חדשנות בהשקעות בעידן ה-AI – על השפעות הבינה המלאכותית בתחום ניהול ההשקעות
נושא הבינה מלאכותית ממשיך לצבור תאוצה מדי יום תוך שהוא טומן בחובו לא מעט אתגרים. ישנם תחומים בהם עדיין קשה למכונה להחליף את האדם, ונראה שניהול השקעות הוא אחד מהם
צילום: Midjourney
נראה שלא משנה באיזה תחום נבחר – הבינה המלאכותית עומדת לבצע בו מהפכה. זה פוגש אותנו החל מחקלאות ועד אומנות, מתכנון עירוני ועד הנדסת תוכנה. אין ספק, אנחנו בעידן ה-AI.
עד כמה התנהלות באמצעות בינה מלאכותית והסתמכות גוברת והולכת על למידת מכונה ללא מעורבות של גורם אנוש נכונה בעולם ניהול ההשקעות בשוק ההון? האם אנחנו יכולים לצפות שמנהלי ההשקעות של העתיד יהיו מחשבים בעלי יכולת חשיבה עצמאית?
מהי בינה מלאכותית וכיצד זה מתקשר לניהול השקעות?
כדי להבין לעומק את הקשר שבין ניהול השקעות לבין בינה מלאכותית, נתחיל בלהגדיר מה הם שני התחומים האלה.המושג בינה מלאכותית (AI) מיוחס למערכות המחקות אינטליגנציה אנושית לביצוע משימות עם יכולות של שיפור עצמי ועיבוד מידע מחדש באופן איטרטיבי על סמך המידע שהן אוספות. בינה מלאכותית מנסה לגרום למערכות מחשבים לעשות את אותן הדברים כמו גורם אנוש, על סמך בסיס אלגוריתמי של נתוני מידע בעולם של ה-BIG DATA.
בתחום ההשקעות, ענף הבינה המלאכותית העיקרי שיכול להוות כלי יעיל הוא למידת מכונה (ML). מדובר במערכות מחשבים שיכולות ללמוד מנתונים ולהשתפר בביצוע משימות.
זה מאפשר בין היתר לנבא מגמות שוק, לזהות סיכונים פוטנציאליים, לקנות ולמכור ניירות ערך באופן אוטומטי ועוד.
עוד על השפעת הבינה המלאכותית בתחום ניהול ההשקעות
רבים צפו בהשתאות כשכלי בינה מלאכותית הצליחו לכתוב עבודות אקדמיות ברמה גבוהה, או לצייר ציורים מורכבים יש מאין.אז איך השימוש בבינה מלאכותית בא לידי ביטוי בניהול השקעות? ובכן, כפי שכבר ציינו – בעיקרון שימוש בבינה מלאכותית בתהליך ניהול השקעות יכול לאפשר זיהוי הזדמנויות וסיכונים בצורה מהירה ויעילה.
כבר היום, וביתר זאת בעתיד, ניתן להסתייע בבינה מלאכותית עבור זיהוי הזדמנויות על בסיס ניתוח נתונים; עבור ניהול סיכונים באמצעות מודלים מתמטיים; וכן עבור התאמה אישית של תיקי השקעות לפי נתוני המשקיע.
יחד עם זאת, גם תוכנת הבינה המלאכותית החזקה ביותר נמצאת בעמדה פחותה ביחס למנהל השקעות אנושי. זאת מכיוון שכמו מקצועות רבים, גם הרכבה וניהול של תיק השקעות הן פעולות שדורשות הבנה בבני אדם.
בסופו של יום, מנהל ההשקעות הוא איש מקצוע שאמור להבין את המשקיע, לתקשר אתו ולהוות לו כתובת לכל שאלה וצורך, תוך התחשבות באינטליגנציה רגשית, באופיו של האדם ובגורמים נוספים שמחשב עדיין מתקשה להבין.
האתגרים והחסרונות של הבינה המלאכותית בניהול ההשקעות
לצד החדשנות, חשוב לזכור כי אלגוריתמים מתעדכנים כל הזמן וכפועל יוצר בזאת, כמו בכל מערכת ממוחשבת יכולים להיות באגים, ניסיונות פריצה מצד גורמים עוינים וכדומה.ברגע האמת, יכולים להתרחש דברים שלא הופיעו בשום תרחיש עבר. אירועי קיצון, החלטות שאינן רציונליות וטעויות אנוש ואלו שברים שלמערכת AI סביר שיהיה קשה יהיה לזהות מבעוד מועד.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון זה האינטואיציה. אמנם פעמים רבות נדמה שכל מה שדרוש כדי להתנהל בהשקעות בשוק ההון הוא קור רוח, חשיבה אנליטית והתבססות על נתונים, אך המציאות מראה אחרת. במרבית המקרים דווקא החלטה אינטואיטיבית של איש מקצוע, שכבר חווה עליות וירידות, יכולה להיות הצעד הנכון ביותר במועד מסוים.
היום יותר מתמיד – על חשיבות מנהלי השקעות אנושיים
כדי להצליח לבנות תיק השקעות מוצלח, לא מספיק לנתח נתונים ולקרוא מדדי שוק. יש צורך גם להבין הקשרים תרבותיים, היסטוריה, פסיכולוגיה, סיפור אישי של המשקיע, סנטימנטים ומגבלות שוק. ברוב המוחלט של פרמטרים אלו, עדיין האדם עדיף על המכונה.יתרה מכך – בעידן של היום מנהל השקעות מקצועי יכול לאחוז בכל היכולות האלה וגם לעשות שימוש במערכות AI שונות כדי לבנות תיק השקעות בצורה טובה ככל הניתן. זו יכולה להיות האופציה האידיאלית.
מנהל השקעות מקצועי מבצע אבחון והבנת צרכי הלקוח בפגישה, ומבין את מטרות ההשקעה שלו, את התשואה הרצויה ואת הסיכון שהוא מוכן לקחת. על סמך זאת הוא בונה לו תיק השקעות המותאם לצרכים של הלקוח. ובהמשך, הוא ינהל באופן שוטף את תיק ההשקעות בהתאם לתנאי השוק ורצונות הלקוח.
מנהלים מנוסים עובדים על ניהול תיק השקעות אפקטיבי, תוך שימוש הן בידע ובניסיון שלהם כדי לקבל החלטות השקעה מושכלות, שיכולות להגדיל, לשפר ולהביא להצלחות בתיק הלקוח, מבלי שהלקוח יצטרך להיות מעורב כל הזמן.
אז בשורה התחתונה, כחלק מהקדמה הטכנולוגית, לבינה מלאכותית ולאפשרויות שהיא פותחת יש ללא ספק מקום בתחום ההשקעות, אך עדיין רצוי ואף מומלץ להתייעץ עם מנהל תיק השקעות שהינו מקצועי, בעל יחס אישי, ניסיון ותחכום.
המקומות בהם למנהל השקעות נראה כי יש יתרון על מערכת בינה מלאכותית
- ידע וניסיון: גם התוכנה החזקה ביותר, שמבוססת על אינספור מאגרי ידע, לא יכולה להחליף באופן כולל ידע וניסיון של שנים של השקעות ולקיחת החלטות בזמן אמת בשוק ההון.
- אינטואיציה והבנה עמוקה של השוק: האינטואיציה האנושית יכולה להיות הגורם המכריע בהחלטות מסוימות, במיוחד במצבים שהשוק תנודתי. אלגוריתם יכול לקחת את ההחלטה הטובה ביותר מבחינה אנליטית נטו, אבל בבוחן המציאות היא עלולה להוביל להפסדים.
- יכולת לזהות את האספקט האנושי - היכולת להבין את הפסיכולוגיה של השוק והמשקיעים היא כלי שבו משתמשים מנהלי השקעות. אם היינו מניחים שכל השחקנים בשוק מתנהלים באופן רציונלי זה היה נחמד , אך בפועל זה לא כך.
*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.