כל מה שחשוב לדעת על מחשוב ענן: יתרונות וחסרונות

מצד אחד - נוחות ונגישות, מצד שני - תלות בחיבור לאינטרנט. מחשוב ענן הוא שיטה מתקדמת לאחסון נתונים ויישומים על גבי רשת האינטרנט, אבל יש לו צדדים פחות טובים. לפניכם המדריך המלא


צילום: Freepik

במרוצת השנים עם התפתחות הטכנולוגיה, פתרונות חדשניים משנים את חיינו שוב ושוב ומשפיעים על הצורה שבה אנחנו עובדים, מנהלים את חיינו, שומרים מידע יקר או אפילו נהנים מרגעי פנאי שלווים. שירותי מחשוב ענן הם דוגמה מרכזית לניצחון טכנולוגי מהפכני שכזה, וכיום יותר ויותר חברות מוכרות, עסקים בכל הגדלים ואנשים פרטיים בוחרים להשתמש בשירותים אלו, והופכים את המידע שלהם לשמור ונגיש באופן היעיל ביותר. אז מהם שירותי מחשוב הענן? ואילו יתרונות וחסרונות הוא טומן בחובו? כל התשובות בהמשך!

מהו מחשוב ענן?

מחשוב ענן (Cloud computing) הוא שיטה מתקדמת לאחסון מידע, נתונים, יישומים וכל שירות מחשוב נדרש - במקום הבטוח והנגיש ביותר, האינטרנט. כמה נגיש? במחשוב ענן תוכלו לגשת ולהשתמש בנתונים מכל מחשב המחובר לרשת אינטרנט, מבלי להסתמך על שימוש בזיכרון של מחשב פרטי או שרת מקומי. הנתונים והיישומים מנוהלים בשרתים מרוחקים (אונטולוגיים) הנמצאים במרכזי מידע מרוחקים של ספקי שירותי המחשוב .
שירותי הענן מאפשרים גמישות ונוחות לשלוט בכל הקשור במדיה בקלות מכל מקום, למטרות פרטיות ולמטרות עבודה דוגמת ניהול עסקים, ניהול מוסדות חינוכיים, ארגונים, הקמת שירותים אינטרנטיים או שימוש במערכות CRM (לניהול קשרי לקוחות). ניתן להוריד או להעלות משאבים דוגמת שטח אחסון או כוח מחשוב בהתאם לשימוש, ולשלוט בנפח ובמחיר.
 

מחשוב ענן: יתרונות

  • נגישות - תוכלו לגשת למידע והנתונים בכל זמן, במשרד, או בכל מקום רחוק שתהיו בעזרת האינטרנט. הגמישות שבאפשרות לעבוד על החומר והנתונים שלכם מכל מקום בעולם תפתח לכם שער לעולם חדש של נוחות וביטחון - אין צורך להסתגר במשרד או בחדר סגור שעות ארוכות בכדי לשלוט על כל מה שקורה בעסק, בלימודים או בחיים הפרטיים, ולמעשה, כל אורח חיים עדיין יאפשר עבודה נוחה ויסודית.
  • גמישות והתאמה אישית - ניתן להתאים את משאבי המחשוב (דוגמת שטח אחסון, רשתות ומעבדים) על פי הצורך, להפחית או להוסיף, בקלות ובמהירות בכל רגע נתון. לא אתם הם אלה שמתחייבים לחבילה גדולה שייתכן שלא תתאים לכם בעתיד, אלא החבילה היא זו שמתחייבת לצרכיכם ומתאימה את עצמה לממדי השימוש שלכם. בנוסף, שליטה בגודל החבילה תאפשר לכם לתקשר ביעילות גם כשקיימים שיאי עומס בלתי צפויים.
  • בטחון - המידע שתשמרו במחשוב יאובטח במרכזי נתונים מתקדמים ומגובים בעלי תקנים נוספים, כך שתוכלו לדעת בוודאות שהנתונים שלכם שמורים ומגובים היטב ולא ימחקו. רמת אבטחת המידע שמציעים ספקי המחשוב גבוהה מאוד כך שזהו מקום שמור ובטוח לנתונים שלכם.
  • חסכון בהוצאות - השקעה בתשתיות דוגמת שרתים, אחסון ותחזוקה לא רק מסובכת ומסורבלת אלא גם יקרה יותר. העלות, כאמור, נקבעת בהתאם לשימוש ומתגמשת בהתאם לצריכה, אך מה שעוד מוזיל משמעותית את השירות הוא שפחות שירותים נדרשים. אין צורך ברישיונות תוכנה (ולחדש אותם כל פעם מחדש), אין צורך בהשקעה בתחזוקה, תמיכה ופתרונות גיבוי - את הכל עושה ענן המחשוב.
 

מחשוב ענן: חסרונות

  • תלות בחיבור לאינטרנט - הענן הוא אינטרנטי ודורש חיבור יציב לרשת אינטרנט כדי לגשת לשירותים ולמידע המאוכסן בו. במקרים של תקלות בחיבור לאינטרנט או תקלות בתשתיות תהייה בעיה לגשת למידע.
  • עומס - משתמשים רבים משתמשים בשירותי ענן, כך שלעיתים, בעיקר בשעות שיא בהן קיים עומס גבוה על המשאבים המשותפים, תהיה לכך השפעה על ביצועי המערכת ועל זמינות השירותים.
  • דגש על אבטחת מידע - האינטרנט הגדול הוא מקום פרוץ בו מידע עלול להיגנב או לשמש למטרות זדוניות. לכן, יש חשיבות רבה לאבטחת המידע, עליה יש לשים דגש גדול ולבחור בקפידה ספק מחשוב ענן.
 

סוגי מחשוב ענן

  • שרתים פרטיים (Privet Cloud) - מערכת המוקמת בתוך הארגון או החברה ומנוהלת על ידי צוות ה-IT הפנימי. השרתים והמערכות המוקמים בתוך הארגון ומאובטחים באופן מיוחד וכמו כן מספקים שליטה מלאה ואבטחה גבוהה. שרתים פרטיים דורשים השקעה בתשתיות פיזיות ובתחזוקה.
  • שרתים ציבוריים (Public Cloud) - שירותים המסופקים על ידי הספקים הגדולים (דוגמת אמזון, מייקרוסופט) בשרתים ציבוריים, המשתמשים באותה תשתית, חומרה ותוכנה כמו משתמשים רבים אחרים. שרתים ציבוריים מספקים גמישות וקלות בשימוש, שכן התשלום הוא לפי כמות שימוש, אך עלולים להיות פחות מותאמים אישית ופחות מאובטחים.
  • שרתים היברידיים (Hybrid cloud) - שילוב של שרתים פרטיים וציבוריים. בשרתים היברידיים חלק מהמערכת או המידע מאוחסן ומנוהל בשרתים פרטיים בתוך הארגון, וחלק מאוחסן ומנוהל בשירותים- כך ניתן ליהנות משני העולמות, מגמישות אבטחה ושליטה.
  • שרתים קהילתיים (Community Cloud) - שרתים שמארחים ומספקים שירותים לקהילה מסוימת. יצורים אותם אנשים וקבוצות שמעוניינים לשתף ולספק שירותים באינטרנט - המטרה היא ליצור קהילה משותפת שמשתפת ומשתמשת בשירותים המוצעים.
 

טיפים לבחירת שירותי מחשוב ענן

מחשוב ענן הוא הפתרון עבורכם? אלו הטיפים שיעזרו לכם לבחור את השירות הטוב ביותר עבורכם:
  • ניתוח הצרכים - התחילו בלהבין מהם הצרכים שלכם ומהן המטרות אותם תרצו להשיג עם מחשוב הענן. חישבו מהן הנתונים החשובים עבורכם- האם אתם זקוקים לשטח אחסון גדול? יכולת חישוב גבוהה? פתרון לניהול התקשורת בארגון? לפי הצרכים תתאימו את השירותים.
  • בירור האבטחה - כפי שנאמר, נושא האבטחה חשוב ביותר וקריטי במרחב האינטרנטי. ודאו שהספק מספק אבטחת מידע מתקדמת - הגנה על הנתונים, תהליכי אימות והגנה מפני תקיפות סייבר.
  • בירור גמישות - בררו כמה השירות הוא גמיש - האם הוא מותאם לצרכיכם? האם ניתן להוסיף ולהסיר משאבים בקלות?
  • תמיכה טכנית - בדקו מה היא התמיכה הטכנית שמציע הספק. האם קיים צוות תמיכה מקצועי שיכול להציע לכם בעת שאלה או בעיה? ודאו שקיים אמצעי תקשורת זמין ומהיר.
  • מחיר - השוו מחירים בין ספקים שונים ובדקו את המחיר מול התועלת כדי שתוכלו לבחור שירות שתואם את התקציב שלכם.
  • ביקורות וחוות דעת - קראו ביקורות וחוות דעת אודות הספקים כדי לקבל מבט טוב יותר על איכות השירות וחוויות של משתמשים אחרים.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות