נתבעת בלשון הרע: מדריך להתמודדות עם תביעה ולמימוש זכויותיך
כל מה שצריך לדעת על מנת להתמודד עם התהליך הרגיש המורכב באופן שיגן על זכויותיך ויביא אותך בסופו של דבר לניצחון בתביעה
כתיבת מומחים - תוכן בחסות span > a > | 
עוה"ד בן קרפל ואדם קרפל. צילום: משה גלבר
קיבלת מכתב התראה לפני תביעה בגין לשון הרע? נפתח נגדך הליך משפטי? אל תיבהל! מאמר זה נועד לספק לך מידע מקיף ומעמיק על חוק איסור לשון הרע בישראל, על זכויותיך כנתבע ועל החשיבות הרבה שבפנייה לעורך דין המתמחה בתחום. המאמר ילווה אותך שלב אחר שלב, החל מקבלת מכתב ההתרה, דרך ההגנות העומדות לרשותך ועד לייצוג המשפטי. למידע נוסף בנושא קראו את המאמר – המדריך לתביעת לשון הרע
שלב ראשון: קיבלת מכתב התראה - הבנת המצב ונקיטת פעולה מכתב התראה הוא לרוב השלב הראשון בהליך משפטי פוטנציאלי בגין לשון הרע. המכתב יכלול לרוב את הפרטים הבאים:
- תיאור הפרסום הנטען כלשון הרע: המכתב יפרט את תוכן הפרסום הנטען כפוגעני בעיני המתריע.
- טענות לנזק שנגרם: המתריע יפרט – במסגרת המכתב - את טענותיו בעניין הנזק שנגרם לו כתוצאה מהפרסום, בין אם מדובר בנזק למוניטין, נזק נפשי או לחילופין דרישה לפיצויים ללא הוכחת נזק.
- דרישות המתריע: המכתב יכלול דרישות, כגון התנצלות פומבית/תיקון והכחשה, פיצוי כספי, הסרת הפרסו והתחייבויות לעתיד.
- התרעה טרם נקיטת הליכים משפטיים: המכתב לרוב יתריע בהגשת תביעה משפטית אם לא ייענו הדרישות.
פעולות מומלצות לאחר קבלת מכתב התראה:
- נשום עמוק ושמור על קור רוח: קל להיכנס לפאניקה לאחר קבלת מכתב התראה, אך חשוב לזכור שזהו רק שלב ראשוני.
- פנה לעורך דין המתמחה בלשון הרע בהקדם האפשרי: עורך דין מנוסה בתחום לשון הרע יוכל לבחון את מכתב ההתראה, להעריך את סיכויי התביעה העתידית, להסביר לך את זכויותיך ולסייע לך לגבש אסטרטגיית התמודדות אופטימלית. וכמובן לשקף לך את החשיפה המשפטית בפניה אתה עומד. למידע נוסף קראו את המאמר – תפקידו של עורך דין לתביעת דיבה .
- אל תתעלם מהמכתב ואל תמהר להגיב: התייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום לשון הרע לפני כל פעולה שאתה נוקט לאחר קבלת המכתב, כולל כמובן תגובה למכתב ההתראה שיכולה להיות קריטית להמשך.
- אסוף ראיות: אם יש לך ראיות התומכות בטענותיך, כגון התכתבויות, הקלטות או עדים, שמור אותן במקום בטוח והצג אותן לעורך הדין שלך.
- מערכת ההגנות המוחלטות: מערכת ההגנות המוחלטות מצויה בסעיף 13 לחוק איסור לשון הרע וקובעת סייג לאחריות אזרחית ופלילית במידה והפרסום התבצע באחת מהנסיבות הקבועה בסעיף זה
- הגנת אמת בפרסום: הגנת זה תהיה הגנה טובה אם הדבר שפורסם היה אמת חד משמעית והיה בפרסום עניין ציבורי. חשוב להבין שאין כמה סוגים של אמת והאמת הסובייקטיבית של אדם איננה מקימה לו את הגנת אמת בפרסום. בכדי שהגנה זו תקום צריך להוכיח שהדברים שפורסמו הם אמת עובדתית.
- הגנות תום הלב : מערכת הגנות תום הלב מציגה 12 סיטואציות שבמידה ובוצע במסגרתן פרסום דיבתי בתום לב תקום הגנה טובה לנתבע. חשוב להבין שהבעת דעה, ביקורת גם אם היא חריפה ופוגענית, אינה בהכרח לשון הרע. בתי המשפט מבחינים בין עובדות לבין דעות, ונוטים להגן על חופש הביטוי והבעת דעה, כל עוד היא נעשית בתום לב.
הליך משפטי בגין לשון הרע כולל מספר שלבים:
- הגשת כתב הגנה: הנתבע מגיש כתב הגנה ובו הוא מציג את גרסתו לאירועים ואת טענות ההגנה שלו.
- גילוי ועיון במסמכים: שני הצדדים מחליפים ביניהם מסמכים וראיות רלוונטיים לתביעה.
- הגשת תצהירי עדות ראשית: כל צד מגיש את תצהירי עדיו בצירוף הראיות עליהם הוא מתבקש להסתמך.
- חקירות: כל צד חוקר את עדי הצד השני ובמידה ולא הוגשו תצהירי עדות ראשית כל צד גם חוקר את עדיו בחקירה ראשית.
- סיכומים: הצדדים מגישים סיכומים בכתב, המסכמים את טענותיהם וראיותיהם.
- פסק דין: בית המשפט מקבל החלטה ופוסק האם הפרסום מהווה לשון הרע, ואם כן, מהו הפיצוי הראוי לתובע.
ייצוג משפטי מקצועי הוא קריטי בהתמודדות עם תביעת לשון הרע. עורך דין המתמחה בתחום יוכל:
- לבחון את התביעה לעומק: עורך הדין יבחן את כתב התביעה ויבדוק אם הוא עומד בדרישות החוק, אם יש בו פגמים או טענות שניתן לתקוף.
- לגבש אסטרטגיית הגנה מנצחת: עורך הדין ינתח את הראיות, יזהה את ההגנות הרלוונטיות ביותר לנסיבות המקרה ויבנה אסטרטגיית הגנה חזקה.
- לייצג אותך בבית המשפט: עורך הדין ינהל את ההליך המשפטי באופן מקצועי ויעיל, יציג את טענותיך וראיותיך בפני בית המשפט, ויחלץ אותך מחקירות הצד השני.
- לנהל משא ומתן לפשרה: במידת הצורך והרצון, עורך הדין יכול לנהל משא ומתן עם התובע במטרה להגיע לפשרה שתסיים את הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט.