איך לזהות הסדר חוב מתקרב
בחודש שעבר פרסמה "הועדה לבחינת תהליכים לעריכת הסדרי חוב בישראל" את טיוטת הדו"ח שחיברה. הועדה הוקמה על רקע גל הסדרי החוב במשק הישראלי במהלך השנים האחרונות.
הנה תקציר קצר של הנתונים העיקריים על הסדרי חוב בישראל: 116 חברות החלו בתהליך של הסדר חוב אל מול מחזיקי האג"ח מסוף שנת 2008, כאשר סך תהליכי ההסדר שהחלו במשק הישראלי הסתכמו בכ-141 (היות וחברה יכולה לעבור מספר הליכי הסדר). 77 מתוכם הסתיימו בהסדר חוב, 44 בפירוק ו-19 הליכים עדיין תלויים ועומדים בעינם. היקף הכספים לא מבוטל ועומד על כ-39 מיליארדי שקלים.
כך זכה הנושא במקום מרכזי בשיח הציבורי, אף שהיקף התופעה במונחים כספיים מתוך סך שוק האשראי בארץ, יש לציין, אינו חריג בנוף העולמי.
את גידול היקף הסדרי החוב ניתן לתלות בהתפתחות המואצת בשוק האשראי החוץ בנקאי שחלה בישראל החל משנת 2005, והביאה לגידול חסר תקדים בהיקף הנפקות האג"ח הקונצרניות על רקע מספר רפורמות בשוק ההון בעשור הקודם, בהובלת וועדת בכר.
הוועדה הנוכחית, ועדת אנדורן, הציעה בטיוטה שהגישה למשרד האוצר לשנות את כללי המשחק ולקבוע כללים חדשים אשר לפיהם יפעלו השחקנים בשוק האשראי, כאשר כללים אלו יגדירו באופן ברור את השלבים והתנאים לטיפול בכשל חוב. בכך, תגבר הוודאות בשוק, ותושג תוצאה כלכלית יעילה יותר מבחינת הצדדים כולם.
לא ניכנס לכללים המוצעים, שכן כפי הנראה צפויים עוד שינויים רבים בהמשך באשר לקריטריונים, בייחוד כאשר רשות ניירות ערך מתנגדת בתוקף לחלקם. אך הדו"ח מלמד אותנו על האינדיקטורים הכלכליים השונים המצויים בדוחות הכספיים שמפרסמות החברות, והמידה בה הם מעידים על הסתברות החברה להיקלע להסדר חוב. את הממצאים ניתן לראות בטבלה הבאה.
כפי שעולה מהטבלה, לחברות בעלות שלילי והון עצמי ממשי שלילי, נמוך מ-1, נמוך מ-1, שלילי או תזרים מפעילות שוטפת שלילי - בעלות הסתברות גבוהה משמעותית להיכנס להסדר חוב מאשר הסתברותן של חברות אחרות.
עוד נבדקו ונמצאו כמגבירים באופן מובהק את הסיכון של החברה להיכנס להסדר חוב - הערת "עסק חי" ומרווח גבוה. כמה גבוה? מהמחקר עולה כי לחברות עם מרווח תשואה גבוה מ-40% ביחס לאג"ח ממשלתיות במח"מ דומה, סיכוי של 61% להיכנס להסדר חוב, לעומת סיכוי של 17% בלבד להיכנס להסדר חוב לחברות עם מרווח נמוך מכך.
חברות במצב פיננסי קשה נתלות ביכולתן לשלם את חובותיהן בטווח הקצר כתירוץ לדחות את הפניה להסדר חוב. נראה כי המשקיעים אשר יבחנו את האינדיקטורים שציינו וימכרו בטרם עת את ההחזקות בחברות, אשר נושאות את אותם תמרורי אזהרה, ירחיקו עצמם מבתי המשפט וה"תספורות" השונות, ויצליחו לשמור על כספם.
מתן הולנדר מכהן כאנליסט מערך קשרי היועצים במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי עניין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.ניתן גם לזהות סימנים מקדימים למוות בטרם עת:דוקטור 10/05/2014 21:14הגב לתגובה זו1 0למשל: פצע ירי בראש, חוסר בדופק, ואש]וז במחלקת טראומה הינם סימנים המנבאים סיכוי גבוה למוות. וכמו שלא צריך להיות רופא כדי לדעת את זה.. ככה לגבי הכתבהסגור
-
4.כתבה חובבנית , שנה א' בכלכלה. (ל"ת)רררררר 08/05/2014 22:18הגב לתגובה זו2 4סגור
-
3.תודה רבה (ל"ת)siryusgo 08/05/2014 11:09הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.קונה מחוץ לבורסה אגח דוראה,אולימפיה,טאו ו..קונה אגח 07/05/2014 17:38הגב לתגובה זו2 1נידר,לידקום,מלרג ואגח לא סחיר אחר. עסקה תמורת מזומן. מוכר כמגן מס. פרטים נוספים במייל: DOR123DORI@WALLA.COMסגור
-
1.נתונים חשובים, יופי של כתבה. תמשיך כך. (ל"ת)יריב 07/05/2014 15:32הגב לתגובה זו6 0סגור