תיקון החוק שבזכותו מאות אלפי ישראלים זכאים לדרכון גרמני

אולי לא ידעתם, אך בעקבות חוק האזרחות הגרמני החדש משנת 2021 אתם עשויים להיות זכאים להפוך לאזרחים גרמנים ולקבל דרכון גרמני. החוק החדש ביטל קריטריונים מפלים, הרחיב את מעגל הזכאים לדרכון גרמני, והגמיש באופן משמעותי את התנאים לצורך קבלת הדרכון. אלפי ישראלים כבר הגישו בקשות ונמצאים בדרך לקבלת דרכון אירופי. הנה מספר עובדות שחשוב שתכירו לגבי החוק החדש.

בחודש אוגוסט 2021 נכנס לתוקפו תיקון לחוק האזרחות הגרמני (Staatsangehörigkeitsgesetz). תיקון חשוב זה שינה עוול היסטורי אשר מנע במשך עשרות שנים מצאצאים רבים של יהודים שנרדפו על-ידי המשטר הנאצי מלקבל אזרחות במדינה. בזכות תיקון חשוב זה, הורחבה באופן משמעותי רשימת הזכאים לקבלת דרכון גרמני

מאות אלפי ישראלים, ולמעלה מ-2 מיליון צאצאי נרדפי הנאצים מכל רחבי העולם יוכלו מעתה להפוך לזכאים לקבלת אזרחות גרמנית, אף במקרים בהם בקשתם לאזרחות נדחתה בעבר. לאור ההטבות הרבות שאזרחות גרמנית מעניקה, חשוב להכיר את החוק החדש ואת התהליך שיש לעבור לצורך קבלת האזרחות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה הרקע לשינוי החוק?

בעקבות עליית המפלגה הנאצית בגרמניה לשלטון בשנות ה-30 של המאה הקודמת וחוקי הגזע (הידועים בתור חוקי נירנברג), יהודים רבים שהיו אזרחי גרמניה נאלצו או הוכרחו לעזוב את המדינה. רבים אחרים נשלחו על-ידי הנאצים למחנות כפייה, ולאחר מכן למחנות השמדה ברחבי אירופה. 

לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, פעלה ממשלת גרמניה בדרכים שונות לפיצוי נרדפי הנאצים וצאצאיהם. דרכים אלה כללו פיצויים כספיים, וכן חידוש הזכאות לקבלת אזרחות גרמנית עבור יהודים שהיו אזרחים וצאצאיהם.

ואולם, תנאי הזכאות שהונהגו בעבר היו נוקשים למדי, ואף מפלים. החוק הגרמני הגביל את הזכאות לאזרחות עבור מי ששירתו שירות קבע בצה"ל, וכן מי שעבדו בתפקידים ציבוריים שונים (כגון משרדי ממשלה). בנוסף, הונהגה במשך עשרות שנים אפליה מגדרית, במסגרתה נמנע מתן אזרחות לצאצאי נשים שנרדפו על-ידי הנאצים. אפליה זו נבעה בעיקר מכך שהחוק הגרמני אפשר בעבר שלילת אזרחות מנשים שנישאו למי שאינם אזרחי גרמניה.

ביום 20.5.2020 ניתן פסק דין תקדימי בבית המשפט החוקתי הפדראלי של גרמניה. בית המשפט הורה על ביטול האפליה שהונהגה קודם לכן, כך שהזכאות של צאצאי נשים שנרדפו על-ידי השלטון הנאצי תושווה לזכאות של צאצאי נרדפים גברים. 

בעקבות פסק הדין, תיקן הפרלמנט הגרמני בשנת 2021 את חוק האזרחות הגרמני, וקיבע את ביטול המצב המשפטי המפלה שהיה נהוג עד אז. בנוסף, ביטל הפרלמנט הגבלות נוספות לקבלת אזרחות שהיו נהוגות בעבר. 

מה קובע חוק האזרחות הגרמני החדש?

החוק במתכונתו הנוכחית קובע זכאות להתאזרחות בגרמניה של יהודים שהיו אזרחי גרמניה בעקבות רדיפת הנאצים, וכן יהודים שלא קיבלו אזרחות כלל בשל כך (למשל, תינוקות יהודים שנולדו במהלך שלטון הרייך השלישי). זכאות זו עוברת באופן אוטומטי גם לצאצאיהם של הזכאים, ואף מאפשרת לדלג דור אחד. לדוגמה, נכדים של נרדפי הנאצים יוכלו לבקש אזרחות גרמנית, אף אם להוריהם אין אזרחות כזו.

באופן כללי, הזכאות לאזרחות רלוונטית עבור מי שיש להם קשר משפחתי ישיר (ילדים, נכדים, נינים וכן הלאה) לנרדפי הנאצים שעזבו את גרמניה או שאזרחותם נשללה (או לא ניתנה כלל) על רקע השקפות פוליטיות או מטעמי גזע או דת, החל מיום 30.1.1933 ועד ליום 8.5.1945. 

חשוב להדגיש כי שאלת הזכאות אינה תלויה בשאלה האם נרדפי הנאצים שהבקשה נסמכת על הקשר המשפחתי עמם עדיין בחיים. גם אם הנרדפים נפטרו לפני מועד הגשת הבקשה, עדיין ניתן יהיה לקבל אזרחות על בסיס מוצא גרמני. 

מה נדרש על מנת להיכנס לתהליך?

התיקון לחוק האזרחות  הגרמני לא רק הרחיב את רשימת הזכאים לקבלת אזרחות, אלא גם הפך את התהליך לקבלת דרכון גרמני לפשוט מתמיד. במסגרת החוק החדש בוטלו דרישות שהיו נהוגות בעבר לצורך קבלת אזרחות. 

למשל, בוטלה הדרישה להוכחת מרכז חיים בגרמניה, וכן החובה להיבחן במבחנים רשמיים לצורך הוכחת זיקה לגרמניה (החלה במקרים אחרים של בקשות אזרחות). כמו כן, בוטלה החובה להוכיח שליטה כלשהי בשפה הגרמנית.

בפועל, כל שנדרש כעת מהזכאים אשר עומדים בתנאי החוק הוא להוכיח את זכאותם ולהגיש את מסמכי הבקשה כנדרש. בפועל, כל שנדרש כעת מהזכאים אשר עומדים בתנאי החוק הוא להוכיח את זכאותם ולהגיש את מסמכי הבקשה כנדרש. ישנם לקוחות אשר יודעים כי הם צאצאים של הורים או סבים ממוצא יקי, אולם לא מחזיקים בהוכחות או המסמכים הנדרשים. במקרים כאלה אפשר לבצע בדיקות ארכיוניות בארכיבים בישראל או גרמניה, על מנת לאתר את המסמכים להוכחת זכאות, או לחילופין, לשלול את הזכאות ולחסוך הליך מיותר.

מה לוח הזמנים לטיפול בבקשת אזרחות גרמנית?

ככל שהוכחה הזכאות ומסמכי הבקשה הוגשו במלואם ובאופן תקין, הבקשה תועבר לבחינה על-ידי רשות האזרחות של ממשלת גרמניה ( Bundesverwaltungsamt), אשר משרדיה ממוקמים בעיר קלן שבמערב גרמניה. 

לאור הכמות האדירה של בקשות אזרחות אשר החלו להיות מוגשות מאז תיקון החוק, הזמן להשלמת הטיפול בבחינת הבקשות התארך באופן משמעותי. זמן ההמתנה לתשובה לבקשות עומד כיום על בין שנתיים ל-3 שנים בממוצע. 

חשוב לציין כי הגשת הבקשה ללא כל המסמכים הדרושים או ללא תרגום נוטריוני לגרמנית של מסמכים שאינם כתובים בגרמנית או באנגלית, עלולה להוביל לעיכוב בטיפול בבקשה, לעיתים למשך מספר חודשים או אף למעלה מכך. בהתאם, מומלץ מאוד כי מי שאינם מנוסים ובקיאים בנושא יסתייעו בעורך דין המתמחה בדיני הגירה ובטיפול בבקשות אזרחות גרמנית .

 

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות