כך משפיעה התנהלות הבנקים על ההאטה בצמיחה
מאז השתלטותו כמפקח העיקרי על המלווים הגדולים בגוש האירו, הבנק המרכזי של אירופה ניהל מלחמה נגד מלווים בעייתים.
הרגולטור אילץ את הבנקים להיות פתוחים יותר לגבי שווי החשיפה בספרים שלהם, וקרא להם לדווח על הלוואות גרועות מהר יותר, במטרה לא רק לחזק את היציבות הפיננסית, אלא גם לעזור לצמיחה: מתן פחות סובלנות ל"זומבי "לווים צריך לשחרר את האשראי עבור חברות סטארט-אפ מבטיחות יותר.
דרישות אלה נתקלו בספקנות מצד חלק מהמשקיעים והרגולטורים, בעיקר בדרום אירופה. הם טענו כי פעולות הבנק המרכזי של אירופה הביאו להרס מיותר של ערך עבור בעלי המניות כאשר הבנקים מיהרו לגייס הון חדש. הדבר גרם לסערה מיותרת והוביל לפגיעה בבנקים פגיעים ובריאים. הבנק המרכזי של אירופה הואשם בכך שיש לו ראיות מועטות להוכיח כי האסטרטגיה שלו אכן מסייעת להחיות את כלכלת האזור.
מחקר שנערך לאחרונה על ידי הבנק המרכזי של אירופה עונה על הסוגיה. עד לאחרונה, רוב המחקר על הקשר בין בנקים חלשים לחברות זומבי הסתמך על נסיון העבר בשוק יפני בשנות ה-90, אך נכון יותר להסתכל על המחקר של דן אנדרוס ופיליפוס פטרולקיס שבחן את הנתונים של 11 מדינות אירופיות בין 2001 ו-2014, תקופה המכסה את המשבר באזור האירו.
הממצאים של פיליפוס ופטרולקיס בולטים מיד לעין. בתור התחלה, בנקים חלשים נוטים יותר להיות מחוברים לחברות זומבי, כאשר המלווים בעייתיים הם בין 13 ל 19 אחוזים יותר, מה שמרמז כי סובלנות היא גורם משמעותי.
הדו"ח גם מצא ראיות כי חברות זומבי אכן צמצמו את האשראי לחברות בריאות. על ידי שמירה על חברות בחיים באופן מלאכותי, המלווים הורידו את הרווחיות הממוצעת של תעשייה מסוימת, דבר שהוביל את הבנקים לסרב יותר להשאיל לחברות מתחרות באותו מגזר גם אם החברה המבקשת במצב טוב יותר.
יש לציין כי התוצאות מתנגשות עם עבודה אחרת של גידו טבליני ופביאנו שיווארדי, שני אקדמאים איטלקים, שמצאו כי מלאי גדול של הלוואות לא מתפקדות לא השפיע על מתן אשראי חדש לחברות טובות יותר, אך עם זאת, המחקר בדק רק הלוואות חדשות לחברות זומבי ולא להסתכל על דרכים אחרות של כגון מחזור הלוואות, והם גם התעלמו מההשלכות על השווקים הרחבים יותר של התנהגות האשראי של הבנק, המונעת מהם לבודד את ההשפעה אותה מתארים חוקרי הבנק המרכזי של אירופה.
ועדיין, יהיה זה נכון להסיק כי דחיפת הבנקים להפטר מההלוואות הלא מתפקדות שלהם תעזור להחזיר את הצמיחה הכלכלית. מחקר ה-ECB מגלה כי במגזרים החשופים יותר לבנקים חלשים, קשה יותר לייחד הון לחברות יעילות יותר. ללא משטר פשיטת רגל מתפקד היטב המאפשר לחברות להיוולד מחדש במהירות, לבנקים המלווים אין תמריץ אמיתי כדי ללחוץ על ההדק על הלווה הבעייתי - זוהי דרישה הכרחית כדי להפוך את מעגל הקסמים של הסובלנות למעגל מוסרי של הלוואות בריאות.
כמובן, זה יהיה קל לבטל את הראיות החדשות של הבנק המרכזי של אירופה בטענה שאלו משרתות את הבנק עצמו, אך אלו מתיישרות עם לא מעט עבודות מחקר אחרות של אנליסטים מכובדים.
שני חוקרי ה- OECD בדקו קבוצה של מדינות עשירות וגילו כי שלחלק גדול מההון התעשייתי שקשור בחברות זומביות יש השפעות שליליות על ההשקעה, התעסוקה והצמיחה הכלכלית, במיוחד במדינות כמו איטליה וספרד. גיטה גופינאת', כיום הכלכלנית הראשית בקרן המטבע הבינלאומית, ועמיתיה גילו כי הגדלת הקצאת ההון הלא נכונה היא אחת הסיבות העיקריות להאטת הצמיחה בדרום אירופה.
כל זה מצביע על פרדוקס: המדינות המתנגדות לדיכוי הבנק המרכזי של אירופה על הלוואות גרועות בצורה החריפה ביותר הן אלו שלמעשה יפיקו את התועלת הגבוהה ביותר מהתחלה חדשה. במקום להאשים את המפקחים, יהיה זה נבון מצידן להתרכז באמת העומדת מאחורי צעדיהם.
כל הזכויות שמורות לבלומברג 2019.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה