בנק ישראל מזהיר מפורשות מבועה בקונצרני - "תמחור חסר של הסיכון"
אם הכרתם עד היום את המושג "מבחני הלחץ" שעורך ה'פד' לבנקים בארה"ב, החל מהיום, תכירו את ה'גרסא הישראלית' שנקראת "דו"ח היציבות הפיננסית". מדובר בדו"ח תקופתי אותו עורך בנק ישראל שסוקר את יציבותה של המערכת הפיננסית המקומית, כמקובל בבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות.
המטרה היא להעריך את הסיכונים המערכתיים הנשקפים למערכת הפיננסית הכוללת את: הבנקים, חברות הביטוח, הגופים המוסדיים, השווקים הפיננסיים, ומערכות התשלומים והסליקה.
מהדו"ח הראשון שפורסם היום, ומתייחס לאירועים שהתחשו עד לסוף חודש יוני 2014, עולה שהמערכת הפיננסית המקומית המשיכה להפגין יציבות גם בחודשים האחרונים, בסביבה גלובלית מאתגרת ולנוכח שיעורי ריבית נמוכים בארץ ובחו"ל.
יחד עם זאת הדו"ח מצביע על שני סיכונים עיקריים : הראשון והמוכר מזה זמן ממושך הוא הסיכון הנובע מהחשיפה הגבוהה של הבנקים לענף הבינוי והנדל" ולמשכנתאות. הסיכון השני וה"חדש יותר", עליו מתריע בנק ישראל נוגע לתמחור חסר של סיכונים בשוק אג"ח החברות (הקונצרני).
- ביג, אלרוב ומגה אור: "אג"ח קונצרני שיאפשר לכם לישון בשקט בלילה"
- "מעדיפים אג"ח שקלי על פני צמוד; בקונצרני דירוגים גבוהים"
"סיכון זה עלול לפגוע בתהליך הקצאת המקורות במשק, ובמקרה של תפנית חדה בשווקים - הוא עלול לפגוע בחוסכים באפיק החיסכון הפנסיוני, בבנקים החשופים לאותן חברות שהנפיקו אג"ח, ובהיצע האשראי בשוק החוץ בנקאי."
צריך לציין כי מספר גורמים בשוק ההון כבר התריעו בתקופה האחרונה על כך שהתמחור באפיק הקונצרני אינו משקף את רמת הסיכון הגלומה בו. המנכ"ל המשותף של אלטשולר שחם, גלעד אלטשולר, אמר בסוף חודש מאי בכנס Bizportal
בדו"ח נכתב כי "ההתפתחויות שחלו בשוק אג"ח החברות בין ינואר למאי 2014 מעידות כי מתחזקים הסימנים לסטייה של מחיריהן מהערך הכלכלי האובייקטיבי של הטווח הארוך, בדומה למצב בשווקים אחרים בעולם."
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- אגרות החוב בעלייה - הציבור בורח ממניות וקונה אג"ח; האם זה בטוח?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בנק ישראל מציין כי סביבת הריבית הנמוכה דוחפת את המשקיעים לנכסים פיננסיים בעלי תשואות צפויות גבוהות ובפרט לשוק האג"ח, "ביקושיהם הערים של החוסכים מתועלים לגופים פיננסיים בעלי אסטרטגיית השקעה של טווח קצר (קרנות הנאמנות), והם פוגשים היצע מתרחב של אג"ח חברות בעלות סיכון בינוני-גבוה סיכון זה משתקף במשקלן הרב של החברות ממגזר הנדל"ן הן בסך היתרה והן בהנפקות החדשות, בירידה באיכות ההנפקות, וגם בגידול בביטחונות באיכות נמוכה."
"החשיבות הרבה של אג"ח החברות באשראי המשקי, ריכוזיותו הגבוהה, והדמיון הקיים בין הגופים המוסדיים מבחינת אסטרטגיית החשיפה לשוק הנכסים ולאפיק אג"ח החברות בפרט מתגברים גם הסיכונים המערכתיים, ואלה מציבים אתגר למדיניות המקרו-יציבותית."
בהמשך, מציינים בבנק ישראל כי הגורם העיקרי שישפיע על שוק האג"ח הוא התפתחויות בשוק הריבית: "התשואות לפדיון של האג"ח הממשלתיות נמצאות ברמה נמוכה מבחינה היסטורית (כמו בעולם), בפרט לנוכח צמצום הפער בין האג"ח הממשלתיות של ארה"ב לאג"ח הממשלתיות של ישראל: פער זה הצטמצם באופן משמעותי מחודש מאי 2013 והגיע במאי 2014 לכ-0.5% בלבד."
"התחדשותן של הירידות במחירי האג"ח בארה"ב עשויה לגרור תגובת שרשרת בשוק אג"ח החברות בישראל, תוך עדכון כלפי מטה של המדדים המובילים של אג"ח החברות, בפרט על רקע העובדה שהמרווחים בין ישראל לחו"ל בשוק אג"ח החברות התכווצו יותר מהמרווחים בשוק האג"ח הממשלתיות." - ואת זה מסמנים בבנק ישראל כסיכון המרכזי באפיק הקונצרני.
לסיום, בבנק ישראל מעריכים שהסכנה אינה מיידית "לנוכח התוואי הצפוי של המדיניות המוניטרית בשנה הקרובה אין לראות בסיכון הריבית סיכון מיידי לפעילות בשוק אג"ח החברות; עלייה עתידית בריבית עשויה לייקר את מקורות ההון ותקשה למחזר את החוב בעתיד, ועליית התשואות שתתלווה לעליית הריבית עשויה להסב הפסדי הון למשקיעים."
- 6.ובסוף 29/07/2014 09:23הגב לתגובה זוטירוף
- 5.בינתיים - נזק בל יאומן בשל התחזקות אדירה של שער החליפין (ל"ת)יורו 22/07/2014 22:40הגב לתגובה זו
- 4.משקיע 16/07/2014 13:23הגב לתגובה זואת הציבור מהאגחים באמצעות התקשורת
- 3.חובבן 14/07/2014 20:14הגב לתגובה זובנק ישראל חייב לפוצץ את הבועה בשוק האגח כדי למנע נזק אדיר לפנסיות. רק פעולה החלטית ואגרסיבית בשוק האגח תשנה את מגמת העלייה ותאפשר חזרה הדרגתית תוך כמה חודשים לשפיות זמנית.
- 2.בא 14/07/2014 14:24הגב לתגובה זומצויירים .וגם בכיסוי תחת .
- 1.יוסי 14/07/2014 13:31הגב לתגובה זואין שום בועה באגח הקונצרני זהו הבל בהשוואה לעבר האגחים הקיימים בשוק הם בעלי התניות פיננסיות טובות מבעבר והמרווחים הנמוכים הם כתוצאה מכך כמו כן התשואה בארה"ב לא הולכת לעלות זוהי טעות מחשבתית ,לדעתי היא רק תרד וזאת עקב ההרחבות הכמותיות הצפויות באירופה,מה שיוריד עוד יותר את התשואות של גרמניה ובארה"ב התשואות יירדו בשל כך גם כן. כ