איך מתגרשים כשיש עסק בתמונה?

אם אתם בני זוג שמחזיקים עסק ונקלעתם להליך גירושין, חשוב שתדעו מה קובע החוק, איך מתחלקים ביניכם הזכויות והנכסים, ואיך אפשר להימנע מקונפליקטים

צילום: Pexels
צילום: Pexels

נדמה שבשנים האחרונות, ובמיוחד מאז הקורונה, יותר ויותר אנשים בוחרים להקים עסק עצמאי. חלקם משלבים את הפעילות העצמאית עם משרה בהיקף קטן יותר, אחרים משקיעים בעסק את מלוא הזמן והמשאבים הדרושים. מן הצד השני, זוגות רבים מקבלים החלטה נוספת, והיא לפרק את התא המשפחתי. אם גם אתם הקמתם עסק צדדי, פתחתם קליניקה או התחלתם למכור מוצרים אונליין, למשל, ואתם ניצבים בפני הליך גירושין, הנה כמה דברים שחשוב שתדעו.
 

החוק קובע: העסק שייך לשניכם

חוק יחסי ממון קבוע באופן ברור כי הנכסים שצבר כל אחד מבני הזוג, ובכלל זה גם העסקים שלו, שייכים לשניהם במידה זהה. המשמעות היא שגם אם יש לך חנות מקוונת עם מוצרים מעשה ידיך, קליניקה אליה מגיעים לקוחות לטיפול שיקבלו אך ורק ממך, או סדנאות ללימוד אפיה, כל הזכויות והחובות של העסק משותפים לשני בני הזוג באופן שווה לחלוטין.

חלוקה שוויונית זו מתקיימת ללא קשר להיקף ההעסקה של בן או בת הזוג, ואף לשאלה האם היה להם כל קשר לעסק. במילים אחרות, בין אם בן או בת הזוג עבדו בעסק ובין אם לא היה להם כל קשר אליו מעולם, הם מקבלים את כל הזכויות עליו. הסיבה? הרווחים מהעסק נחשבים לאחד ממקורות ההכנסה של התא המשפחתי, ואם מדובר ברווחים גבוהים הרי שעל פי בית המשפט מדובר בהכנסה משמעותית במיוחד.
 

אילו זכויות ונכסים מחולקים בין בני הזוג?

חשוב להבין כי על פי החוק, ישנם שלושה נושאים מרכזיים אליהם יש להתייחס בהליך הגירושין, בכל הקשור לחלוקת הזכויות על העסק.
 

1 – השווי שלו

גורם מקצועי מוסמך הוא זה אשר יקבע מה שווי הנכס. לצורך ההערכה נבחנים משתנים כמו תזרים מזומנים, הכנסות, רווחים וכמובן – רווחים עתידיים.
 

2 – הנכסים המוחשיים שלו

עסק מורכב ממספר נכסים, לרבות משרד או חנות (או כל נדל"ן אחר), כלי רכב, חומרים ומכשור. במילים אחרות, כל נכס פיזי שניתן לאפיין אותו ולקבוע את השווי שלו.
 

3 – המוניטין שלו

יש מספר מרכיבים המשפיעים על המוניטין של העסק, לרבות תארים ותעודות השכלה, או המוניטין האישי של בעל או בעלת העסק. לכל אחד מאלה יש השפעה על העסק ועל ההכנסות האפשריות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנקודה זו יש להדגיש כי להכרה של החוק בשוויון הזכויות של בני הזוג על העסק, יש הסבר פשוט למדי. למעשה, בזמן שצד אחד התמקד בהקמת העסק, עבד שעות ארוכות ואף השקיע משאבים בהקמת העסק ובפיתוח שלו לאורך זמן, לעתים קרובות באמצעות כספים משותפים, במקרים רבים, הצד השני הוא זה אשר השקיע זמן רב יותר בגידול הילדים. זאת כדי לאפשר את הקמת ופיתוח העסק, ומכאן שיש לו תרומה מסוימת, גם אם לא היה חלק אקטיבי בפעילות העסקית עצמה. כמו במקרה של גירושי הייטק , גם במקרה שבו קיים עסק, בין בני הזוג נוצר עם השנים פער בהכנסות. מטרת החוק היא לצמצם את הפער הזה בדיוק.
 

ומה קורה כאשר העסק משותף?

לפני שנמשיך, אי אפשר שלא להתייחס לעסק משותף, כזה שהוקם על ידי בני הזוג יחד. ייתכן כי כל אחד הביא אל העסק המשפחתי ידע, כישורים ומשאבים משלו, וכך נוצרה יחיד פעילות עסקית שסייעה באופן משמעותי לכלכלת הבית.

עם ההחלטה להתגרש נדרשים בני הזוג לקבוע האם ימשיכו לנהל את העסק יחד, או האם אחד הצדדים יפרוש באופן מלא או חלקי. בשלב זה יש להתייחס לסוגיות הקשורות לתפעול העסק, לניהול השוטף שלו, לחלוקת הנכסים והזכויות, וכן לרווחים העתידיים אשר יגיעו לאחר הגירושין. כאשר התהליך מתבצע בצורה נעימה וטובה (עד כמה שאפשר), ייתכן כי ניתן להגיע להסכמות שיאפשרו את המשך הפעילות העסקית. עם זאת, לא פעם עלולות להתעורר מחלוקות משמעותיות, אותן יש להסדיר לפני החתימה על הסכם הגירושין.
 

הסכם ממון – גם במהלך הנישואין

דרך טובה לצמצם את אי הוודאות של בעלת או בעל העסק, ולהבטיח ראש שקט יותר באשר להמשך הפעילות שלו לאחר הגירושין, היא לחתום על הסכם ממון. הסכם מהסוג הזה יכול להיחתם לפני החתונה, אך במקרים רבים גם לאחר מכן. כך, אם ההחלטה על הקמת העסק התקבלה במהלך הנישואין ניתן להגדיר באופן ברור את מידת השותפות, את הזכויות של כל אחד מהצדדים ואף את חלוקת הנכסים, אם וכאשר יידרשו לכך.

בהיעדר הסכם ממון בהחלט סביר כי ההחלטה באשר לחלוקת הזכויות והנכסים תעבור לידיו של בית המשפט. זאת, כמובן, בהנחה כי הצדדים יתקשו להגיע להסכמות בעצמם.
 

קונפליקט סביב העסק – אפשר למנוע אותו?

כאמור, הסכם ממון הוא כלי חיוני שיכול לצמצם ואף למנוע לא מעט ויכוחים ומחלוקות. עם זאת, גם אם מעולם לא חתמתם על הסכם אשר מסדיר את הזכויות של כל אחד מכם, את הקונפליקט אפשר למנוע, וגם את הביקורים התכופים בבתי המשפט.

איך עושים את זה? מדברים. הקשיבו לצד השני, הציעו הצעות משלכם והיו פתוחים לחלופות שעל הפרק. בהנחה שגם בבית המשפט לא תקבלו בעלות מוחלטת על העסק ואת מלוא הרווחים, זו ההזדמנות שלכם להגיע להסכמה ברוח קצת יותר טובה, לריב הרבה פחות, ולהשלים את הליך הגירושין כולו בלי מלחמות התשה.
 

מתגרשים? זה הצעד הראשון שלכם

רגע אחרי שקיבלתם את ההחלטה לפרק את התא המשפחתי, ולפני שאתם עושים כל צעד הקשור לניהול העסק שלכם, כדאי לפנות לעורך דין לענייני משפחה או להליך גישור. עורך הדין יודע לשאול את כל השאלות החשובות, להציע את הפתרונות היעילים ביותר, ולעזור לכם להגיע להחלטות טובות. בין אם הקמתם עסק משותף ובין אם העסק הוקם ב-10 אצבעות בלבד, חשוב שתדעו לאן אתם הולכים, כדי שתעשו את הבחירות הנכונות ביותר עבורכם – ועבור העסק.

נכתב בשיתוף עם משרד עורך דין משפחה MGN

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות