יש לך פטנט? מהון להון המילון לגיוס הון

יש לך רעיון פטנט ואת רוצה לדעת כיצד לגייס כסף למיזם? את שומעת מונחים כמו Seed? קרן הון סיכון? Equity? ואין לך מושג היכן להתחיל? אנחנו כאן לעשות סדר בבלאגן. להלן הסברים למספר מושגי יסוד בעולם גיוסי ההון.


צילום ע"י ניר שרון: ישראל טויטו, מנכ״ל ניוטון חיפוש פטנטים.

לפני שנתחיל - מהם השלבים הנפוצים בתהליך הקמת חברהלפני שמתחילים לצלול למונחים כדאי לתאר בקצרה את השלבים השונים בתהליך של הפיכת רעיון לחברה בשלה שמוכרת ומשווקת מוצרים ושירותים:
 

  1. גיבוש הרעיון וביצוע תחקיר עצמאי ראשוני - באמצעות בדיקה באינטרנט וחיפוש בתוך מאגרי פטנטים חינמיים , כדאי לענות על שאלות כמו מהן התכונות החדשניות של הרעיון שלי, האם קיימים מוצרים או פטנטים דומים וכד'.
  2. חיפוש פטנטביליות באמצעות חברה מתמחה - חיפוש זה מחקה את החיפושים שיבוצעו על ידי בוחן הפטנטים בבואו להחליט אם לאשר את הפטנט. במהלכו מידענים בעלי ניסיון והכשרה טכנולוגית ומשפטית משתמשים במאגרי פטנטים בתשלום כגון, Patbase, Orbit questel ועוד כדי לנסות ולאתר ממצאים רלוונטיים (מוצרים, מאמרים, פטנטים וכ'), העלולים למנוע ממך לקבל פטנט.
  3. ביצוע סקרי שוק והיתכנות כלכלית ובניית תוכנית עסקית ראשונית.
  4. עריכת והגשת פטנט בשווקים ובמדינות הרלבנטיים.
  5. בניית תוכנית עסקית מסודרת, הקמת חברה, פיתוח שיווק ומכירות ראשוניים.
  6. פיתוח החברה, ובהתאם לרצון הבעלים, המשך ניהולה, מכירתה או הנפקתה בבורסה.
 
כפי שניתן להבין, עד שלב 3 העלויות מאוד נמוכות - ביצוע תחקירים עצמאיים כרוכים רק בהשקעת זמן, ועלות חיפושי פטנטביליות עומד על אלפי שקלים בודדים. משלב 4 ואילך העלויות מתחילות לעלות בקצב הנדסי - עריכה והגשת בקשת פטנט  בודדת עולה בין 20-30 אש"ח, עלות עריכה והגשה במספר מדינות יכולה להגיע למאות אלפי שקלים (חשוב להזכיר, שפטנט תקף רק במדינה בה התקבל ולכן הגנה טובה כוללת משפחה של פטנטים שהוגשה במספר מדינות). משם הסכומים רק עולים -  עלויות עיצוב, פיתוח, יצור ושיווק יכולות להגיע למיליוני ש"ח רבים.
בהנחה שאת לא מיליונרית, הצורך בגיוס מימון למיזם היא ברור מאליה ומכאן החשיבות של הבנת מונחים בסיסיים בתחום. 
 

מושגי יסוד בתחום גיוס הון למיזמים עסקיים

הון ראשוני (Seed Money).


 
הון ראשוני הוא כינוי לכסף שאת מגייסת לצורך הקמת חברה. בשלב זה מצופה ממך שתהיה לך תוכנית ומודל עסקיים מלאים לאחר שביצעת את כל תהליך התחקיר והחיפוש הטכנולוגי והכלכלי - חיפושי פטנטים רלוונטיים, בדיקות היתכנות, מחקרי שוק וכד'. מכיוון שכל הנ"ל עולים כסף, יש יזמיות המגייסות  קדם הון ראשוני לשם התנעת התהליך - ראי מיד.
 

קדם הון ראשוני ( Pre-Seed Money).
 

הון המגויס בשלב ההתחלתי ביותר, כדי להתניע את התהליך של חיפושים, בדיקות, הגשת בקשות פטנט, בניית תכנית עסקית וכד, כדי להגיע מוכנים לשלב גיוס הון ראשוני (Seed Money).

בוטסטראפינג (bootstrapping) - מימון עצמי.


 
מושג המתאר הקמת עסק ללא גיוס משקיעים חיצוניים על ידי שימוש בחסכונות, הלוואות מבנקים משפחה וחברים, גיוס המונים (ראי מיד), או מכירות מראש ללקוחות המוכנים לשלם את כל התשלום' או חלק ממנו לפני קבלת המוצר/ שירות.
 

מימון המונים (Crowdfunding).


 
שיטה לגיוס הון למיזמים עסקיים ולא עסקיים (אומנות, מטרות חברתיות וכד'), באמצעות אתרי אינטרנט מתמחים (Kickstarter, Indiegogo, הדסטארט וכו'). במקרה של מיזם עסקי הפרויקט המתוכנן יוצג באתר ואנשים מוזמנים לרכוש את המוצר/ שירות על ידי תשלום מראש. במידה והסכום המבוקש מגויס, היזמית יכולה להשתמש בו בכדי לפתח את הרעיון ולספק את המוצר/ שירות לאנשים ששילמו. שיטה זו תפסה תאוצה רבה ואף התפתחה להשקעות המונים - ראי מיד.
 

השקעות המונים/ מימון המונים הוני (Equity crowdfunding).


 
שיטה של מימון המונים לפיה התמורה שמקבל המשקיע הוא מניות או איגרות חוב בחברה המושקעת.
 

אנג'ל (Angel).
 

אנג'ל הוא מונח המתאר משקיע פרטי, לרוב איש עסקים מנוסה ויזם בעצמו. כמו כל משקיע, האנג'ל ירצה תמורה להשקעה שלו (לרוב אחוזים בחברה). אנג'לים לרוב משקיעים סכומים קטנים יחסית במיזמים בתחילת דרכם רגע לפני הקמת חברה, או בשלביה הראשונים.
 

קרן השקעות פרטיות (Private equity - PE).
 

קרן השקעות פרטית היא גוף שמוקם ומנוהל על ידי אנשי עסקים, המגייסים הון מגורמים כמו משקיעים פרטיים, מוסדות פיננסיים, תאגידים גדולים וכ', ומשקיעים אותו בנכסים מסוגים ספציפיים ותחומים שונים, לפי נהלים מוסכמים מראש. מטרת הקרן היא למכור את הנכסים ברווח בסוף תקופה מוגדרת. קרנות השקעה פרטיות רבות מתמחות בענפים ספציפיים כגון קרנות נדל"ן (ריט), מניות של חברות תעשייה, ובאזורים גיאוגרפיים מסוימים. קרן השקעה פרטית המתמקדת בהשקעות בחברות חדשניות מבוססות טכנולגיה נקראת קרן הון סיכון (ראי לעיל).
 

קרן הון סיכון (Venture capital - VC).


 
קרן הון סיכון, היא קרן השקעות פרטית המתמחה בהשקעה בחברות חדשניות בשלבי ההקמה והצמיחה הראשונים שלהן. לרוב סטארטאפים מבוססי מוצר או שירות טכנולוגי חדשני וייחודי. בשנים האחרונות לאור פריחת התחום קיימות מספר רב של קרנות מסוג זה, המתמחות כל אחת בתחומים טכנולוגיים שונים (תקשורת, סייבר, ביו-טק, פינטק וכד'), בארצות שונות ובשלבים שונים של הקמה וצמיחה.
 

קרן הון סיכון תאגידי (Corporate venture capital -  CVC).
 

קרן הון סיכון (ראי לעיל) המוקמת על ידי תאגידים וחברות. בניגוד לקרנות הון סיכון "רגילות", קרנות הון סיכון תאגידיות משקיעות בחברות לא רק לצורך מימוש ההשקעה (לדוגמא מכירת המניות אחרי הנפקה), אלא לצורך יצירת שותפיות ארוכות טווח המעניקות להם טכנולוגיות חדשניות שאין ברשותן.
 

מימון מבוסס הכנסות (Revenue-based financing - RBF).


 
שיטה לגיוס הון ממשקיעים מבלי למכור מניות או אחוזי בעלות. לפי שיטה זו המשקיע מעניק הון בתמורה לאחוז כלשהו מההכנסות העתידיות של המיזם.
 

מענקים ממשלתיים.
 

מענקים הניתנים בידי גופים ממשלתיים (משרדי ממשלה, רשויות, קרנות ממשלתיות ייעודיות וכ'), למיזמים בתחילת דרכם. דוגמא לכך היא מסלול תנופה של רשות החדשנות.
 

חממה טכנולוגית (Business incubator).
 

תכנית הממומנת ומנוהלת על ידי גוף עסקי, ציבורי (אוניברסיטאות, עמותות ללא מטרות רווח וכו'), ממשלתי או במשולב, ומספק סיוע לחברות בתחילת דרכן. הסיוע מגיע בצורת מימון ומשאבים נוספים, כגון משרדים, שירותים אדמיניסטרטיביים, מנטורינג וכד'. התכניות לרוב נמשכות מספר שנים, עד להקמת חברה מבוססת.
 

אקסלרטור  ( Startup Accelerator).
 

תוכנית הממומנת ומנוהלת על ידי גוף עסקי, ציבורי, ממשלתי או במשולב, המיועדת עבור סטארטאפים בשלבי ההקמה. בדומה לחממה טכנולגוית, תוכניות אלה מעניקות לסטארטאפים נבחרים מימון ראשוני, ייעוץ, מנטורים וחשיפה למשקיעים ולקוחות. בניגוד לחממות טכנולוגיות, מחזורי הפעילות של אקסלרטורים היא קצרה יחסית ומונה לרוב מספר חודשים.
 

להמציא, לחפש, לגייס ולממש.
 

אז יש לך רעיון לפטנט ועכשיו את מכירה את המושגים הבסיסיים בתחום גיוס ההון. זה הזמן לקום לעשות - חפשי ותחקרי ברשת, גבשי את הרעיון ובצעי חיפוש פטנטים מקצועי. בהתבסס על הממצאים המשיכי לשלבי הגשת הפטנט ויצירת התכנית העסקית, גייסי את ההון הדרוש וצאי לדרך - בהצלחה!
 

ניוטון חיפוש פטנטים


 
חברת ניוטון חיפוש פטנטים בע"מ הוקמה ב,2004 - ניוטון התבססה כחברת חיפוש הפטנטים הגדולה, המנוסה והוותיקה בישראל. באמצעות החברה האירופית שלה (AB Patentest) היא מפעילה סניפים בשוודיה ובאנגליה ובאמצעות החברה האמריקנית שלה (.Inc Patentest) היא מפעילה סניף באטלנטה, ארה"ב.

יצירת קשר
אתר ניוטון חיפוש פטנטים: www.new-tone.co.il
טלפון: 09-7401930
מייל:  info@new-tone.co.il
 

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות