פרסום הריבית בצל עונת המדדים המתקרבת: מה צופן ההמשך?

ניר קסטרו כפרי, מנהל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות, מסתכל על החלטת בנק ישראל האחרונה באשר לגובה הריבית במשק וההשפעה על נתוני המאקרו הקרובים
ניר קסטרו | (5)
נושאים בכתבה מדדים ריבית

על אף החידוש בשעת פרסום החלטת הריבית האחרונה, הפתעה גדולה לא הייתה שם, וכפי שהתרגלנו מהחודשים האחרונים, אין משמעות גבוהה להחלטה הנוכחית. ההודעה תאמה לקונצנזוס בשוק, וכרגיל, לא שפכה אור רב על החודשים הבאים.

מבין הנקודות שפורסמו, ראוי להתייחס לכך שהוועדה מציינת את השיפור בשוק התעסוקה, נתוני הצמיחה שעודכנו בחדות כלפי מעלה והאינפלציה העונתית הצפויה. לכאורה, ניתן לראות טון אופטימי יותר לגבי הכלכלה בהודעה הנוכחית לעומת ההודעות הקודמות.

האם המשמעות היא שאנו לקראת העלאת ריבית? להערכתנו, התשובה היא ממש לא. אמנם מתחילים הרהורים כאלו, וגם המק"מ כבר לא מגלם הסתברות גבוהה להורדת ריבית נוספת. אך ניתן להעריך שעד שנראה העלאת ריבית מקומית יעבור זמן רב. בשביל שזה יקרה, נצטרך לראות שיפור אמיתי בכלכלה, צמיחה גבוהה מ-3% למשך מספר רבעונים ושיפור בנתוני המדד המשולב של בנק ישראל, שעל פי הנתון האחרון עלה ב-0.1% בלבד.

כמו כן, נצפה לראות (לפחות) סימנים לצמצום משמעותי יותר בהקלה הכמותית בארה"ב או להעלאת ריבית של הפד. נתונים חשובים נוספים שנצטרך להמתין להם הינם מדדי אפריל ומאי. כמו כן, נמתין לראות כיצד תראה האינפלציה העונתית - האם תהיה בצפי, או תפתיע לכיוון כלשהו?

אם נבחן את מדד חודש מארס, שפורסם לפני שבועיים (והיה בהתאם לצפי), הרי שניתן לזהות בו מגמות שנמשכות זמן רב. הראשונה הינה מגמת ירידת המחירים במוצרים הסחירים (מתחת לממוצע העונתי), דוגמת מזון, ריהוט, הלבשה והנעלה, על אף הקרבה לחג הפסח. לעומת זאת, שכר הדירה עלה בעוצמה ב-1.2%.

מה הלאה? קראנו את הכותרות על מכירות פסח חלשות ברשתות השיווק, ועל זה אפשר להוסיף את תוכנית הממשלה לביטול מכסים על בקר וגבינות. מצד שני, ציבור רוכשי הדירות נמצא על הגדר, ועל פי קצב התקדמות התוכניות השונות של הממשלה בתחום הנדל"ן, נראה שמשרד האוצר לא ממהר ליישם את תוכנית הורדת המע"מ, אולי בגלל שהשוק גם ככה קפוא. הקיפאון הזה יכול להביא להורדת מחירים, ואולי בכלל מלכתחילה זאת הייתה המטרה של האוצר. אבל, הצד השני של המטבע הוא המשך העלייה במחירי שכר הדירה.

להערכתנו, המשקל הגבוה של סעיף שכר הדירה, יחד עם עלייה במחירי הנפט בעולם, בעקבות המתיחות שלא נעצרת בין רוסיה, ארה"ב ואוקראינה, עשויה ליצור העדפה צמודה קלה בבניית תיק ההשקעות, תוך תשומת לב לכך שאנו לקראת (לפחות) 4 מדדים חיוביים גבוהים.

קיראו עוד ב"אג"ח"

***ניר קסטרו כפרי מכהן כמנהל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    Fidel C. 30/04/2014 16:40
    הגב לתגובה זו
    מחשבות חתרניות... טוב להיות מחוץ לקונצנזוס :-) יפה!
  • 3.
    Robert 30/04/2014 15:39
    הגב לתגובה זו
    כתבה מעניינת מאירת עיניים
  • 2.
    יהושוע פרוע 30/04/2014 15:07
    הגב לתגובה זו
    הפטור על המע"מ משפיע על כל עם ישראל, תכלס לפי מה שכתוב פה אז אפשר להבין שמחירי שכר הדירה הולכים לעלות וזה ישפיע על המדד. קודם כל הלך עלינו בשכירות וכואב בכיס. לפחות הצמודים ירוויחו!
  • 1.
    מדובר במנהל השקעות וותיק ומוערך שיודע על מה הוא מדבר! (ל"ת)
    בוני פוני 30/04/2014 13:57
    הגב לתגובה זו
  • חנניj 03/05/2014 18:08
    הגב לתגובה זו
    רוב מנהלי התיקים מרוויחים פחות שהשוק עולה ומפסידים חזק כשהמפולות מתחילות אז על איזה מנהל תיקים מעורך מדברים פה והמבין מבין