אובדן כושר עבודה בעולם ההייטק

נדמה שעבודה בענף ההייטק נעדרת כל סיכון בריאותי, שכן מדובר בעבודה על המחשבים במשרד, באווירה נינוחה ושקטה, ובתנאים משופרים. אולם המציאות היא שונה. עבודה בעולם ההייטק כרוכה בסיכונים בריאותיים לא פשוטים, כך שהעובדים בה עלולים אפילו לאבד את כושרם לעבוד. בשל כך ברור מדוע כה חשוב לדאוג לביטוח אובדן כושר עבודה, שמאפשר לקבל תגמולים חודשיים אשר מחליפים את השכר במקרה שבו מאבדים את היכולת להמשיך לעבוד.

 במאמר זה נדון בנזקים בריאותיים של עובדים בענף ההייטק, ונסביר על מה חשוב לשים דגש כאשר עושים פוליסה לאובדן כושר עבודה בתחום ההייטק.

CANVA

עם אילו נזקים בריאותיים ומחלות מקצוע מתמודדים עובדים בעולם ההייטק?עבודה בענף ההייטק נחשבת לעיסוק יוקרתי, ובעל תנאים מעולים ומשכורות גבוהות במיוחד. עם זאת, צריך לדעת, שעבודה בענף ההייטק היא בעלת אופי תובעני לחוץ ותחרותי, ודורשת שעות ארוכות מאוד של ישיבה מרוכזת מול מסכי מחשבים. עבודה בעולם ההייטק גובה לא אחת מחיר בריאותי לא פשוט מהעובדים, ונפרט :
 לחץ נפשי
עבודה בהייטק עלולה לגרום למתחים ולחצים נפשים. אנשים שעבדים בהייטק נמצאים בלחץ מחשבתי מתמיד, לחץ של זמן כאשר עליהם לעמוד במשימות ולהוכיח את עצמם. הענף הזה הוא תחרותי מאוד בעיקר בתחום של סטרטאפים. הלחץ הנפשי והמתח המתמיד עלולים לגרום גם למחלות שונים ובין היתר מחלות אוטואימוניות, לחץ דם גבוה, וכולי.
נזקים פיזיולוגים ובעיות במפרקים
בשל ישיבה ארוכת שעות מול מסכי מחשב ועבודה אינטנסיבית של הקלדה, עובדי הייטק רבים מתלוננים באופן תדיר על דלקות וכאבים במפרקי הגוף. ידועה במיוחד התסמונת של התעלה הקרפלית (בכף היד) כאחת מהתסמונות של עבודה אינטנסיבית  ארוכת שעות על מקלדת המחשב.

כאבי גב ומחלות אורטופדיות
גם הם נובעים מהתנוחה בה מתבצעת העבודה תוך ישיבה במשך שעות ארוכות מאוד מול מסכים. היכולת הגופנית של העובדים בהייטק נפגעת, השרירים נחלשים, והגוף מתנוון מהישיבה הסטטית משך שעות רבות במשרדים.
 מחלות עיניים
רוב עובדי ההייטק עובדים לפעמים כ- 16 שעות מול המחשב. עבודה אינטנסיבית מול מסך מחשב תחת תאורת המשרד, לא פוסחת גם על הפגיעה בעיניים. רבים מהעובדים בהייטק נפגעים ביכולת הראייה שלהם וסובלים מבעיות ראיה עקב עבודה ממושכת מול המחשב. בעיות עיניים בעקבות עבודה ממושכת מול מסכי המחשב יכולות לגרום לכאבי עיניים, סנוור, הפרעות בראיה כגון ראיה כפולה, עייפות, ירידה ביכולת הראיה, יובש בעיניים, רגישות לקרינה, כאבי ראש, כאבי צוואר, וכולי.
 אחת התופעות המוכרות  למי שעובדים שעות מול המחשב היא תסמונת COMPUTER VISION SYNDROM – CVS, שמאפיינת הפרעה בראיה בגלל עבודה ממושכת מול המחשב.

מהי פוליסת אובדן כושר עבודה ?

אובדן כושר עבודה הוא מצב שבו אדם מאבד את כושרו לעבוד. פוליסת אובדן כושר עבודה  מבטחת באופן פרטי עובד שאינו מסוגל לעבוד לאחר שאיבד את כושרו. אפשר לרכוש פוליסת אובדן כושר עבודה במסגרת פוליסה נפרדת או כחלק מביטוח מנהלים או קרן פנסיה. על פי הפוליסה, כאשר עובד מאבד את כושרו לעבוד במקצוע שהוכשר אליו או בעיסוק סביר לפי השכלתו וניסיונו בעקבות מחלה, תאונה, או פגיעה, הוא יקבל תגמולים חודשיים מהביטוח. מבחינים בין אובדן מלא של כושר העבודה כאשר הכושר נפגם לפחות  ב -75%, ואובדן חלקי של כושר עבודה, כאשר כושר העבודה נפגע בין 25% ל- 75%.
במקרים אילו, על חברת הביטוח לשלם לעובד תשלום חודשי על פי אחוזים משכרו האחרון. ניתן לתבוע אובדן כושר עבודה בשל מחלת מקצוע גם באמצעות המוסד לביטוח לאומי, אולם מדובר בסכומים נמוכים.  

מדוע חשוב לעובדי הייטק לעשות פוליסת אובדן כושר עבודה? ועל מה חשוב להקפיד?

ביטוח אובדן כושר עבודה הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר ובמיוחד לעובדים בעולם ההייטק, וזאת בשל אופי העבודה בתחום. חשוב מאוד להקפיד על ההגדרות של המונחים בפוליסה שיש בהם כדי להשפיע על מימוש הזכות לקבלת התשלומים.

 חשיבות ההגדרה של המונח "אובדן כושר עבודה" בפוליסה לעובדי הייטק

יש חשיבות רבה להגדרה של "אובדן כושר עבודה" בפוליסת עובדי הייטק, ונסביר.
אובדן כושר עבודה כמשמעו בתחום הביטוח יכול שיהיה "אובדן כושר מקצועי" או "אובדן כושר עיסוקי". לדוגמא, כנר שסובל מדלקת פרקים בידיו, ולא מתאפשר לו לנגן בתזמורת, יוכל למצוא עיסוק אחר כמורה למוזיקה למשל. אם הביטוח שלו הוא ביטוח "אובדן כושר עבודה מקצועי" הוא יוכל לדרוש פיצויים מחברת הביטוח, על אף שיש לו יכולת לעבוד בתחום שונה מהתחום המקצועי שלו. אולם אם הוא מבוטח בביטוח "כושר עבודה עיסוקי" – ועקב מחלת הפרקים שלו היה מוצא עיסוק סביר אחר – חברת הביטוח תטען שאינו זכאי לתגמולים על פי הפוליסה, אלא אם הוכח שאינו יכול לעבוד בשום  סוג של עבודה.  
המשכורות בתחום ההייטק הן גבוהות בהרבה מעל הממוצע. המקצוע דורש הכשרה וידע ספציפי שמאפשרים לקבל את השכר הגבוה והתנאים המועדפים. על כן, חשוב לדאוג להרחבת עיסוק בפוליסת אובדן כושר עבודה, ולכך שהמונח "אובדן  כושר עבודה" בפוליסה יוגדר כ"אובדן כושר עבודה מקצועי" שיאפשר לעובד הייטק לקבל פיצויים גם אם תאורטית הוא יכול לעבוד בעיסוק סביר אחרת. כאשר עובד הייטק סובל מאחת מהבעיות הרפואיות שהוזכרו לעיל, ונגרם לו אובדן כושר עבודה, הוא יוכל  לתבוע תגמולים בשל כך ולקבל שכר קרוב לשכר שהרוויח לפני שאיבד את כושרו.
 

מתי חשוב לפנות לעורך דין מומחה לצורך מימוש פוליסת אובדן כושר עבודה של עובדי הייטק ?

ככלל, חברות ביטוח "לא אוהבות" לשלם, והן פעמים לא מעטות מקשיחות את עמדתן, ומסיבות לא רלוונטיות מסרבות לשלם לעובד שנפגע ממחלת מקצוע / אובדן כושר עבודה את התגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, בין היתר מהנימוקים הבאים :
אחת הטענות היא שהעובד אשר איבד את כושר עבודתו, יכול לעבוד בכל "עיסוק סביר אחר" לכן לא מגיעים לו פיצויים;
כמו כן חברת הביטוח תטען שלא נגרם לעובד אובדן כושר עבודה, או שאובדן כושר העבודה שלו אינו גבוה מ- 25%;
לחילופין, יכולה לעלות הטענה שהעובד הסתיר מידע בכל הקשור למצבו הרפואי המלא;
טענה נוספת שעולה חדשות לבקרים היא שאובדן כושר העבודה נגרם מסיבות שהפוליסה אינה מכסה (פציעה במסגרת אתגר ספורטיבי למשל);
או שעברו 3 שנים מקרות האירוע הביטוחי והמקרה התיישן;
 בכל המצבים הללו בהם חברת הביטוח נעמדת על רגליה האחוריות ומסרבת לממש את הפוליסה ולשלם לעובד ההייטק את המגיע לו, מומלץ לפנות לעזרתו וטיפולו המשפטי של עורך דין מומחה בתחום אובדן כושר עבודה הייטק. עורך הדין יבדוק את הפוליסה, יפנה לחברת הביטוח, ויבחן אם מתגבשים הסיכויים להצלחתה של תביעה.
 

לסיכום

העבודה בתחום ההייטק היא תובענית וקשה, כך שלא אחת יסבלו עובדים בתחום ההייטק ממחלות מקצוע ואובדן כושר עבודה. על כן חשוב לעשות ביטוח אובדן כושר עבודה ולהקפיד על ההגדרה של המונח כושר עבודה מקצועי בפוליסה. בכל מקרה, היה ומתרחש מקרה ביטוחי, וחברת הביטוח ממאנת לממש את פוליסת הביטוח, חשוב להיעזר בעורך דין אובדן כושר עבודה בתחום ההייטק, כדי שיסייע לעובד בהייטק שאיבד את כושרו באופן חלקי או מלא, לקבל את הכספים המגיעים לו ולמצות את זכויותיו המלאות.

כפיר דיין

כותרת ראשית

- כל הכותרות

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות