עקב האכילס של איגרות חוב בחברות נדל"ן יזמיות: רגישות הבטוחה לשינויים במחירי יחידות הדיור
בתקופה האחרונה, לנוכח סביבת הריבית הנמוכה ושוק ההנפקות החם, ניתן להבחין כי חלק ניכר מהנפקות האג"ח הן של חברות נדל"ן יזמיות בקבוצת דירוג BBB ומטה וכאלו שאינן מדורגות כלל. מאחר ומדובר לרוב בחברות עם תזרים חלש יחסית וגמישות פיננסית מוגבלת, ישנה חשיבות מכרעת לשווי הבטוחה שהחברה מעמידה מול האג"ח אותה היא מנפיקה, ביחס להיקף ההנפקה. למעשה, בתרחיש של חדלות פירעון ייתכן מאוד כי הבטוחה תהווה מקור כמעט יחיד ממנו תיפרע האג"ח.
ברוב המקרים של חברות נדל"ן יזמיות, הבטוחה היא עודפים צפויים מפרויקטים יזמיים, להם שימשה תמורת ההנפקה במימון רכישת הקרקע. המונח "עודפים צפויים" מתייחס למעשה לשני מרכיבים, רווח גולמי צפוי (הכנסות צפויות ממכירת יחידות דיור בניכוי עלויות קרקע ובנייה) ומרכיב הון עצמי שהושקע בפרויקט. מאחר ומרכיב ההון העצמי נקבע במסגרת הסכם הליווי מול הבנק המממן, המרכיב בר השינוי הוא הרווח הגולמי החזוי, אשר מושפע ממחירי יחידות הדיור ועלויות הפרויקט.
ניקח למשל הנפקה טיפוסית של חברה יזמית - גודל הנפקה של 40 מיליון שקלים, המשמשת למימון 85% מהקרקע בפרויקט של 162 יחידות דיור במרכז הארץ. האיגרת מובטחת בשעבוד העודפים הצפויים של הפרויקט, אותם עודפים מוערכים על ידי החברה ב-57 מיליון שקלים. הם מורכבים מהון עצמי של 25 מיליון שקלים ורווח גולמי צפוי של 32 מיליון שקלים. יחס הבטוחה לחוב (VTL) עומד על 143%.
אך מה יקרה אם היזם יאלץ להוריד את מחירי הדירות, בשל חוסר אטרקטיביות של הפרויקט או תפנית בשוק? להערכתנו, בשל המינוף המאפיין חברות מסוג זה, נראה כי אפילו ירידה באחוזים בודדים מצמצמת בשיעור גבוה פי כמה את העודפים הצפויים המשועבדים למחזיקי האג"ח, ופוגע משמעותית ביחס בטוחה לחוב (VTL).
- האם הסינים מוכרים אג"ח אמריקאיות? שר האוצר חושב שלא - הנה הסיבה
- "זוהי צומת חשובה - מורידים חשיפה לנאסד"ק ומגדילים חשיפה לישראל, אירופה, סין והודו"
נמחיש זאת בדוגמא הבאה: לאג"ח בהיקף של 267 מיליון שקלים משועבדים עודפים של פרויקט המוערכים ב-320 מיליון שקלים (יחס בטוחה לחוב של 120%), בשיעור רווח גולמי 15% ומרכיב הון עצמי מסך העלויות של 20%. נראה כי כל ירידה של 1% במחיר המכירה של היחידות, יוביל לירידה של 3%-4% בשווי הבטוחה. אם נניח ירידה של למעלה מ-5% במחירי הדירות של הפרויקט, נראה כי יחס הבטוחה לחוב יירד מתחת ל-100%, או במילים אחרות, הבטוחה כבר לא תכסה באופן מלא את יתרת האג"ח.
לסיכום, נראה שאין תחליף לבחינה מקצועית ומעקב שוטף של תנאי האיגרת, לרבות מעקב אחר שווי הבטוחה ביחס לחוב. חשיבות זו עולה לאין שיעור, כאשר מדובר בחברות נדל"ן בעלות דירוג נמוך או לא מדורגות.
מר רפי כץ הינו אנליסט במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- אגרות החוב בעלייה - הציבור בורח ממניות וקונה אג"ח; האם זה בטוח?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 8.שמח שלימדתי אותך משהו (ל"ת)מנו ספנות 04/12/2013 17:00הגב לתגובה זו
- 7.כתבה שבאמת שופכת אור על הדברים..מעולה (ל"ת)גלי 04/12/2013 15:30הגב לתגובה זו
- 6.כל הכבוד רפי. מלמד. המשך כך.. (ל"ת)NOI 04/12/2013 15:02הגב לתגובה זו
- 5.מסכים עם כל מילה. יש לך SAY על אלמוגים? (ל"ת)this-zef-is-on-fire 04/12/2013 12:16הגב לתגובה זו
- 4.היום למדתי משהו חדש ...תודה (ל"ת)טהוניה 04/12/2013 09:40הגב לתגובה זו
- 3.מעניין, הוסיף ערך. (ל"ת)אנליסט מתחיל 04/12/2013 09:38הגב לתגובה זו
- 2.זווית מעניינת המשליכה אור על ענף הנדל"ן היזמי (ל"ת)ילוז 04/12/2013 09:38הגב לתגובה זו
- 1.איילי 04/12/2013 09:33הגב לתגובה זוכתבה יפה. כן ירבו כתבות כאלה. תודה :)