הפסקת הריון
צילום: depositphotos

מי מפחדת מוועדה להפסקת הריון? הכירי את זכויותייך

כשעולה הצורך להפסיק הריון, כדאי להכיר את אופציית הוועדה, מיהם חבריה ואיך מתנהל ההליך   
נושאים בכתבה הריון

צילום: depositphotos צילום: depositphotos

ההחלטה להפסיק הריון היא אחת ההחלטות הקשות שאישה עשויה לקבל לאורך כל חייה. החלטה זו מקבלת משנה תוקף כשהיא צריכה להיות מגובה בפעולות במציאות, ויש לא מעט פעולות שהיא תידרש לבצע. כצוות מקצועי שליווה מאות נשים שעברו את התהליך הזה, אנו רואים ושומעים סיפורים מורכבים של נשים רבות ומגוונות. לפחות חלק מהמורכבויות האלו יכלו להיחסך אילו יותר נשים הכירו את הזכויות שלהן, החובות שלהן, האפשרויות העומדות לרשותן וכי"ב.

עם יד על הלב, אין זה מפתיע שנשים מקבלות לעיתים החלטות פזיזות ו/או לא מושכלות באשר לפרטים הטכניים שקשורים להפלה. הרי מדובר בפרוצדורה שנעשית לעיתים קרובות בלחץ של זמן, ללא ליווי (ולעיתים אפילו ללא ידיעה) של בני משפחה או חברים, וכמעט תמיד עם הרבה מאד רגשות מעורבים ששואבים הרבה אנרגיה. דווקא בגלל זה, חשוב להבין את החוק, להכיר את המושגים המרכזיים שבו ולדעת מה הזכויות שלך. אנחנו כאן כדי להעביר הלאה את הידע הזה. את המאמר כתבנו בגוף שני שפונה לנשים שנמצאות כבר בתוך התהליך, אבל הוא רלוונטי לכל אישה ישראלית בגיל הפוריות.  

"מוסדות רפואיים מוכרים"

כשתסקרי אתרים וחומרים עיוניים שעוסקים בוועדה להפסקת הריון, את תפגשי לעיתים תכופות את הביטוי "מוסדות רפואיים מוכרים". את רשימת המוסדות המוכרים ניתן למצוא בעזרת חיפוש פשוט בגוגל. הרשימה מתעדכנת בתדירות יחסית גבוהה והיא זמינה להורדה בפורטל המידע של הממשלה או באתר של משרד הבריאות. הקריטריונים הדרושים כדי להיחשב כ"מוסד רפואי מוכר" לעניין זה הם שניים. האחד הוא קבלת היתר עריכת וועדות להפסקת הריון, והשני, עמידת המוסד בתקנים שונים. התקנים נוגעים למנעד רחב מאד של פרמטרים מקצועיים; מעמידה בסטנדרטים של סטריליות וניקיון, דרך חדשנות ותחזוקה של מכשור רפואי ועד רישיונות תקפים להנפקת תרופות. נושאים בירוקרטיים כאלו שנראים אמנם משעממים ורחוקים ממך בשגרה, הופכים למעניינים ורלוונטיים בבת-אחת כשעולה הצורך לבצע הפלה.

 

סוגי ועדות

ישנם שני סוגים של וועדות להפסקת הריון בישראל. הראשונה והנפוצה יותר היא ה"ועדה להפסקת הריון" (או "ועדה" או "ועדה רגילה"). ועדה זו פועלת "במוסדות הרפואיים המוכרים" שדנו בהם בפסקה הקודמת. וועדה זו ממונה על טיפול בבקשות של נשים אשר נמצאת בהריון שלא עולה על עשרים וארבעה שבועות (מלאים). את תקופת ההיריון מקובל לספור מתאריך תחילת הווסת האחרונה או בהתאם לאולטרסאונד מיילדות ייעודי, במידה ובוצע כזה. הוועדה מהסוג השני נקראת "ועדה להפסקת הריון בשלב החיות" או "ועדה לשלב החיות". וועדות מסוג זה פועלות בבתי חולים (לא מרפאות) ספציפיים. מוסדות אלו קיבלו מינוי ואישור מיוחד לטפל בבקשות של נשים שנמצאת בהריון שכבר עבר עשרים וארבעה שבועות מלאים. הסיבה לחלוקת הוועדות לפי גיל ההיריון נעוצה ככל הנראה ברמת המורכבות של הפלה בשלב מאוחר של ההיריון. להפלה מאוחרת נלווים סיכונים רפואיים מורכבים יותר כמו גם השלכות פסיכולוגיות מעט שונות. מתוך מחשבה על רמת המורכבות של הפלה כזו, הרגישות והמקצועיות הגבוהה שהיא דורשת, החליט משרד הבריאות להציב וועדה מיוחדת עם אנשי מקצוע בעלי מומחיות לעניין זה, בתוך מוסדות רפואיים שידעו לתת מענה קליני מיידי לכל מקרה אפשרי.

 

הרכב הוועדה

כל פאנל של ועדה להפסקת הריון חייב לכלול שלושה בעלי מקצוע - לפחות אחת מהם חייבת להיות אישה. סעיף 315 לחוק ההפלות מפרט את בעלי התפקידים, ביניהם: רופא/ה בעל/ת תואר מומחה ביילוד וגניקולוגיה; רופא/ה נוספ/ת בעל/ת תואר מומחה באחד מהמקצועות - רפואת משפחה, יילוד וגניקולוגיה, בריאות הציבור, פסיכיאטריה או רפואה פנימית; ועובד/ת סוציאלי/ת מוסמך. כל פאנל כזה עובר תהליך מינוי של מנהל המוסד הרפואי שבו הוא פועל. חשוב לדעת את זה כדי להבין ש"יש לך אמא ואבא". בחורה צעירה ומבוהלת שלא התעסקה עדיין מעולם עם בירוקרטיה וועדות מסוג זה, עלולה להרגיש כאילו "זרקו" אותה לקבוצת אנשים זרים שאין לה מושג איך הם הגיעו לשם ולמה היא צריכה לספר להם את הדברים הכי פרטיים בחייה. אז לגבי ה"למה" אפשר להתווכח אבל זה כבר נושא למאמר אחר. באשר לבעלי המקצוע שיושבים בוועדות - חשוב להבין שהם הוסמכו, מונו וניתן בהם אמון לבצע את התפקיד הזה. פרט לכך, הם גם מונחים לגלות רגישות ועדינות כלפי הנשים הפונות לוועדה. אם חלילה קיבלת שירות פוגעני או כזה שלדעתך לא עומד בסטנדרט הזה, את רשאית להגיש תלונה למשרד הבריאות. בעל/י המקצוע הרלוונטי/ים יצטרכו לתת את הדין על כך, כמו גם מנהל המוסד שמינה אותם.   לקבלת מידע נוסף, ליווי ושירות מהיר (מהיום למחר) ודיסקרטי של ועדה מקצועית ומנוסה להפסקת הריון, את מוזמנת לפנות אלינו לקליניקה של ד"ר גיא גוטמן, מומחה בכיר בגינקולוגיה ויילוד. הטלפון שלנו הוא: 0737756006.      

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה