עיצוב פונקציונאלי למסעדה – על מה מדובר?

האם ניתן לשלב בין עיצוב מודרני וייחודי לבין פונקציונאליות בעיצוב?
זוהי שאלה המעסיקה מעצבים רבים, משום שהיא מחייבת חשיבה עמוקה ומקצועית כדי לאזן בין השניים.?

מסעדה צריכה להיות מעוצבת היטב ולשדר אווירה ייחודית משלה. אולם, זה אינו מספיק.
יש צורך לעצב את חלקי המסעדה השונים (גם את אלו שמאחורי הקלעים) כחללים פונקציונאליים שישרתו את צוות העובדים במסעדה ובמקביל גם את הסועדים בה. לצורכי הכתבה וקבלת תשובות על כל השאלות על עיצוב פונקציונאלי למסעדה נפגשנו עם האדריכלים אלונה ואייל רטנר, בעלים של סטודיו 180,  המתמחים בעיצוב מסעדות ומתחמי מזון.

מטרתו של העיצוב הפונקציונאלי
מטרתו של העיצוב הפונקציונאלי הוא לשלב בין עיצוב מסעדה מרשים ומלא אווירה לבין עיצוב שיעניק לצוות העובדים במסעדה סביבת עבודה נוחה, יעילה ונעימה.
המטבח עצמו, שהינו לב המסעדה, צריך להיות שימושי ויעיל לעבודה עם מרחבי עבודה נוחים ולא צפופים ועם פתרונות אחסון מספקים.
לחלל המטבח יש שטח נתון, שאותו צריך לנצל בצורה חכמה כדי לא ליצור תחושה של עבודה צפופה ולא נוחה ולא תחושה של עומס.

האם ניתן לשלב בין פונקציונליות לעיצוב?
בעולם העיצוב ישנן דעות חלוקות לגבי היכולת לשלב בין פונקציונאליות של מסעדה לבין עיצוב מודרני וייחודי שלה.
ניתן לעיתים לראות, מסעדות בעיצוב יפיפייה , אך מבחינה פונקציונאלית הן אינן נוחות – לא ללקוחות ולא לאנשי הצוות של המסעדה.
גם כאשר הפונקציונאליות היא זו שעולה על רמת העיצוב הרצויה – תוצאה זו אינה מספקת.
אולם, כיום, עם שפע אפשרויות העיצוב האינסופיות וחומרי הגלם הרבים הקיימים, ניתן בעיצוב מקצועי ונבון ליצור איזון בין שני הפרמטרים הללו וליצור מרחב של מסעדה שיהיה גם נעים לעין וגם נוח ופרקטי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כיצד משלבים בין השניים?
חשיבה על צרכי המקום - לפני פתיחת מסעדה יש להגדיר בצורה ברורה את צרכי המקום מבחינת צוות העובדים וניהול המטבח ובמקביל את צרכי הלקוחות.
על המעצב מוטלת עבודת התכנון והעיצוב שאמורה לשלב בין הצרכים הפונקציונאליים של העובדים והלקוחות לבין עיצוב יצירתי וייחודי למקום.
הכול כדי ליצור סביבת עבודה נוחה ופרודוקטיבית.
לדוגמה: צריך לקחת בחשבון כמה אנשים עובדים במטבח בכל משמרת ולדאוג שלכולם תהינה עמדות עבודה נוחות וכן מעברים נוחים בין העמדות.
או – היכן למקם את הגז, את התנורים, את אמצעי הבישול ואת מגוון הסירים והמחבתות ואת המקררים.

תכנון ועיצוב מקומות אחסון מספיקים - יש לקחת בחשבון את כמות הסחורה שמסופקת כל יום למסעדה –מבחינת סחורה החייבת קירור וכזו שאין צורך להכניסה למקרר, אך צריך למצוא לה מקום אחסנה, כדי שלא תפריע לעבודה השוטפת במטבח.

יש לתכנן מספיק מקומות אחסון לכלי העבודה הרבים והשונים של צוות המטבח ולכלי האוכל המוגשים לסועדים.

בחירת ריהוט פונקציונאלי - בתכנון ועיצוב מסעדות חשוב לבחור ריהוט, שלא רק יהיה ייחודי ונאה, אלא שיהיה גם פרקטי.
הכוונה היא:

- לבחור ריהוט עמיד שיחזיק לאורך זמן למרות השימוש היומיומי ולא יתבלה.
- להחליט על ריפוד בצבעים שיתאימו לקונספט הכללי, אך גם יהיה עשוי מבד שפחות מבחינים בו בכתמים.
- שיהיה ניתן לניקוי בקלות
- לבחור גם ריהוט שמתאים לפינת המתנה (כמו: כורסאות למשל)

תכנון פרקטי של מקומות הישיבה - כשאנשים מגיעים למסעדה הם רוצים שיהיה להם מרחב של פרטיות לדבר ולשוחח. מה גם, שמאז שפרצה הקורונה לחיינו, יש לנו צורך לא להתקרב יותר מדי לאחרים ולשמור על מרחק בטוח גם בבילוי במסעדה.
לכן, יש לתכנן את המרחק המתאים והנכון בין שולחנות הסועדים, בהתחשב בגודלו של החלל וכמובן גם בקונספט של המקום.

אופן חלוקת השולחנות בחלל המסעדה וגודלם משפיעים רבות על האווירה הנוצרת במקום.
עוד נתון פונקציונאלי שיש לקחת אותו בחשבון הוא המרווח בין השולחנות - בין השולחנות צריך להיות מספיק מרווח כדי שיהיה נוח לצוות המלצרים לעבור ביניהם ולשרת בנינוחות את השולחנות.

הנדל"ן המסחרי בפריחה. קניונים, חנויות, מתחמי מזו ובוודאי מסעדות מנסות לפרוץ את גבולות העיצוב, להיות חדשניות יותר, להיות מעיזות יותר וככל שהטכנולוגיה מתפתחת ומאפשרת לעצב עם מגוון רחב של חומרים – כך נאפשר יותר עיצוב עם יותר פונקציונליות.
 

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות