לקראת החלטת בנק ישראל: האם הריבית בישראל תמשיך לרדת?
נתונים רעים באירופה בכלל ובגרמניה בפרט, הציתו מחדש את הדאגה מהאפשרות שאירופה תגלוש שוב למיתון. במקביל, מחלת האבולה מטרידה והמלחמה בדעא"ש לא אמורה לתרום לצמיחה או להגדיל את תחושת הביטחון בטווח הקצר.
בשבוע שעבר חוו המשקיעים מסחר תנודתי במיוחד, במהלכו ירדו התשואות בארה"ב לרמה של כ-1.89%, ומדד ה-VIX עלה לרמות שהזכירו את 2012. בשורה התחתונה, אווירה כזו מקשה להערכתנו לראות את הפד מוציא לאור את תוכניתו להפסקת הדפסת הדולרים בסוף החודש, וברור שאין מה לדבר על העלאת בחודשים הקרובים.
יתרה מזאת, יש כבר קולות הקוראים להרחבה כמותית נוספת, אם לא בארה"ב אז לפחות באירופה - שם עדיין מתלבטים, כבר יותר מחמש שנים, האם להרחיב מוניטארית. כלומר להדפיס אירו ולרכוש של מדינות או להסתפק במדיניות צנע. למעשה, ניתן לומר שבשעה שספרד או איטליה מתכווצות, הגרמנים דורשים מדיניות צנע כדי להילחם בהאטה. כשהכלכלה הגרמנית מתכווצת ייתכן ונראה את גרמניה מסכימה להדפסת כסף במתכונת האמריקנית בכדי לחלץ את היבשת ממיתון.
במקביל, אי אפשר שלא לשפשף את העיניים, נוכח האינפלציה האפסית בישראל, כשהמדד האחרון שוב ירד והפעם ב-0.3%. נציין כי מדד ספטמבר היה המדד הראשון בעונת המדדים הנמוכים. מבחינה עונתית, עד חודש מארס (כולל) אנו צפויים למדדים אפסיים ואף שליליים. השנה ייתכן ונראה המשך מדדים שליליים, שכן הנפט ירד בחדות ועומד באזור ה-80 דולר, מחירי הסחורות האחרות נמצאים בירידה וכמובן מחאת המילקי שלא ממש מאפשרת ליצרנים להעלות מחירים בארץ.
חשוב להדגיש שוב שאנו נמצאים בסביבה דפלציונית, כשמדד המחירים ב-12 החודשים האחרונים ירד ב-0.3%, ובנטרול סעיף הנדל"ן, איבד המדד 1.3%. באווירה כזו אין פלא שהמשקיעים מעדיפים שקלים. ציפיות האינפלציה גם כן ירדו, והן עומדות על קצת יותר מ-0.9% בממוצע לשנתיים, 1.33% לארבע שנים וכ- 1.9% לטווח הארוך של כעשר שנים.
מימושים בשוק המניות
לאחר עליות כמעט רצופות ואפילו תמוהות בשוקי המניות, קיבלנו חודש של מימושים בעולם, במהלכם איבדו המדדים השונים 6%-10%. להערכתנו, זהו תיקון בריא שמנער ידיים חלשות. יחד עם זאת, קשה להתעלם מהעובדה שבעוד שהאמריקנים פעלו והצליחו ליצור לעצמם צמיחה מרשימה, בטח אם זוכרים את נקודת ההתחלה המפחידה בשנת 2008, הרי שהאירופים לא עשו דבר והם אכן מקבלים שום דבר - 0% צמיחה.
לעניות דעתנו, החשש כרגע שהצמיחה האפסית באירופה והחולשה בשווקים המתעוררים יכבידו על ארה"ב, ולכן המניות נסוגו. פתרון הקסם שעובד כבר כמה שנים הוא התערבות מוניטארית אגרסיבית של הבנקים המרכזיים.
כך למשל, בארה"ב עומדת על הפרק דחיית הפסקת ההדפסות והצהרה כי הריבית תישאר אפסית לתקופה ממשוכת נוספת. באירופה מתחילים בימים אלו ברכישת ABS, איגרות חוב מגובות נכסים. כמו כן, הלחץ על ה-ECB לביצוע QE הכולל רכישות של איגרות חוב של מדינות, עולה.
בישראל התבטאה הנגידה שהיא מתכננת הרחבות נוספות. להערכתנו, המדד האחרון מקרב הורדת ריבית נוספת. בהקשר זה יש לציין כי אנו מעריכים שמלבד תמיכה נוספת באג"חים, לא ברור האם הצעד יעזור ליצור , למעט תמיכה נוספת בדולר. אנו ממשיכים בהערכתנו כי המצב הייחודי שבו התשואות בחו"ל גבוהות מאשר בישראל ביחד עם מגמת התחזקות הדולר, מייצרים צורך לפיזור חלק מהתיק גם לחו"ל. כל אלו הובילו בשנים האחרונות את שוקי המניות לעליות מרשימות.
***גלעד גרומר מכהן כמנהל שיווק ולקוחות במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.סיכום אירועי מקרו ...פשש עמוק (ל"ת)בוקי 24/10/2014 18:15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.מעבול רציניבדוק מבפנים 23/10/2014 15:10הגב לתגובה זו0 0מכניס גם תגובות לעצמו..סגור
-
5.יפה אמרת. בלי לחץ בתיקים. (ל"ת)יועצת 23/10/2014 13:25הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.אחלה כתבה (ל"ת)AAA 23/10/2014 13:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.החברה החלשה בשוק נותנת עצות.. (ל"ת)יועץ 22/10/2014 16:35הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
2.שהגעת למצב שאפילו מזומן צובר רווח אתה לאקרגו 22/10/2014 15:31הגב לתגובה זו2 0יכול להגיד שהתשואות נמוכות ביחס לחו"ל , יש סיבה שהן נמוכות ביחס לחו"ל.סגור
-
1.רדודר.ב 22/10/2014 10:23הגב לתגובה זו0 1אוהב לקחת קרדיט לעצמו לא מפרגן בשיטסגור