לתרגם זבל לכסף: מי המשקיע אשר הגיש בימים האחרונים שלוש הצעות רכש לאג"ח זבל?

בימים האחרונים הוגשו הצעות רכש קטנות למספר ניירות ערך קטנים . Bizportal מביא את הסיפור
תומר קורנפלד | (7)

מיהו השחקן המסתורי אשר עומד מאחורי שלוש הצעות הרכש שהוגשו בימים האחרונים בתחום האג"ח זבל? על השאלה הזאת מנסים פעילי שוק ההון להשיב, עד כה ללא הצלחה.

בימים האחרונים הוגשו שלוש הצעות רכש לאיגרות חוב לא סחירות של חברות שנקלעו בעבר למשבר. שלוש החברות הן סיביל ג'רמני, חבס וסוהו נדל"ן. בעוד שתי החברות הראשונות הגיעו לפירוק - איגרות החוב של סוהו נדל"ן שמוצעות לרכישה הן שאריות של חברת התשתיות מלרג שפשטה רגל, נרכשה על ידי ארקו ונמכרה לערן מיטל. 

הדבר המשותף לשלושת ההצעות הן מגיש ההצעה - עורך הדין ויקטור תשובה. מדובר בעורך דין פעיל בשוק ההון שמלווה עסקאות רבות. ככל הנראה, תשובה הוא לא הרוכש הסופי של איגרות החוב. בכל אחד ממפרטי הצעת הרכש מצוין כי "הצעת הרכש מוגשת עבורו ועבור אחרים" - משקיעים אשר שמם אינו מצוין.

כאמור, כל אחת מאיגרות החוב אינן סחירות. משקיעים אשר החזיקו באיגרות החוב בעבר, אינם יכולים כיום למכור את איגרות החוב שבידם - אלא דרך עסקאות מחוץ לבורסה. הצעת הרכש שהוגשה מאפשרת למשקיעים "לחלץ" חלק מהשקעתם - ואף לקזז את ההפסד שנרשם מההשקעה כנגד רווחים אחרים בשוק ההון.

לשם הדוגמא, נניח שמשקיע רכש אג"ח של סיביל ג'רמני בשער 100 ונענה להצעת הרכש בשער 13. אם המשקיע ייענה להצעת הרכש הוא קודם כל יקבל 13 אגורות. כמו כן, מגן המס שיווצר לו יעמוד על 21.75 אגורות. בהנחה שלמשקיע ישנם רווחים אחרים בשוק ההון - המחיר שייראה לנגד עיניו המשקיע עומד על 34.75 אגורות - הרבה מעל השווי הראוי לאג"ח.

השקעה בתיק של אג"ח זבל היא השקעה מסוכנת. מדובר באג"ח לא סחיר שבו המחזיקים מקווים למקסם את ההשקעה שלהם מתוך המקורות שיווצרו להם מהנכסים המשועבדים להם ומנכסי החברה - זאת בהתאם להסדר חוב. כמו כן, מרכיב נוסף בתמחור החברה שיוצר אי וודאות רבה הוא מרכיב התביעות. בדרך כלל במקרה של הסדר מוגשות תביעות כנגד דירקטוריון החברה ונושאי המשרה. את סיכויי התביעה מאוד קשה להעריך ומעבר לכך - מדובר בתהליך ארוך שיכול להימשך שנים ארוכות.

חשוב לציין - שלוש הצעות הרכש שהוגשו אינן בהיקף כספי מהותי ואם שלושת ההצעות ייענו במלואם ישלמו המשקיעים סכום של 5 מיליון שקל. הצעת הרכש לסיביל ג'רמני מתייחסת ל-8 מיליון ערך נקוב לפי מחיר של 13 אגורות ובסה"כ - 1.04 מיליון שקל. הצעת הרכש לסוהו נדל"ן מתייחסת ל-9 מיליון ערך נקוב לפי מחיר של 7.1 אגורות - ובסה"כ 0.64 מיליון שקל.

הצעת הרכש לחבס אג"ח 4 היא המשמעותית מבין השלוש. ההצעה מתייחסת ל-25.7 מיליון ערך נקוב לפי מחיר של 13.3 אגורות. ההיקף הכספי של העסקה מסתכם ב-3.42 מיליון שקל.

קיראו עוד ב"אג"ח"

בשלב זה, אין עדיין את התוצאות של הצעת הרכש, וכלל לא ידוע כמה המשקיע ירוויח ומהן כוונותיו. עם זאת, גם עכשיו ברור כי מדובר במשקיע יצירתי שחושב מחוץ לקופסא שמטרתו היא אחת - לתרגם השקעה באג"ח זבל - לכסף בכיס.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    א 24/02/2015 21:35
    הגב לתגובה זו
    אם שער המכירה נמוך משער הבורסה הידוע. וזה מתייחס רק למשקיעים פרטיים.
  • 6.
    pan 24/02/2015 20:14
    הגב לתגובה זו
    השאלה למה מפרקי חבס לדוגמא לא מעדכנים את משקיעים באופן סדיר
  • 5.
    הגולש 24/02/2015 14:54
    הגב לתגובה זו
    נא לא להטעות את הקוראיםבכל מכירה המחזיק יראה מגן מס - הצעת הרכש אינה שונה ולכן אין להוסיף שווי ההגנה השאלה היחידה היא המחיר הראוי
  • 4.
    עדי 24/02/2015 13:57
    הגב לתגובה זו
    ואתה כתב כלכלי?
  • 3.
    הנהלת הבורסה חייבת 24/02/2015 13:20
    הגב לתגובה זו
    ולהשיב למחזיקים במניה זו את הכספים המגיעים להם!!! לא ייתכן להמשיך ולסחוב את הטיפול בנושא במשך זמן כה רב ולהתעלל במחזיקים במניית גבעות עולם.
  • 2.
    יאיר 24/02/2015 12:43
    הגב לתגובה זו
    פראייר מי שמוכר ב-13 אג', ממכירת נכסי החברה אמור להתקבל 42 מליון ש"ח, שככל שיחולקו למחזיקי האג"ח (כ-130 מליון) אמור להתקבל כ-30 אג' לפחות.
  • 1.
    בן 24/02/2015 12:34
    הגב לתגובה זו
    ההסדר לא מדווחים כמעט שום דבר למשקיעים. כמה כספים יש לחלוקה למשל בסוהו נדלן??