יפן מתרגלת למונח חדש: אינפלציה. בריטניה לא מצליחה לצנן אותה
האינפלציה ביפן מרימה ראש. 3.2% משנה לשנה זה נתון גבוה מאוד, עבור מדינה ש-30 שנה סבלה יותר מתופעת דפלציה, מאשר אינפלציה. המחירים ביפן לא עולים כבר עשורים. זה אולי מוזר בהשוואה לישראל, שכאן המחירים עולים כמעט בקביעות, אבל עד תקופת הקורונה - יפן ידעה בעיקר 0% אינפלציה.
"העלאת מחירים היא לא נתון רע לכלכלה. להפך, 0% אינפלציה לאורך זמן זה מאוד בעייתי לה", אומר דניאל שוויקה, מנהל מחלקת מניות חו"ל באגף ההשקעות של מנורה מבטחים.
למה שנים הייתה דפלציה ביפן?
"כי האוכלוסייה מזדקנת. כתוצאה מילודה מאד נמוכה נוצר מצב שיותר מ-30% מהיפנים הם מעל גיל 65 וכיום היא האוכלוסייה הכי זקנה בעולם. ומן הסתם זה מעיב על הכלכלה, כי ככל שהאוכלוסייה מזדקנת הצריכה יורדת. אנשים מבוגרים צורכים פחות וחוסכים יותר. יש ביקוש גבוה יותר לחסכונות ופחות לצריכה. מעבר לזה, אם אתה יודע שהמחירים לא יעלו בשנים הבאות, כשאתה בא לקנות משהו, לא משנה אם זה רכב או מכונת כביסה, למה לך לקנות עכשיו אם אתה יודע שהמחיר יישאר אותו דבר או אפילו ירד? כולם התרגלו למצב שהמחירים אף פעם לא עולים (ואפילו יורדים) וללא התמריץ לקנות מוצרים הכלכלה נחלשה משמעותית על פני יותר מ- 30 שנה".
ועכשיו, אנחנו רואים תופעה חריגה מאוד - אינפלציה ראשונה אחרי 30 שנה
"חלק גדול זה הקורונה. מחירי המזון והאנרגיה עלו די מהר. יפן מייבאת הרבה, היא לא ארה"ב שמייצרת אנרגיה או ברזיל שלא מייבאת אלא מייצרת מזון. היא מושפעת מאוד ממחירי המזון והאנרגיה בעולם וכשהמחירים עולים, החברות ביפן היו צריכות להעלות מחירים בהתאמה. כשהמחיר עולה, החברות מעלות מחירים והעובדים מבקשים להעלות-שכר לפעם הראשונה מזמן ולכן נוצרת אינפלציה, אחרי שנים של דפלציה".
וזה תהליך בריא. הם מעלים ריבית?
"שאלה טובה. לגבי הריבית, הם רוצים שתהיה "אינפלציה קלה" בטווח שלבין 2-4 אחוז בשנה, שזה אופטימאלי לכלכלה. האינפלציה שם לא משתוללת כמו בארה"ב ובריטניה. הבנקים רוצים להשאיר את האינפלציה שם, ולכן בינתיים לא מעלים את הריבית. אם המחירים יעלו יותר מדי, אולי הכיוון ישתנה".
בוא נדבר על מצב האינפלציה בבריטניה – שם נלחמים חזק באינפלציה שמשתוללת.
"אם ביפן הנתון האחרון היה 3.3% משנה לשנה, בבריטניה היא עומדת על 7.9% משנה לשנה. למה זה קורה? בגוש האירו הצליחו להוריד אינפלציה ל-5.5%. בריטניה יושבת גבוה מאוד. יש 3 סיבות עיקריות לכך שבבריטניה האינפלציה גבוהה: ראשית, מחירי מזון - בבריטניה הם הכי גבוהים באירופה. בריטניה היא אחת מיבואניות-המזון הכי גדולות בעולם, במקום ה-3 מבחינת יבוא אחרי סין ויפן. היא צריכה לייבא המון מזון והמחירים עלו משמעותית בעקבות הקורונה".
האינפלציה ביפן לעומת האינפלציה בארה"ב, אירופה ובריטניה
וגם שוק התעסוקה.
"בבריטניה, מאז הברקזיט, יש מחסור משמעותי בעובדים. לפני הברקזיט כחלק מגוש האירו היה אפשר להביא עובדים זולים מאוד, מפולין למשל בתחום הבניה. היום לא קל לייבא עובדים מתוך אירופה, יש המון ביורוקרטיה וחסמי-כניסה ויש לזה עלות. יש מחסור בעובדים ושכר העובדים עולה. והסיבה השלישית היא שאנרגיה, בעיקר גז טבעי לצרכי גז וחימום, עולה בבריטניה. יש לה תלות גדולה מאוד בגז הרוסי, וכידוע אחרי הפלישה לאוקראינה המחירים עלו משמעותית. ועוד יותר - יש לה בעיה עם עדכון המחיר. מחיר החשמל מתעדכן באופן רבעוני בבריטניה, אז אם המחיר יורד בחדות הוא לא מחלחל לצרכן והוא נאלץ לחכות עד רבעון לעדכון הבא. כלומר, ברבעון הזה הוא עדיין משלם מחירים מאוד גבוהים. בעדכון האחרון ראינו ירידות קטנות אבל הצרכנים עדיין משלמים את המחיר הגבוה.
ומה עם הריבית?
"בניגוד לבנק המרכזי בארה"ב (הFED) הבנק המרכזי באנגליה (הBOE) הגיב באיחור ולא עם מספיק אגרסיביות עם העלאות הריבית, ולכן עדיין לא הצליח להשתלט על האינפלציה".
"הממשלה הבריטית, מצדה, שהבטיחה באופן רשמי כי האינפלציה "תחתך בחצי" עד סוף השנה, מקווה שמחירי האנרגיה היורדים ייתרגמו סוף סוף לבלימה של האינפלציה. המומחים הכלכליים שלה צופים כי כפי שהאינפלציה עלתה בחדות, כך היא גם תרד בחדות בחודשים הקרובים, אך בינתיים, בריטניה היא המדינה באירופה עם האינפלציה הגבוהה ביותר."
* בכל דרך שלא תבחרו עם פתרונות ההשקעה החכמים של מנורה Finance ובליווי המומחים של מנורה מבטחים, הכסף שלכם יכול לעבוד עבורכם. מוכנים להתחיל לחסוך? לחצו כאן
*מובהר, כי האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי, ואין בו משום התחייבות לעניין הערכות ו/או אומדנים ו/או לעניין השגת תשואה עודפת ו/או תשואה חיובית בכלל. אין בסקירה זו משום חוות דעת ו/או המלצה לעניין השקעה ו/או קבלת החלטות השקעה כלשהן, ואין בה משום המלצה לרכישת ניירות ערך כלשהם או תחליף לקבלת שירות המותאם לצרכיו של אדם מבעל רישיון מתאים. מובא מטעם מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ העוסקת בשיווק ולא בייעוץ פנסיוני. לחברות בקבוצת מנורה, הקשורות בחברה עשוי להיות עניין או אחזקות בניירות הערך הנזכרים בסקירה. קבוצת מנורה לא תהא אחראית בכל צורה ואופן לנזק או הפסד שייגרמו עקב הסתמכות על האמור בסקירה.