זיהוי הנפקות עם פוטנציאל רווח מהיר: לא מה שחשבתם
משקיעים רבים היו שמחים לרשום רווחים מהירים עבור השקעתם, למרות שניהול תיק השקעות צריך להימדד לאורך זמן תוך כדי ביצוע התאמה בין צרכי ההשקעה ואופי המשקיע. בעידן של ריביות נמוכות ומדדי מניות תנודתיים, החיפוש אחר תשואות הופך למאתגר יותר ומחייב דינאמיות, מקצועיות וגמישות מחשבתית.
חלק מהמשקיעים הפרטיים מנסים להשתתף בהנפקות על מנת לגרוף רווחים מהירים יחסית, בזמן שלמוסדיים ישנה לעיתים השקפת עולם שונה. מבחינת המוסדיים המחפשים הזדמנויות השקעה, אחת הדרכים הנפוצות לקבלת סחורה בדרך מהירה יחסית בסכומים גבוהים, הינה השתתפות בהנפקות. אולם נשאלת השאלה, האם מדובר באסטרטגיה רווחית? או שמא ישנם גופים המוכנים להפסיד מעט רק בשביל לענות על צרכי הנזילות שלהם.
לצורך כך החלטנו לבחון את המצב, ולראות האם אסטרטגיית "ההנפקות" רווחית ומשיאה ערך למשתתפים או לא. על מנת לענות על השאלה, בחנו את ההנפקות בחודשיים האחרונים וביצועי איגרות החוב ביום המסחר הראשון. להלן הממצאים:
כפי שניתן לראות בטבלה, הנפקות החודשיים האחרונים נוצרו בממוצע הפסדים בגובה של כ-0.2% ביום המסחר הראשון, עבור אלה אשר השתתפו בהנפקות שנבחנו. נקודה מעניינת העולה מהניתוח, הינה כי יחס הביקושים מול ההיצעים בשלב המכרז המוסדי עמד על כ-2.3.
המשמעות, שהגופים המוסדיים בעצם צמאים לסחורה בעקבות גל הגיוסים של השנה האחרונה, ובשל צבירת מזומנים בגופים הפנסיוניים שצמצמו את חשיפתם לאפיק הקונצרני הסחיר. כתוצאה מכך נראה כי המוסדיים מוכנים לספוג הפסד קטן רק בשביל "להתכסות על היצירות".
כמובן שאנו לא מסתפקים בנתון זה, ורוצים בכל זאת לראות כיצד ניתן להרוויח מהנפקות. החלטנו לחלק את ההנפקות לשתי קבוצות, אחת הכוללת הנפקות בשווי העולה על 100 מיליון שקלים ערך נקוב. השנייה, הנפקות בסכומים נמוכים יותר. זאת במטרה לבדוק כיצד ההנפקות הקטנות יותר, בהן הביקוש מוגבל יותר, מתנהגות ביום המסחר הראשון.
לצורך בחינה מדויקת ומדגם גדול יותר החלטנו לקחת את כל ההנפקות מתחילת 2013 ולבצע עליהן את הבדיקה. יש לציין שדווקא ההנפקות הקטנות יותר השיאו למשקיעים חיובית של כ-0.5% בממוצע ביום המסחר הראשון, בעוד ההנפקות הגדולות יותר הניבו רווח של כ-0.03% בלבד (כל זאת כמובן ללא התייחסות לעמלת ההתחייבות המוקדמת לה זוכים המשקיעים המסווגים).
את הממצאים הללו ניתן להסביר באמצעות כמה אופנים:
- הביקושים בשלב המוסדי בהנפקות הגדולות יותר, מגובים ב"ידיים חזקות" של מוסדיים שמוכנים להתפשר על המחיר רק בשביל לקבל סחורה.
- ישנם גופים שלא יכולים להשתתף בהנפקות הקטנות, מבחינת הגודל שלהם.
- ההנפקות הקטנות מתאפיינות בדרך כלל בתשואות גבוהות יותר, ומכאן גם הפוטנציאל לרווחיות ביום המסחר הראשון גבוה יותר.
- ההנפקות הקטנות נוטות לייצג חברות מסוכנות יותר - לא כל גוף יכול להשתתף בהן.
- ההנפקות הקטנות מאופיינות בחלקן באיגרות חוב אשר נמצאים "מתחת לרדאר" ולא כולם מכירים אותם.
- ההנפקות הקטנות יותר מתאפיינות בהמשך הדרך בסחירות נמוכה יותר - ולא כל אחד רוצה להחזיק בסדרות שכאלו.
לסיכום, אנו מעריכים כי בתקופה בה התשואות נמוכות והחיפוש אחר רווחי הון הופך לקשה יותר, אחת הדרכים להשיא את הביצועים הינה דווקא השתתפות בהנפקות הקטנות יותר. כמו כן, חשוב לזכור שחשיבות ניתוח המנפיק הופכת במקרים אלו לחשובה פי כמה, שכן כשבהנפקות קטנות עסקינן, לא ניתן להתעלם מסיכון המנפיק וסיכון הסחירות.
**אלכס לוין מכהן כמנהל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.טורים מעולים , שנותנים כלים אופרטיביים. תודה לך (ל"ת)du hast 06/02/2014 10:13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.המוסדיים מורידים את התחתונים בהנפקות למרות הסיכון (ל"ת)משקיעון 05/02/2014 18:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.שכחת את עמלת הזמנה מוקדמת למוסדיים!!!דג מ"הסקלפיה" 05/02/2014 12:23הגב לתגובה זו1 0עמלת הזמנה למוסדיים בשיעור של בין 0.5-0.8 % משנה משמעותית את כל ניתוח הכדאיות למוסדיים ואת ההבדל מול המשקיע הפרטי!!!!!!סגור