הסכם הסחר מתקרב: בסין חוששים שטראמפ ינטוש את הפגישה
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, מדגיש באופן קבוע את כוח היחסים הטובים שלו עם שי ג'ינפנג כשהוא מדבר על המנהיג הסיני בסוג של חיבה אותה שומרים נשיאי ארה"ב בדרך כלל לבנות הברית ארוכות השנים של המדינה.
עם זאת, בתור שתי הכלכלות הגדולות בעולם, שעל פניו נראות קרובות להסכם סחר שיגדיר מחדש את היחסים הכלכליים שלהם לשנים הבאות, שאלה אחת מרחפת מעל: האם שי מאמין מספיק בטראמפ כדי לעלות על מטוס ולחתום על העסקה?
טראמפ ועוזריו דוחפים את שי במשך שבועות ארוכים להסכים לפגישה במאר-א-לאגו, מועדון הנשיאות של הנשיא בפאלם ביץ 'שבפלורידה, במטרה לסיים כבר החודש את המחלוקת שהטילה צל על הכלכלה העולמית. טראמפ עצמו אמר שרק כאשר שני המנהיגים יפגשו ניתן יהיה לחתום את הפרטים הסופיים בהסכם.
עם זאת, בכירים סינים מזהירים שוב ושוב לגבי מצב שבו טראמפ יכניס את שי לפוזיציה שבה יכנע לוויתורים של הרגע האחרון ויתנהג באופן בלתי צפוי. "זהו החידה האמיתית עבור שי", אמר אסוואר פרסאד, מומחה לכלכלה הסינית באוניברסיטת קורנל, אשר נפגש באופן קבוע עם בכירים בבייג'ינג. "החשש מפני מכה לא צפויה של טראמפ בשולחן המשא ומתן הוא סיכון אמיתי עבור שי".
דאגותיה של סין גורמות לחוסר איזון בצד האמריקאי. טראמפ, שמצידו טוען שיהיה הנשיא האמריקני הראשון שיצליח להתמודד בפני בייג'ינג, גרם לעוזריו לבנות עסקה אפשרית על בסיס של חוסר אמון, כשלדעתם, סין אשר במשך עשרות שנים שיקרה ורימתה בדרך להצלחה כלכלית, לא אמינה, ולא ניתן לסמוך עליה לעמוד בהתחייבות כלשהי, אלא אם כן לעסקה יש שיניים.
"זו השאלה הבסיסית", אמר רוברט ליטייזר, נציג הסחר האמריקני, לקונגרס ב -27 בפברואר. "מה שהנשיא רוצה זה הסכם שהסעיף הראשון בו הוא הוא אכיפה".
גורמים רשמיים בבייג'ינג מתעקשים שהם שיחקו לפי הכללים הבינלאומיים ורק רוצים להיות בטוחים שטראמפ לא יהרוג את ההסכם ברגע האחרון. נזכיר כי טראמפ דחה שתי עסקאות שהובאו לו מאז שאירח לראשונה את שי במר-א-לגו באפריל 2017: הראשון נוהל על ידי שר המסחר ווילבור רוס, והשני נוהל על ידי שר האוצר סטיבן מנוצ'ין בשנה שעברה. שניהם היו מונעים מלחמת סחר.
זו האחרונה צרמה במיוחד עבור שי, שעומד בפני לחץ מדיני בסין שלא לוותר יותר מדי מול טראמפ. סגן ראש הממשלה ליו הוא הגיע לוושינגטון כנציג המיוחד של שי, והכריז בתקשורת הסינית של המדינה כי נמנעה מלחמת סחר. לאחר מכן, השיחות בין השניים נעצרו למשך חודשים עד ששני המנהיגים נפגשו בדצמבר בפסגת קבוצת 20 בארגנטינה.
בחודש שעבר, החלטתו של טראמפ לעזוב את פגישתו עם קים ג'ונג און, מנהיג צפון קוריאה, ללא עסקה, רק חיזקה את חששותיה של סין מפני אי הוודאות שבשיחות עם הנשיא.
סגן שר המסחר לשעבר, ויא ג'יאנגו, טוען כי מכיוון שארה"ב וסין הן מעצמות גדולות, טראמפ לעולם לא יקום וילך משי כי כפי שעשה עם קים. "התוצאות יהיו קשות מדי. חשוב להשיב את האמון לכלכלה העולמית שמאטה", אמר ווי.
קרו דברים בעבר
בשנת 1999, ראש ממשלת סין ג'ו רונג-ג'י עמד בפני תגובה לאומנית לאחר שינוי של הרגע האחרון, של ממשל קלינטון, שדחה את הצטרפותה של סין לארגון הסחר העולמי.
ארין אניס, העוקבת אחר המשא ומתן על המועצה העסקית של ארה"ב-סין, אמרה שהתעלמות של טראמפ של משי הפעם תהיה משמעותית הרבה יותר מקודמיה, והוסיפה, "אני לא חושבת שהסינים הם הממשלה היחידה בעולם שלא לגמרי בטוחה מה היא תקבל כשהיא שולחת את ראש הממשלה שלהם לפגישה עם נשיא ארצות הברית".
השיחות נמשכות
טראמפ מצידו דוחף במשך חודשים לחתום על עסקה, מה ששינה באופן יסודי את הדינמיקה של המשא ומתן. בימים האחרונים קיימו שני הצדדים שיחות ועידה יומיות, כשעל פי סוכנות הידיעות של סין, צ'ינהואה, ליו, ליטייזר ומנוצ'ין הסכימו על השלב הבאים של שיחות הסחר, מבלי לספק פרטים נוספים.
סין שינתה בשבוע שעבר את הצעתה לגבי ההגנה על קניין רוחני, עניין שעומד במוקד המשא ומתן והתחייבה להגדיל את רכישות הסחורות האמריקניות ב -1.2 טריליון דולר במשך שש שנים ולפתוח את השוק שלה בכמה מגזרים מרכזיים, מה שמעלה את תקוותה כי היא תאפשר סוף סוף לחברות בארה"ב להתחרות בתחומים אסורים במדינה כמו מחשוב ענן.
ככל שהעסקה מתקרבת, הגורמים הרשמיים בסין מבקשים כי ארה"ב תהסכים כי כל התחייבויות תעבוד לשני הכיוונים, במיוחד בנוגע לאכיפה.
ארה"ב רוצה שסין תסכים שלא להגיב על כל אמצעי ענישה שתנקוט וושינגטון אם בייג'ינג לא תעמוד בהתחייבויותיה. אבל סגן שר המסחר, וואנג שוואן, טען בסוף השבוע כי כל מנגנון אכיפה צריך להיות "דו-כיווני, הוגן ושווה".
השופט וחבר המושבעים
"אני לא בטוח אם סין תאפשר לארצות הברית להיות השופט, חבר מושבעים והשריף בנושאים האלה, וזה נראה לי הליבה של מה שארה"ב מבקשת", אמרה ונדי קטלר, לשעבר בכירת סחר בארה"ב העומדת בראש המכון למדיניות החברה באסיה.
טראמפ מצידו יכול לראות יתרונות פוליטיים אם יקום וילך מהעסקה. הוא כבר עומד בפני שאלות בנוגע לאיכות ההסכם, והאם המלחמה המסחרית שהתחיל - והנזק הכלכלי שהביא שוות את זה. ישנם גם חששות כי טראמפ יוביל לעסקה גרועה עם סין והאיום האסטרטגי ילך ויגדל.
עם זאת, שני הנשיאים יש סיבות שלהם ליישב את המחלוקות ביניהם. טראמפ נמצא תחת לחץ להוכיח שמדיניות הסחר של "אמריקה בראש ובראשונה" אותה הנהיג תספק את הסחורה, ומן העבר השני, פסגה מוצלחת במאר-א-לאגו תאפשר לשי ג'ינפינג להשתיק את מבקריו המקומיים, "אם הוא לא יכול לקבל איזושהי עסקה 'הגונה' עם טראמפ, והכלכלה תמשיך להאט, הלחץ על שי יתגבר", לדבריו של סטיב צאנג, מנהל מכון SOAS מאוניברסיטת לונדון.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.עדיף לחכות ולראות מה יהיה (ל"ת)ספקולציות יש בלי סוף 12/03/2019 14:38הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.רוצה לנצח ?שייאו 12/03/2019 13:37הגב לתגובה זו0 0תבטל את הפגישה. תן לו לרדוף אחריך כמו כלב...זו השפה היחידה שהוא מבין.סגור