המהלך של דראגי וההשפעה על תיק ההשקעות

ניר קסטרו כפרי , מנהל המחלקה הכלכלית בבית ההשקעות מנורה מבטחים, הקשיב למריו דראגי, יו"ר ה-ECB ולהחלטתו על גובה הריבית בגוש האירו ומציג מה יהיו ההשפעות של זאת על תיק ההשקעות
 | 
telegram
(1)

עבר שבוע מאז הודעתו של יו"ר ה-ECB, מריו דראגי, על הריבית השלילית על הפיקדונות בבנקים, ועדיין לא ברור מה תהיה ההשפעה על השווקים והכלכלה. האם הראלי של יום ראשון וסוף השבוע הוא המייצג או שמא הדשדוש של הימים האחרונים?

אנו מעריכים שאין תשובה חד משמעית לגבי היקף ההשפעה של ההודעה על הכלכלה, מכיוון שחלק מהצעדים לא נוסו מעולם, לרבות הריבית השלילית על הפיקדונות, אשר מעולם לא הוכרזה בכלכלה מרכזית (רק לפרק זמן קצר במדינות צפון אירופה מסוימות).

כך למשל, בדנמרק הייתה בעבר שלילית על פיקדונות, אבל מאפייני הכלכלה שונים מאלו האירופית. ייתכן שעקב ריבית שלילית על פיקדונות בבנק המרכזי יגלגלו הבנקים את ההפסדים על פיקדונות המשקיעים, ונצפה ב"מיני גל" של משיכת כספים מהבנקים. אירוע של קיטון דרמטי במצבת הפיקדונות של המערכת הבנקאית, יכול להחזיר אותנו אחורה לימי בעיית הנזילות של 2011.

מצד שני, יכול להיות שהבנקים המסחריים יעדיפו לצאת מהגדר ולוותר על הפקדת יתרות ההון שלהם בבנק המרכזי. במצב כזה הם יכולים להביא לאשראי עסקי ולהתחיל גלגל חיובי בכלכלה. אבל כאמור, מכיוון שצעד שכזה לא נוסה מעולם - אין תשובה חד משמעית.

אם אין ודאות לגבי השפעת הצעדים על הכלכלה, לגבי מה יש וודאות?
בפן הכלכלי אין הרבה ודאות. ביפן למשל, הצליחו צעדי הממשלה והבנק המרכזי לייצר , ואולי גם צמיחה. בארה"ב לא הצליחו לייצר אינפלציה, וגם הצמיחה הינה בסימן שאלה, כך שאין ודאות. ישנה ודאות מסוימת לגבי החלשות המטבע, דבר שהתרחש גם ביפן וגם בארה"ב, וישנה ודאות מסיימת לגבי השפעת התוכנית על מחירי הנכסים.

האם במחירי הנכסים נראה תהליך של "מה שהיה הוא מה שיהיה"?
אנו מניחים שהאירו ייחלש מול הדולר, וששוקי המניות באירופה יעלו. זהו כלל אצבע של המשקיעים בשנים האחרונות, וראינו אותו מתקיים ביפן, ארה"ב ואנגליה. לכן, אנו מעריכים שמומלץ להיחשף לאירופה, אך תוך כדי גידור מטבעי. להבדיל, ניתן להגדיל חשיפה לדולר. מבחינת תשואת האג"ח, אין ספק שאיגרות החוב התאימו את עצמן עוד לפני ההודעה, ואנו מניחים שמכאן נראה תיקון קל. לכן, אנו מעדיפים לתזמן את השוק, בטח לאחר הראלי שהיה באיגרות החוב, ולקצר את המח"מ. מאידך, ההודעה האירופית מביאה ללחץ על ארה"ב, ולעניות דעתנו לא נראה שם העלאת ריבית מוקדמת.

בשורה התחתונה, אנו מאמינים שההודעה תטיב עם האג"ח הקונצרניות, מחירי המניות ועם הדולר, גם אם קשה לחזות את ההשפעה המלאה. חשוב לזכור שלכלכלה יש קצב משלה. מעבר לבורסה ולשטף הנתונים המתפרסמים, נראה שייקח זמן עד שנראה שיפור משמעותי בגוש האירו - בסופו של יום, כלכלה משקפת מצב של אנשים. לכן חשוב לעקוב ולנסות לזהות את המגמות והנתונים שרומזים על סימני ההתאוששות בטווח הקצר, כמו למשל, נתוני האינפלציה, נתוני האבטלה ותשואת האג"ח לעשר שנים במדינות גוש האירו.


***ניר קסטרו כפרי מכהן כמנהל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי עניין אישי בנושאי הסקירה. שיווק השקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מעניין מאוד (ל"ת)
    גורדון 11/06/2014 14:45
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות