עבודות איטום בבית: הדברים שגם אתם צריכים לדעת
עבודות איטום בבית בעת הצורך הן תהליך חיוני לשמירה על המבנה מבפנים ומבחוץ ועשויות למנוע נזקים רבים. באמצעות איטום מקצועי, ניתן למנוע נזקים הנגרמים מנזילות ורטיבויות וכן לעצור בזמן תהליכים שמאיימים לגרום למצבים כאלו. עבודות איטום תורמות להארכת חיי המבנה, לבטיחותו ולתקינות המערכות השונות בו, ומקנה לדיירים ביטחון לצד מניעת נזקים לבריאות ושיפור תנאי המגורים בו.
FREEPIK
אחד הגורמים העיקריים לבעיות איטום בבית הוא הגשם: משקעים שיורדים על גגות מבנים ואינם מתנקזים כראוי, מים שמחלחלים מתחת לשכבות קירות חיצוניים במבנה או חדרי מרתף שסובלים מנזילות אל פנים המבנה בעונת החורף. ועם זאת, בעיות איטום הן לא נחלתה של העונה הגשומה בלבד: גם נזילות בצנרות הבית נפוצות למכביר ולא אחת מתגלים ליקויים בצנרת במבנים חדשים וישנים כאחד, מה שמצריך תיקון בשיטות שונות על מנת להימנע מהרס ככל שניתן.
המידע בכתבה זו מומלץ לכל מי שיש דירה בבעלותו, גם אם לא ידוע לו על בעיית איטום כלשהי בדירה. במוקדם או במאוחר זהו גורלו של כמעט כל בית בישראל ועדיף להיות מוכנים לאירוע בזמן ולדעת כיצד להגיב לו באופן הנכון ביותר.
מה עושים כשמתגלים סדקים או עובש בקיר החיצוני של הבית ?לצערנו מבנים סדוקים או מוכי עובש הם לא דבר נדיר בישראל: בניינים משותפים רבים שנבנו לפני עשרים שנים ויותר סובלים מחדירת מי גשמים ורטיבויות אל המבנה מצידו החיצוני ופעמים רבות הדיירים אינם מודעים לבעייתיות שבזה או ששוכרים דירה בבניין ובעל הבית פחות מתעניין במצב הנכס שלו מבחינה הזו.
עם זאת, איטום רטיבות בקירות חיצוניים הוא תהליך קריטי לשמירת הבניין ממפגעי הרטיבות. בניין שאינו מטופל כראוי מבחינה זו עלול להיות חשוף לכשלים בתשתית הבטון, במערכות חשמל ומים במבנה ועוד. ולכן במקרים כאלו מומלץ להתחיל בתהליך איטום רטיבות בהתזה או בתיקון סדקים בקירות חיצוניים בבניין משותף.
במקרה ומדובר בכשל איטומי בקומה גבוהה, הדרכים המקובלות הן איטום רטיבות בהתזה בקירות חיצוניים בבניין משותף באמצעות איטום בסנפלינג, במת הרמה או מנוף. הראשונה נחשבת לזריזה ולאלגנטית" יותר מבין האחרות שכן איטום בסנפלינג אינו דורש תפיסת מרחב ציבורי על ידי משאית או מכשור כלשהו, הוא מבוצע באמצעות עיגון חבלים בגג הבניין, אינו מרעיש או מזהם את הסביבה ואם מדובר בבעל מקצוע מיומן – הוא גם מסתיים בזריזות רבה יותר.
איטום רטיבות ותיקון סדקים בקירות חיצוניים נעשים בדרך כלל בהתזה של החומר על גבי התשתית. בדרך כלל יהיה מדובר בחומר אקרילי או פוליאוריתני, בהתאם לסוג התשתית ומצבה, וכן חומרת וגודל הכשל האיטומי. לפני יישום החומר וודא בעל המקצוע שהקיר נקי מלכלוך ואבק וכן שהתשתית יבשה לגמרי על מנת למנוע מצב של רטיבות כלואה בקיר. במידה ונעשה איטום בסנפלינג, ייתכן שבעל המקצוע יחזור שוב אל הקיר מאוחר יותר לאחר ייבוש החומר על מנת ליישם שכבה נוספת של החומר האיטומי בעת הצורך. גם לאחר הטיפול חשוב לעקוב אחרי מצב הקיר במהלך השנה ולוודא שאין סימני רטיבות נוספים באזור.
מה עושים כשיש נזילה או סתימה בצנרת ?לפתוח סתימה או לאטום צינור תקול יודע כל בעל מקצוע מתחיל. אבל, לא כל בעל מקצוע יודע לעשות את זה ללא צורך בהרס מסוג שהוא.
כיום בעלי מקצוע רבים עדיין עובדים בשיטות עבודה מיושנות, במסגרתן "צריך להרים בלטות" כדי לאתר או להגיע למוקד הנזילה, או להרוס את הקיר ולבנות מחדש. אבל בעידן שבו הטכנולוגיה רצה מהר יותר ממי שמפתחים אותה, זה מובן מאליו שאין עוד טעם בשיטות הישנות. כיום ניתן לבצע איתור נזילות ותיקון צנרת מים ומרזבים ללא הרס, כלומר – שימוש באוסף של טכניקות, סוגי מכשור ואביזרים שמאפשרים את התיקון ללא צורך בהרס התשתית, בעלויות נמוכות הרבה יותר ובמינימום מאמץ וזמן. הנה כמה מהטכנולוגיות והשיטות המובילות כיום לאיתור נזילות ותיקון צנרת מים ומרזבים ללא הרס:
מצלמת סיב אופטי – מצלמה זעירה המותקנת על "רובוט" זעיר גם כן, שמסייר בצנרת. המצלמה משדרת סרטון של פנים הצנרת וכך ניתן לאתר חורים, סדקים סתימות או כל תקלה אחרת, וכן את מיקומה המדוייק.
רובוט התזה – מכשיר קטן שמוחדר גם כן אל תוך הצנרת ומבצע התזה של חומר איטומי חזק אל עבר הסדק או הכשל בצינור.
"שרוול" – מעין צינור גמיש שמוחדר אל תוך צינור תקול ומתפקד במקומו.
"בלון" – החדרת בלון עטוף בחומרי הדבקה אל תוך הצינור, והצמדתו אל הדופן הסדוקה. לאחר הייבוש מוצא הבלון והחומר האיטומי נשאר להתייבש בצינור.תיקון צנרת ומרזבים ללא הרס מונע בזבוז זמן יקר וכסף שיוצא במקרים כאלו על תיקון התשתית שניזוקה במהלך הטיפול בבעיה. אם גם אתם מצויים לקראת תיקון כזה, מומלץ מאוד לשכור את שירותיהם של חברה או בעל מקצוע שעושים שימוש בשיטות אלו.
מה עושים עם רטיבות בקירות המרתף ?בעוד שבנזילות ברצפת מרתף ניתן לטפל באופן קל יחסית (כמו יריעות ביטומניות לדוגמא), הטיפול בנזילות ורטיבויות בקירות מרתף הוא הרבה יותר מורכב. ההמלצה הגורפת במקרה כזה היא איטום קירות מרתף באמצעות איטום שלילי בהזרקה.
"איטום שלילי" משמעותו שהאיטום נעשה מצידו הנגדי של כיוון חדירות הרטיבות, ולא מצידו החיצוני של הקיר, שכן מדובר על קומה שהיא מתחת לפני הקרקע.
איטום שלילי בהזרקה של קירות מרתף ורצפת מרתף מומלץ, מכיוון שהזרקה היא השיטה הטובה ביותר להגיע אל עומק הסדקים והחרירים שנוצרו בקיר בעת הרטיבות וכן לתת פתרון שיחזיק מעמד זמן רב יותר. החומר הטוב ביותר כיום לאיטום קירות מרתף בהזרקה הוא ההידרו-ג'ל: חומר דו-רכיבי שמתמצק בעת ההזרקה. ההידרו-ג'ל נחשב לחומר בעל כושר היצמדות חזק לתשתית, לצד גמישות ועמידות לטווח ארוך, ולכן עדיף לחפש חברה שאוטמת בשיטת ההזרקה עם החומר הזה על מנת להבטיח את התוצאה הטובה ביותר לחדר המרתף שלכם. שימו לב שחברות האיטום לרוב אינן נותנות אחריות למקרים של רטיבות במרתף, ולכן מומלץ לעקוב ולבדוק סימנים לרטיבות גם לאחר הטיפול בבעיה בכדי למנוע מבעיות חדשות להחמיר ו"לתפוס" אותן בזמן.
מה עושים עם רטיבות כלואה מתחת לריצוף ?ברוב הבתים שנבנים כיום נעשה שימוש בחול או ב"שומשום" מתחת למרצפות הבית, מה שמאפשר לרטיבות חדור במקרים של סדקים או בעיות אטום ברצפת הבית. בעיה זו מוכרת לרבים, אך אם בעבר היה צריך להוציא הון על הרמת בלטות וריצוף מחדש – עם פלאי הטכנולוגיה של היום ניתן להסתפק בקדיחת כמה חורים במקומות נסתרים בריצוף.
בטח גם אתם שמעתם על המושג: ייבוש רטיבות תת רצפתי וייבוש חול רטוב ורטיבות כלואה מתחת לריצוף, ללא צורך בהרמת הריצוף. בשיטה זו מכניסים לבית מכונת ייבוש ייעודית, ממנה יוצאים מעין "זרועות" של צינורות. את הצינורות מחדירים במספר מוקדים בבית מתחת למרצפות. לאחר מכן מתחילים את פעולתה של המכונה: המכונה שואבת את האוויר שתחת הריצוף וכך "מנקזת" את הלחות והרטיבות שכלואה שם.
***
בכל מקרה של צורך בעבודת איטום בבית, מומלץ לבחור בחברה בעלת ניסיון בכל סוגי עבודות האיטום, שעושה שימוש בטכנולוגיות וחומרים מתקדמים. כשמדובר בבית שלכם, עדיף לא להתפשר ולקבל את הטיפול הטוב ביותר – כזה שיחזיק מעמד לעוד שנים רבות קדימה.