
אגרות החוב בעלייה - הציבור בורח ממניות וקונה אג"ח; האם זה בטוח?
איך המכסים עשויים דווקא לגרום לפד' להוריד ריבית, מה התשואה האפקטיבית באג"ח ממשלתי ובאג"ח זבל ומתי אגרות חוב יורדות?
המכסים החדשים של הנשיא דונלד טראמפ הכניסו את וול סטריט לסחרור, והמשקיעים מגיבים במהירות: שוק המניות צולל, והריצה לאג"ח ממשלתיות מורידה את התשואות במהירות. אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים, שרק לאחרונה התקרבו ל-5%, נסחרות כעת סביב 4.05% – ירידה של כ-15 נקודות בסיס תוך פחות מ-24 שעות. הלחץ הזה, שמגיע בעקבות תעריפי ה-10% הגורפים ותעריפים "הדדיים" גבוהים יותר על מדינות כמו סין (34%) וטייוואן (32%), דוחף משקיעים לחפש מקלט – אבל גם בעולם האג"ח, לא הכל פשוט כמו שזה נראה, ובטל שלא בטוח כמו שאפשר לחשוב.
אג"ח ממשלתיות לעומת אג"ח זבל
השווקים נעים בין חשש ממיתון להימור על תגובת הפד שעשויה להיות עכשיו הכל (עלייה כדי להילחם באינפלציה וירידה כדי להילחם במיתון) והמשקיעים בוררים בקפידה בין אפשרויות - אג"ח ממשלתיות נחשבות מקלט קלאסי, אבל אג"ח זבל (junk bonds) מראות כצפוי חולשה - אג"ח כאלו מתנהגות לפי הסיכון של הפירמה וכשהמניות יורדות והסיכונים עולים גם במאקרו וגם של הפירמה זה כמובן מחלחל לאג"ח האלו. אג"ח של עיריות די יציבות. לא כל האג"ח הן באמת אג"ח יציבות וסולידיות וצריך לזכור שהריבית שמתבטאת באג"ח היא נמוכה, כך שאם לא תרד הריבית בהמשך ואפילו תעלה - המשקיעים יכולים לסבול מהפסדים גדולים.
גם באג"ח ממשלתיות, אם האינפלציה תרים ראש והרייבת תעלה, שינוי בתשואה האפקטיבית מ-4.05% ל-4.5% שקול לירידה של כ-4%-5% בשערי אגרות החוב. לא בטוח שזה חסר סיכון לחלוטין וחשוב לזכור את זה.
אג"ח ממשלתיות: המלך חזר, אבל התשואה נמוכה
הירידה החדה בתשואה של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים משקפת את הבריחה המהירה מסיכון. המשקיעים קונים וזה מעלה את מחירי האג"ח ומוריד את התשואות. אג"ח ממשלתיות נחשבות כמקלט, אבל הכל תלוי במחיר - תשואה של 4.05% היא תשואה כאמור נמוכה. מי שמחכה לפדיון עוד 10 שנים יקבל את התשואה של 4.05% בוודאות (כל עוד אמריקה תישאר אמריקה). מי שירצה לצאת בדרך עלול לצאת בהפסדים.
- "לצמצם חשיפה למניות ולהגדיל אג"ח ממשלתי - יש פוטנציאל לרווחי הון"
- "השוק מתמחר ארבע הורדות ריבית, ועצירה ב-3.5%
אג"ח זבל: האם הסיכון מתחיל להשתלם?
בצד השני של הסקאלה, אג"ח זבל נחלשות כאמור כי הן לא משדרות ביטחון למשקיעים והעלאת המכסים פוגעת בחברות ובהתאמה מגדילה את הסיכון לחדלות פירעון במיוחד באג"ח זבל. קרנות ETF מרכזיות כמו HYG ו-JNK יורדות ביותר מ-1% כשהמרווחים בין אג"ח זבל לאג"ח ממשלתיות התרחבו ל-3.4%. זה עדיין רחוק מהרמות הקיצוניות של 10% ב-2020 או 20% ב-2008, אבל המומחים מזהירים שפגיעה בחברות עלולה להוביל לעלייה במרווח ועלייה בדיפולטים - נפילות של חברות וחוסר יכולת לשלם את החוב.
אג"ח קונצרניות: לא כל הנוצץ זהב
בתווך, אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה נראות כמו אופציה מאוזנת, אבל בחירות ספציפיות מסוכנות כי לא ניתן לדעת מי יעבור את המכסים בשלום. אי הוודאות חוגגת. עם זאת, יש חברות עם דירוג גבוה כמו אפל או מיקרוסופט עדיין נחשבות סולידיות, והאג"ח שלהן לא צפויות להיפגע גם אם הרווחים יישחקו.
אבל, חברות ממונפות או כאלה שפועלות בתחומים רגישים – כמו קמעונאות (וולמארט, טארגט) או נדל"ן מסחרי – עלולות לראות ירידות אם המשקיעים יתחילו לפקפק ביציבות שלהן. הדרך להשקיע היא קרנות סל מגוונות ומפוזרות, אבל צריך להגיד שגם כאן התשואות הגלומות לא מדהימות - כ-6%-5.5%
- ביג, אלרוב ומגה אור: "אג"ח קונצרני שיאפשר לכם לישון בשקט בלילה"
- כמה הורדות ריבית יהיו בארה"ב ואיך זה ישפיע על הריבית המקומית?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
השווקים החליטו - הפד' יוריד ריבית; האומנם?
השווקים לא ממתינים להודעה רשמית – הם כבר מתמחרים תגובה של הפד'. רואים את זה כמובן בירידה בריבית. רואים את זה גם בסיכוי-הסתברות להורדת ריבית בחודש יוני, שזינקה ל-80% לעומת 67% אתמול. המשקיעים מאמינים שהפד יעדיף לתמוך בצמיחה על פני מלחמה באינפלציה זמנית שתגיע מהמכסים. החשש ממיתון יביא את הפד להורדת ריבית, אבל זו הערכה מסוכנת - כאמור המכסים יעלו את האינפלציה והשאלה אם הפד יתייחס לזה כאינפלציה זמנית או יחשוש מעליות מצרפיות משמעותיות.
לסיום - אג"ח זה מכשיר בטוח ממניות, אבל אל תחשבו שאין בו סיכון. אפילו באג"ח הממשלתיות יש סיכון. אם אתם לא מסוגלים להפסיד אתם צריכים להשקיע באג"ח מאוד קצרות, או בסוג של פיקדונות. זה נכון גם להשקעה באג"ל בחו"ל וגם בהשקעה סוליידת בארץ.
- 3.חיים 04/04/2025 03:42הגב לתגובה זובסוף אין ניסיםומי שחושב שהוא יכול להשיג תשואות של 1015 אחוז לשנה ושזו תשואה הגיוניתבסוף לומד את הלקח
- 2.אנונימי 04/04/2025 00:48הגב לתגובה זואני מחפש קרן אגח שמחזיקה במטח צמוד מדד שקליםדולר לא משנה. בישראל אני לא סומך על המדד המפורסם כאן מהנדסים נתונים. הכל התייקר עובדה מעמ... חצי שנה אחורה הלמס הציג ירידת מחיר חחח
- 1.עם טראמפ בשלטוןוסמוצ כגיבוירק עוש ופוטים... (ל"ת)אנונימי 03/04/2025 21:09הגב לתגובה זו