קרן השתלמות וקופת גמל – לחסוך עכשיו כדי ליהנות אחר כך
צילום: Freepik
אם אתם רוצים לחסוך כסף לעתיד הקרוב והרחוק, יש כמה דרכים לעשות זאת, ביניהן חיסכון בקרן השתלמות ובקופת גמל לתגמולים ולפיצויים, ובקיצור – "קופת גמל". שני אפיקי החיסכון האלה אינם מחליפים זה את זה, ורצוי שיבואו זה בנוסף לזה. קרן השתלמות היא אפיק חסכון ייחודי, לטווח בינוני, שיש לו יתרון עצום: אפשר לשחרר את הכסף כעבור 6 שנים וליהנות מהטבות מס. לעומת זאת, החיסכון בקופת גמל הוא חיסכון לטווח ארוך, המיועד להיות חיסכון פנסיוני לפרישה. בשני האפיקים הללו מדובר בחיסכון משולב בהשקעה, כאשר הכספים מנוהלים בידי חברות מנהלות המשקיעות בשוק ההון ובמכשירים פיננסיים.
קרן השתלמות
כאמור, קרן השתלמות הוא מכשיר חיסכון אטרקטיבי, אך הוא לא פתוח בפני כל אחד. למעשה, כל עצמאי יכול לפתוח קרן השתלמות, אך לא כל שכיר. אפיק זה פתוח בפני שכירים בהתאם להסכם העסקה מול המעסיק (בין אם הסכם קיבוצי או אישי), כאשר שיעור הפקדת עובד הינה 2.5% ושיעור הפקדת מעסיק הינה 7.5%. העובד רשאי לבחור היכן תנוהל קרן ההשתלמות ובאיזה מסלול השקעה, כאשר ניתן לעבור בין מסלולי השקעה ללא אירוע מס.
בקרן השתלמות ישנה תקרת הפקדה (1,571.2 ש"ח בחודש, ולא יותר מ-15,712 ש"ח במצטבר בשנת מס), כאשר כל הפקדה שחורגת מתקרה זו לא נהנית מהטבת המס.
קופת גמל: מכשיר לחיסכון ארוך טווח
קופת גמל היא מכשיר חיסכון המיועד לטווח הארוך, עם דגש על חיסכון פנסיוני לפרישה. גם קופות הגמל מציעות מגוון מסלולי השקעה, המותאמים לרמות סיכון שונות ולגילאי החוסכים. ההפקדות לקופת גמל נהנות מהטבות מס משמעותיות, כולל זיכוי מס בגין הפקדות ודחיית מס על הרווחים עד לקבלת קצבת זקנה.
ההבדלים העיקריים בין קופת גמל לקרן השתלמות
למרות שקופות גמל וקרנות השתלמות הן שני מכשירי חיסכון פיננסיים, קיימים ביניהן מספר הבדלים משמעותיים:- מטרת החיסכון: קופת גמל מיועדת לחיסכון ארוך טווח לגיל פרישה, בעוד קרן השתלמות מאפשרת חיסכון לטווח בינוני (6 שנים) ולמטרות מגוונות יותר.
- תקופת החיסכון: בקופת גמל, ניתן למשוך את כספי התגמולים רק מגיל 60 (למעט מקרים חריגים כאמור בתקנון הקופה), ואילו בקרן השתלמות ניתן למשוך את הכספים לאחר 6 שנים.
- הטבות מס: שני המכשירים מציעים הטבות מס, אך באופן שונה. בקופת גמל יש זיכוי מס על ההפקדות, ואילו בקרן השתלמות ההטבה העיקרית היא פטור ממס רווחי הון להפקדות עד התקרה.
- גמישות במשיכה: קרן השתלמות מאפשרת משיכה מוקדמת כעבור 3 שנים למטרות השתלמות, בעוד שבקופות גמל המשיכה המוקדמת הינה משיכה שלא כדין, הגוררת תשלום מס מרבי בגובה 35%.
- מגבלות הפקדה: בקרן השתלמות יש תקרה להפקדות מוטבות, בעוד שבקופת גמל המגבלות שונות ותלויות בסוג הקופה ובמעמד העמית.
היתרונות בשילוב קרן השתלמות וקופת גמל
אין סיבה לבחור בקופת גמל או בקרן השתלמות, אם אפשר גם וגם. שילוב של קרן השתלמות וקופת גמל בתיק החיסכון האישי מספק מענה כולל לצרכי החיסכון לטווח הבינוני והארוך:- גיוון אפיקי החיסכון: שילוב שני המכשירים מאפשר פיזור סיכונים ויצירת תמהיל השקעות מאוזן.
- ניצול הטבות מס: כל אחד מהמכשירים מציע הטבות מס ייחודיות, ושילובם מאפשר מקסום ההטבות.
- גמישות במשיכת כספים: בעוד קופת הגמל מיועדת בעיקר לטווח הארוך, קרן ההשתלמות מספקת אפשרות למשיכה בטווח הבינוני.
- התאמה לצרכים משתנים: השילוב מאפשר התאמה טובה יותר לצרכים הפיננסיים המשתנים לאורך החיים.
המידע לעיל נועד לשמש כחומר רקע בלבד ואינו מפרט את כל ההוראות, התנאים והסייגים הכלולים בהוראות הדין ובתקנוני הקרנות. במקרה של סתירה בין המידע המופיע לעיל לבין הוראות הדין ו/או הוראות תקנון הקרנות, הקבוע בתקנון הקרנות ו/או בהוראות הדין גובר. אין במידע האמור כדי להוות ייעוץ, ביטוחי ו/או פנסיוני ו/או מיסויי ו/או אחר מכל מין וסוג שהוא, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם, וקבוצת כלל ביטוח ופיננסים אינה אחראית על כל נזק שיגרם בגין הסתמכות על המידע המוצג לעיל. ט.ל.ח