין. "אין מספרים מדויקים לגבי השכיחות שלה בארץ ובעולם, אבל ההערכה היא שאחת מכל עשר נשים בגיל הפוריות סובלת מהמחלה."
המודעות לאנדומטריוזיס בארץ גדלה בעשור האחרון ועדיין, נשים הסובלות מהמחלה ממשיכות לספוג מיחס משפיל ומזלזל כשהן עומדות אל מול ועדה רפואית של הביטוח הלאומי.
"הוצאתי את הרחם, אבל יש לי עדיין נגעים חדשים. אני צולעת ברגל שמאל כי הייתה לי פגיעה עצבית מנגע שחדר לעומק העצם," הוסיפה בכר, הסובלת מהמחלה כבר 25 שנים, ועברה כבר תשעה ניתוחים בגללה. גופה ונפשה שילמו מחיר כבד. "אני לא מסוגלת לעבוד כבר למעלה משלוש שנים וכל זה לא מספיק לביטוח הלאומי. אני במלחמות איתם."
קרדיט תמונה Shutterstock
אל תבזבזו לה את הזמן
פיברומיאלגיה, או 'פיברו' בשמה המקוצר, היא מחלה המתאפיינת בכאב כרוני מתמשך בכל הגוף. רבים מהסובלים ממחלה זו מקבלים גם הם כתף קרה מוועדות הביטוח הלאומי לעיתים קרובות. יהודית (שם בדוי) היא אישה צעירה שסובלת מפיברומיאלגיה כבר שנים. מרוב כאבים היא אינה מסוגלת לצאת מהבית, שלא לדבר על להתפרנס בכוחות עצמה. כשעמדה מול ועדה רפואית של ביטוח לאומי, בקשתה לקצבת נכות נדחתה. היא ערערה על ההחלטה בבית המשפט, שקבע כי הוועדה שגתה בקביעת אחוזי הנכות של יהודית, וכי על המוסד לדון מחדש בתביעתה.
כשחזרה אל הוועדה, מלווה בעורכת דין מתנדבת, גילתה שהדבר ממש לא נראה בעין יפה אצל חברי וחברות הוועדה. "מיד עם כניסתנו לחדר הוועדה, באופן חריג ולא מקובל, התפרצה כלפינו הרופאה," העידה מרשתה של יהודית. "היא הטיחה דברים קשים, תוך שרמזה בפני מרשתי, שאני מזבזבת את כספה וזמנה של הוועדה." הרופאה ראתה לנכון לעקוץ את התובעת: "את מתפרנסת מפיברומיאלגיה". בעקבות כך, המקרה הגיע לפתחי ביהמ"ש, לא לפני שעורכת הדין התלוננה על הרופאה המרכזית שניהלה את אותה ועדה רפואית. המוסד לביטוח לאומי, כמובן, התחמק מאחריות וטען כי דברי הרופאה הוצאו מהקשרם.
קרדיט : Shutterstock
לא עושים הנחות
ובחזרה למקרה של בן ה-79, שטורטר על ידי ועדה רפואית של הביטוח הלאומי קרוב לשני עשורים: הקשיש כבר עבר ועדות בארבעה הרכבים שונים, במטרה להפחית משיעור הנכות שנקבע לו לפני כרבע מאה. בית הדין הארצי שם קץ לסאגה הזו כשקבע כי התנהלות הביטוח הלאומי במקרה זה הייתה לא מוצדקת ותוך התעלמות מהנחיות מפורשות של בתי הדין לעבודה. באופן חריג, החליטו הדיינים לקבוע בעצמם מה שיעור הנכות של הקשיש.
יש לציין כי אכן מגיעים לפתחי הוועדות הרפואיות מקרים לא מעטים של אנשים המנסים 'לחלוב' קצבאות ופיצויים מהמוסד שלא לצורך. לפיכך, ניתן גם להבין את החשדנות הגוברת אצל צוותי הרופאים המרכיבים את הוועדות של המוסד. יחד עם זאת, כל נותן שירות בישראל, ממאבטח ועד אחות, צריכים להתמודד עם תופעת ה'ישראבלוף'. לפיכך, לא ניתן לעשות הנחות לרופאי הוועדות הרפואיות בהתנהלותם אל מול הציבור המממן את המוסד לביטוח.