חשיבות סעיפי הפירוק בהסכם שותפות

קביעת סעיפי פירוק ברורים ומפורטים מראש חיונית כדי להגן על זכויות השותפים, למנוע מחלוקות בעת הפירוק ולאפשר חלוקה הוגנת של נכסי השותפות. כך תעשו זאת נכון

עו"ד אייל רייפר
עו"ד אייל רייפר

הסכמי שותפות מהווים מסגרת משפטית לשיתוף פעולה כלכלי בין שותפים. סעיפי הפירוק בהסכמים אלו כמו כן, גם הם בעלי חשיבות רבה; שכן מתפקידם לקבוע את הכללים וההסדרים שיחולו, במקרה של פירוק שותפות מרצון או שלא מרצון. קביעת סעיפי פירוק ברורים ומפורטים מראש חיונית כדי להגן על זכויות השותפים, למנוע מחלוקות בעת הפירוק ולאפשר חלוקה הוגנת של נכסי השותפות. במאמר זה, נבחן את הנושאים העיקריים שיש להתייחס אליהם במסגרת סעיפי הפירוק, כגון חלוקה של נכסים, הסדרי ניהול, זכות סירוב ראשונה ועוד.

 

הסדרי ניהול ותפעול - על מה אחראים השותפים בתקופת הפירוק?

במסגרת פירוק של שותפויות עסקיות מתעורר הצורך בהסדרת הניהול והתפעול של העסק בתקופת הביניים עד לסגירתו הסופית. חשוב לקבוע מראש במסגרת הסכם השותפות מי יהיה אחראי על כל אחד מן התחומים השונים כגון: המשך מתן שירות ללקוחות, גביית חובות, טיפול בהתחייבויות, עובדים וספקים וסגירת חשבונות. כדאי למנות מפרק או ועדת ניהול אשר תהיה אחראית על כלל ענייני הפירוק. הגדרה ברורה של סמכויות ואחריות תסייע להבטיח תהליך פירוק חברות מסודר.
 

חלוקת נכסים - עקרונות חלוקה הוגנת

חלוקת נכסי השותפות בעת הפירוק היא אחד הנושאים המהותיים והמורכבים ביותר שיש להתייחס אליהם בהסכם. חשוב לקבוע מבעוד מועד את עקרונות חלוקת הנכסים באופן ברור ומדויק, תוך התייחסות לסוגי הנכסים השונים כגון כסף מזומן, רכוש קבוע, קניין רוחני וכן הלאה. יש להתייחס לגורמים שונים כגון: היקף ההשקעה ההתחלתית של כל שותף, תרומתו של כל אחד מן השותפים להצלחת העסק, משך זמן הכהונה של כל אחד מן השותפים וכן הלאה. קביעה ברורה של כללי החלוקה תסייע למנוע סכסוכים וויכוחים בנושא זה.
 

הגנה על מידע סודי - שמירת סודיות גם לאחר הפירוק

נושא רגיש נוסף אליו מומלץ מאוד להתייחס הוא: הגנה על מידע סודי וקניין רוחני של השותפות גם לאחר הפירוק. חשוב מאוד לכלול בהסכם השותפות סעיפים האוסרים על שותפים להשתמש בידע ובנכסים לא מוחשיים לאחר הפירוק ללא הסכמה, ולקבוע תקופת איסור וסנקציות על הפרה. שמירת סודיות וקניין רוחני חיונית כדי למנוע ניצול לרעה של נכסים אלו ופגיעה בשותפות ובשותפים לשעבר.
 

זכות סירוב ראשונה - מתן אפשרות לשותפים לרכוש חלקים בעסק

נקודה חשובה נוספת הינה מתן זכות סירוב ראשונה לשותפים לרכוש נכסים ונתחים בעסק, טרם מכירתם לצדדים חיצוניים. זכות זו נותנת לשותפים הזדמנות להמשיך ולהחזיק בנכסי השותפות אותם הם מכירים. קביעת כללים ברורים למימוש הזכות ולתמחור הנכסים חיונית כדי למנוע מחלוקות. שילוב זכות סירוב ראשונה במסגרת הסכם השותפות מעניקה לשותפים גמישות ושליטה רבה יותר.
 

קביעת מנגנון יעיל ליישוב סכסוכים

חשוב לכלול בהסכם מנגנון ברור ליישוב מחלוקות הנוגעות לפירוק. ניתן להוסיף סעיף המחייב את השותפים לפנות להליך גישור או בוררות שיאפשר פתרון מהיר ויעיל של סכסוכים מבלי לפנות לערכאות משפטיות. קביעת מנגנון כזה מראש עשויה לחסוך עלויות וזמן רב במקרה של אי הסכמות בין השותפים בנוגע לפירוק. יש לשקול גם את האפשרות של מינוי בורר מוסכם מראש שיהיה מקובל על כלל השותפים.
 

זקוקים לסיוע?

משרד עורכי הדין דרעי רייפר ושות' הינו משרד מוביל ומנוסה בתחום המשפט המסחרי כבר למעלה מ-35 שנים ברציפות. לפניה למשרד לצורך ייעוץ ראשוני ללא עלות התקשרו 050-711-8585 או היכנסו לאתר של משרד עורכי הדין דרעי רייפר ושותפיהם .

כותרת ראשית

- כל הכותרות

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות