שעת השין: איך יגיבו המשקיעים לריבית הצפויה בארצות הברית?

גלעד גרומר, מנהל שיווק ולקוחות במנורה מבטחים קרנות נאמנות, על העלאת הריבית בארצות הברית - מחירי הנפט, שוקי המניות והירידה של התשואות ל-10 שנים
 | 
telegram
(1)

חברי הוועדה המוניטארית של הבנק הפדרלי מבצעים סידורים אחרונים לפני שיצביעו היום (ד') על תחילת "ההמראה" של הריבית בארצות הברית. מדובר במהלך צפוי ומתוקשר, ובכל זאת התשואות באיגרות החוב לעשר שנים ירדו מ-2.28% בתחילת השבוע שעבר ל-2.14% בסופו (יש לציין כי מאז כתיבת הכתבה, עלו התשואות לרמה של 2.23%).

ניתוח עקום התשואות בארצות הברית מלמד שהמשקיעים אומנם מתמחרים את העלאת הריבית הקרובה, אך הם בטח לא מתמחרים העלאות ריבית כפי שצפו חברי הפד בתחזית האחרונה שניתנה בספטמבר. ישנן מספר סיבות לסקפטיות של המשקיעים, אך בשורה התחתונה הם לא מאמינים שהצמיחה בארצות הברית תימשך לתקופה שתאפשר לפד להגשים את התחזיות של חבריו, ולהגיע לריבית של כ-3.4% עד סוף 2018. בינתיים נראה שלאיגרות החוב לעשר שנים יש לפחות "עשר נשמות".

בחודשים האחרונים, בכל פעם שהתשואות החלו לעלות ולהתאים את עצמן להעלאת הריבית הצפויה, הגיע איזשהו גורם חיצוני והוריד אותן חזרה. רק בשנה האחרונה ניתן לציין את המשבר ברוסיה, ירידת מחירי הסחורות והאנרגיה, ההדפסות באירופה, הורדת ריבית לשלילית בחלק מהשווקים המפותחים, האטה בשווקים המתעוררים, פיצוץ בועת המניות בסין, חולשה זמנית בשוק העבודה בארה"ב ועוד. האחראי התורן לירידת התשואות הוא מחיר הנפט ששבר את רמת התמיכה של ה-40 דולרים וצלל לאחרונה לרמות של כ-37 דולרים. כך, ציפיות האינפלציה יורדות ואיתן הערכות שהפד יצליח להתמיד בתוואי העלאת הריבית המתוכנן. מכאן שהתרחיש של עליית ריבית המלווה במסרים מרגיעים של יילן לגבי קצב העלאה עתידי, כבר מתומחר בשוק.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

להערכתנו, ג'ינט יילן, יו"ר הפד, תתקשה לספק למשקיעים מסרים מרגיעים מספיק שיתמכו ברמת תשואות כל כך נמוכה. הרי לצד ההכרזה על העלאת הריבית צפויים חברי הפד לספק לשוק תחזיות מעודכנות לגבי גובה הריבית בשלוש השנים הקרובות. היות ומאז פרסום התחזיות הקודמות של חברי הפד בחודש ספטמבר השתפרה הסביבה הכלכלית, יהיה קשה לראות את חברי הוועדה המוניטארית מנמיכים באופן משמעותי את תחזיותיהם. הרי איך הם יסבירו העלאת ריבית אם הם חושבים שהמצב הכלכלי החמיר?

מאז ספטמבר ניכר שההוצאה המקומית בארצות הברית צומחת בקצב איתן, הוועדה המוניטארית העריכה באוקטובר שחלק מהסיכון להתפתחויות כלכליות ופיננסיות שליליות בעולם פחת, ושוק העבודה האמריקני נראה חזק.

לכן, קשה לראות את אותם חברי ועדה מוניטארית שנתנו תחזית ריבית בתקופה בה החשש למשבר כלכלי, שיתחיל בסין ויגלוש לארצות הברית, היה גבוה יחסית, מעדכנים את הערכותיהם כלפי מטה דווקא עכשיו. מסיבות אלו אנו מעריכים שמרבית הסיכויים ששוק האג"ח יופתע לרעה, כלומר, ישנה אפשרות ברורה להפסדי הון באיגרות חוב בינוניות וארוכות, לכן כדאי לנצל את התיקון האחרון בכדי לקצר מח"מ.

שוק המניות לא שותף לחשש
עושה רושם, שלפחות עד הירידות האחרונות שראינו בשוקי המניות בשבוע שעבר, משקיעי שוק המניות לא היו שותפים לחשש שהביעו משקיעי איגרות החוב. השאלה קדימה היא כמובן מי צודק. במידה והכלכלה תמשיך להתאושש כפי שמצפים בבנק הפדרלי ובשוק המניות, אזי הריבית בארצות הברית צפויה לעלות בקצב גבוה ביחס למה שמתומחר בשווקים. מהלך כזה עלול לאתגר את המשך העליות בשוק המניות.

מאידך, אם שוק המניות והפד טועים, כלומר אופטימיים מדי לגבי הצמיחה העתידית, שוק המניות יכול להתאים את עצמו כלפי מטה ואיגרות החוב ישמרו על רמת תשואות נמוכה. במקרה כזה, השנים האחרונות הוכיחו לנו שהנגזרת השנייה היא ששוק המניות חוזר לעלות מתוך הבנה שהסביבה המוניטארית תישאר תומכת לאורך זמן.

כחלק מהירידות בשווקים בשבוע האחרון, ראינו פתיחת מרווחים בשוק ה-HY בארה"ב, בעיקר בחברות האנרגיה. הגורמים העיקריים לכך הם ירידה במחירי האנרגיה שהובילה לפגיעה באיגרות החוב של חברות הפועלות בתחום, כמו גם אחוז גבוה של מחזיקים מהציבור - 23%, לעומת 10% בשנת 2008, שהוביל להיעדר נזילות.

אלא שלהערכתנו, הירידות באיגרות החוב מסוג HY לא מהוות סיבה לדאגה למי שמשקיע באיגרות חוב ישראליות בדירוג השקעה גבוה, וגם שם, סביר שהלחץ יירגע וזאת ממספר סיבות. ראשית, היסטורית, חודש דצמבר נוטה להניב ביצועים שליליים. לעומתו, חודש ינואר מתאפיין בתשואות מרשימות. בניתוח ביצועי האפיק הקונצרני לפי חודשי השנה ניתן לראות שמאז הקמת התל-בונד 60 בשנת 2009, חודש ינואר מטיב עם המשקיעים, ומניב תשואה ממוצעת של 1.6% ותשואה חציונית, המנטרלת שנות קיצון, של כ- 0.8%.

ניתן להסביר חלק מהביצועים החזקים של חודשי ינואר על ידי הפקדות סוף שנה של עצמאיים לחסכונות פנסיוניים וקרנות השתלמות. כך למשל, ההפקדה החודשית הממוצעת עמדה בשנתיים האחרונות על כ-2 מיליארד שקלים בנטרול דצמבר, ועל כשלושה מיליארד שקלים בדצמבר. גם הרצון של המשקיעים להתחיל את השנה ברגל ימין ורכישות חוזרות של ניירות ערך שנמכרו בסוף השנה מסיבות מסוימות, תורמות לעוצמה של ינואר. בנוסף, הירידה במחירי הנפט אמורה לתרום למרבית החברות ולהגדיל את ההכנסה הפנויה של הצרכנים. לכן, גם הנתונים הכלכליים בעולם נמצאים בסך הכל במגמת שיפור.

בשורה התחתונה, אנו מעריכים שכדאי לחפש את נקודת האיזון בין תוספת תשואה על האפיק הממשלתי לסיכון מח"מ ומנפיק נמוכים יחסית. זוהי הסיבה שאנו מתמקדים באיגרות חוב קונצרניות בדירוגים גבוהים ובמח"מ קצר יחסית. איגרות אלו מספקות להערכתנו הגנה יעילה כנגד העלאת הריבית הצפויה בארה"ב והתנודתיות שעלולה ללוות אותנו עוד חודשים רבים. 


***גלעד גרומר מכהן כמנהל שיווק ולקוחות במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    המסקנה מן הכתבה -למחבר אין מושג באשר לכיוון השווקים
    לוק סקייווקר ה3 20/12/2015 08:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    -ולכן ניסוחיו מעורפלים, מורכבים שלא לצורך ואינם אומרים למעשה דבר ברור.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות