לאן יפנו 50 מיליארד השקלים שנמצאים בקרנות הכספיות?

גלעד גרומר, מנהל שיווק ולקוחות במנורה מבטחים קרנות נאמנות, על הורדת הריבית האחרונה וההשלכות של כך על הקרנות הכספיות 

גלעד גרומר | (4)
נושאים בכתבה ריבית פריים

סכנת ההכחדה של הקרנות הכספיות היא אחד מתוצרי הלוואי המעניינים של ריבית השפל החדשה. מדובר במוצר סולידי שכרגע נראה שיניב הפסד ללקוחות, כמעט בכל מצב. במקרה האופטימלי בו תעמוד האינפלציה על אפס, יפסידו המשקיעים כ-0.06%, מכאן שקשה מאוד להצדיק ללקוח המשך החזקה בקרנות כספיות.

מבחינה השקעתית, צריך לזכור שבניגוד לפיקדונות ותוכניות חיסכון (מכשירי השקעה שנמכרים לרוב ללקוחות הבנקים שחוששים להתקרב לשוק ההון באופן גורף),  הקרנות הכספיות נמכרות על ידי יועצי השקעות ללקוחות, שלרוב כבר נחשפו לנכסים סחירים. בסיטואציה כזו, ניתן להניח שקצב הפדיונות של הקרנות הכספיות יעלה מדרגה בצורה משמעותית, וזה כמובן מייצר הזדמנויות באפיקים אחרים.

באופן כללי ניתן לומר שככל שריבית הסיכון נמוכה יותר, כך האטרקטיביות של נכסי הסיכון עולה. אבל לא מדובר באפיקים שמתאימים לכל משקיע, בוודאי לא לאלו שיוצאים מהכספיות. להערכתנו, המעבר הטבעי של משקיעי הכספיות הינו להשקעות בהילוך אחד בלבד קדימה. כלומר, איגרות חוב שקליות, במח"מ בינוני סינטטי, המאפשר גם ליהנות מתלילות העקום, תוך כדי שילוב במינון נמוך של איגרות חוב קונצרניות בדירוגים גבוהים. זה אומנם לא יהפוך אותם לעשירים, אבל ממילא מי שהחזיק קרן כספית בתקופה האחרונה, לא בנה על התעשרות, אלא על שמירה של ערך הכסף.

האם המגמה החיובית בדולר חוזרת?

הוועדה המוניטארית של בנק ישראל בחרה ללכת עד הסוף - הורדת הריבית האחרונה לרמה מגוחכת נתפשת כפריצת גבול נוספת, המעידה על כך שבנק ישראל מוכן לעשות כל מה הוא יכול בכדי להחליש את השקל. גם הריאיון שסיפקה המשנה לנגידת בנק ישראל לסוכנות רויטרס, מחזק את הערכות המשקיעים. מהריאיון ניתן להבין כי הריבית יכולה לרדת לטריטוריה שלילית במידת הצורך, ובנוסף לכך, נשקלים גם צעדים נוספים, בעיקר בכדי למנוע מצב ששערו החליפין האפקטיבי של השקל יחזור להתחזק. 

בהסתכלות קדימה אנו מעריכים כי איגרות החוב של המדינה, המניות והאפיקים הקשורים לדולר, צפויים ליהנות מהריבית הנמוכה, זאת במיוחד בגלל האפשרות הסבירה כי נגידת בנק ישראל מבינה שהורדת הריבית בלבד אינה מספיקה בכדי לחזק את הדולר. המסקנה היא שבנק ישראל מספק למשקיעים סוג של אופציית מכר שהופכת את הדולר לאטרקטיבי יותר.

על פי המסרים שיוצאים מהבנק, בכל פעם שהדולר ייחלש יבצע בנק ישראל פעולות שיעזרו לשנות את הכיוון. הפעולות יכולות לכלול רכישת דולרים בשוק, הורדת ריבית לטרטוריה שלילית, הדפסות כסף ושילוב פעולות. מכאן, ניתן להסיק שחלק מהמשקיעים יצטרפו לבנק ישראל וירכשו את מדד ה-S&P 500, כמו גם איגרות חוב דולריות, וייהנו מתשואות גבוהות יותר - אופציה לתוספת רווח מהדולר ומטריית הגנה בחסות בנק ישראל מפני שקל חזק מדי. במקביל, להערכתנו, אלו שיצאו מהכספיות לכיוון האג"ח הממשלתיות השקלית במח"מ בינוני ויתבלו באג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים, יוכלו לשמור על תשואות חיוביות בסביבת ריבית אפסית. 

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

קיראו עוד ב"אג"ח"

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    המומחה 06/03/2015 13:45
    הגב לתגובה זו
    זה לא רציני.התשואה באגחים בינוני קצר לאחר דמי ניהול שלילית! אז מה אתה ממליץ? להחליף תשואה שלילית אחת באחרת?כל התחזקות הדולר היא עולמית.בנק ישראל לא קובע כלום
  • 3.
    חכמת בנק ישראל (ל"ת)
    מצער שזה יופנה לדיור 06/03/2015 11:01
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אין בשר באגח בינוני מקסימום אחוז אחד - לא להיט (ל"ת)
    משה ראשל"צ 06/03/2015 07:22
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אגח 04/03/2015 16:07
    הגב לתגובה זו
    קונה מחוץ לבורסה אגח לא סחיר במחירים גבוהים. התשלום נעשה במזומן כמו עסקה רגילה בבורסה. מציע מחירים גבוהים לאגח לא סחיר. ניתן להשתמש בהפסד הצבור לצרכי קיזוז במס. מעונין לקנות מניות וולקן ואגחים של דוראה,אולימפיה,טאו, חבס, סאני, רילון, סנטראל יורו, מטיס קפיטל, אייס, חפציבה חופים, סיביל ג'רמני, סיאלו, אפריל ב ועוד. הרשימה כוללת גם את החלק שלא שולם עבור האגחים (ח"ש). להסבר נוסף וביצוע מכירה ניתן לפנות בצירוף מספר נייר וכמות מדוייקת למייל: [email protected]