סכסוכים נפוצים בחוזי שכירות - כיצד להתמודד איתם?
צילום: Pexels
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לשנת 2023 כ-28% מהישראלים גרים בשכירות, וכמחצית מהדירות בתל אביב מושכרות לדיירים, בעיקר לרווקים, רווקות וזוגות צעירים. נושא השכירות חשוב לרבים מהישראלים, לכן כדאי לדעת אילו סכסוכים נפוצים קיימים במסגרת חוזי השכירות וכיצד להימנע מהם.
חוק הגנת הדייר כולל תקנות והוראות מחייבות שונות החלות על המשכיר והשוכר כאחד, ולכל אחד מהצדדים יש זכויות וחובות שעליו למלא כלפי הצד השני. מאחר שלא פעם מתעוררות בעיות בין השוכרים למשכירים חשוב להכיר את החוק שמנחה כיצד לפעול במקרה של סכסוכים בין הצדדים לחוזה, לכן חשוב לערוך חוזה שכירות מסודר ומפורט, והחוזה חייב להיות תקני ולא כדאי להשתמש בחוזה סטנדרטי ובסיסי שניתן להוריד מאתרים שונים ברשת האינטרנט.
אילו סכסוכים נפוצים קיימים בין משכיר לשוכר?
סכסוכים בין שוכרים למשכירים יכולים להיות מגוונים מאוד, ובמקרים מסוימים חייבים לפנות לסיוע משפטי אצל עורך דין המתמחה בענייני נדל"ן וחוזים. הסכסוכים הנפוצים ביותר בחוזי השכירות בישראל הינם:אי תשלום שכר דירה – לא פעם הסכסוך בין הדיירים לבין המשכיר נובע על רקע של אי תשלום שכר הדירה, בדרך כלל מסיבות כמו קשיים כלכליים של השוכרים, מחלוקות לגבי מצב הנכס והאחריות לתיקון נזקים בדירה, השכרת דירה אינה ראויה למגורים, פגם או ליקוי בנכס המושכר או בסביבתו הידוע למשכיר בעת חתימה על החוזה שגורם להפרעה של ממש עבור השוכר, למשל עבודות בניין במבנה מגורים בסמוך לדירה המושכרת המאלצות את השוכר לעזוב את הדירה ועוד.
חובת התיקון של נזקים שנגרמו לנכס המושכר – חוק שכירות הוגנת משנת 2017 (התיקון לחוק השכירות והשאילתה) קובע מהי דירה ראויה למגורים, וסעיף 25 לחוק קובע כי המשכיר חייב לתקן ליקוי או פגם שאינו קל ערך ושאינו נגרם עקב שימוש בלתי סביר, בעוד השוכר נדרש לתקן על חשבונו ליקוי או פגם שנגרם עקב שימוש בלתי סביר, אלא אם הוחלט אחרת בחוזה.
הפרת שלום השכנים – חלק מהסכסוכים בין השוכרים למשכירים נובע מעשיית רעש ומהפרעה בלתי סבירה לשכנים, כלומר לשאר הדיירים בבניין המגורים המשותף או בסביבה הקרובה, לרבות שימוש לא ראוי בנכס כמו הפעלת עסק בדירה וגרימת מטרד לשכנים.
כיצד להתמודד ולהימנע עם סכסוכים?
הדרך הנכונה להימנע מסכסוכים נפוצים בין המשכיר לבין השוכר היא באמצעות עריכת חוזה שכירות מפורט וברור. הסכם השכירות הוא מסמך בעל תוקף משפטי מחייב וחשוב לכלול בו סעיפים הקובעים תנאים והגבלות על שני הצדדים כגון: זמן השכירות, ביטוחים, אחריות על תיקון נזקים וליקויים, ביטחונות, תשלומים ועוד.כמו כן, חשוב לשמור על תקשורת פתוחה בין הצדדים לחוזה השכירות, וניתן לפתור את רוב המחלוקות בין הצדדים תוך התחשבות ושמירה על יחס מכבד.
כדי להימנע מסכסוכים חשוב לתעד את כל ההסכמות שנעשו בכתב או בעל פה, לשמור התכתבויות וכדומה. ברוב המקרים, ניתן לפתור את הסכסוך בדרכי שלום ובשיח, לכן התקשורת הפתוחה חשובה, ותיעוד המסמכים יכול לסייע בפתרון הבעיה בין הצדדים.
אחת מהדרכים היעילות ביותר להימנע מסכסוך עם השוכרים היא בעזרת בדיקה מקדימה של הדיירים הפוטנציאליים, לדוגמה באמצעות השירות החינמי דאבל צ'ק של WeCheck.
במקרה של מחלוקת בין הצדדים לחוזה השכירות, וכל עוד הצדדים אינם מצליחים לפתור את הבעיה ביניהם בשיחה, כדאי לשקול גישור, מאחר שזהו פתרון מהיר ויעיל לסכסוכים הנפוצים בין הצדדים. המטרה היא למצוא פתרון משותף המקובל על שני הצדדים, ומכאן חשיבות החוזה המשפטי המחייב.
הכתבה בשיתוף WeCheck.