בנק ישראל מפרסם תחזית חיובית אך שומר על ריבית אפסית

גלעד גרומר, מנהל שיווק ולקוחות במנורה מבטחים, על הנתונים החיוביים בארה"ב לצד מיתון תוואי העלאת הריבית, שמהווים חדשות טובות לשווקים כאשר הבנקים המרכזיים באירופה וביפן כנראה עוד לא אמרו את המילה האחרונה
 | 
telegram

מי שרוצה לקבל תמונת מצב של המשק, יכול בהחלט לבחון את הודעת הריבית האחרונה של בנק ישראל. אמנם הריבית נשארה ללא שינוי – עובדה אשר כמובן לא חידשה יותר מידיי, אולם התחזית החיובית של חטיבת המחקר למשק המקומי, לצד הערכה שהריבית תישאר אפסית עוד תקופה ממושכת, בהחלט מהוות להערכתנו  הפתעה לחיוב.

בשורה התחתונה, בבנק ישראל מעריכים השנה צמיחה של 2.8%, 3% ב-2017, אינפלציה של 0.8% ב-12 חודשים הקרובים וריבית שתחל לעלות רק ברבעון השני של 2017 ותגיע ל-0.5% בלבד בסופה. כפי שכתבנו לא אחת בעבר, אנו מעריכים שריבית משברית למשק שאינו נמצא במשבר לא נעלמת באיזשהו וואקום ומייצרת עלייה במחירי נכסים. רואים את זה בנדל"ן ורואים את זה באיגרות החוב והמניות.

מעבר להודעה ה"יונית" של בנק ישראל, גם בארצות הברית ג'נט יילן נשמעת ומתנהגת להערכתנו כמו מישהי שלא מעוניינת לעלות את הריבית, בטח לא באופן משמעותי. הנגידה האמריקאית שנאמה בשבוע שעבר בנושא המדיניות המוניטארית העלתה לפחות שש סיבות שמוציאות את החשק מהעלאת ריבית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ראשית, המשק האמריקאי יתקשה להתמודד עם המשך התחזקות הדולר, בנוסף, צריך לראות קודם שיפור בכלכלות העולם עם דגש על סין, יש צורך בשיפור משמעותי יותר בשוק הנדל"ן ושיפור נוסף בפריון. אם לא דיי בכך הרי שהריבית ברמה נמוכה מידי ולכן אם יעלו אותה מוקדם מידי יהיה קשה לתקן ואפילו האינפלציה שכביכול מרימה ראש זוכה לסנגור מפתיע,  ג'נט ילן – שלדבריה מוקדם להסיק שהעלייה באינפלציה מעידה על שינוי בר קיימא. יתרה מכך, היא בכלל מוטרדת מהירידה בציפיות לטווח ארוך.

בשורה התחתונה, נראה שכרגע יש סיכוי גבוה יותר להעלאת ריבית יחידה השנה בארצות הברית מאשר לעליה כפולה, וזאת למרות שנתוני שוק העבודה בארצות הברית ממשיכים להשתפר ועלו גם בחודש מרץ במעל 200 אלף משרות תוך כדי שיפור בשיעור ההשתתפות ועלייה מתונה בשכר. נקודה חיובית נוספת הנוגעת לשוק האמריקאי היא העלייה המשמעותית במדד מנהלי הרכש הארצי ה- ISM. המדד עלה ל-51.8 נקודות - הרמה הגבוהה ביותר בשנה האחרונה. רמה זו, כמו כל רמה מעל 50 נקודות, מלמדת על התרחבות.

בינתיים, באירופה, קצב מתן ההלוואות נמצא בעלייה אך אינפלציה וצמיחה ממשית עדיין אין. ביפן, הנתונים לא מצליחים להתרומם: חולשה בייצור, חולשה בביקוש, חולשה בצריכה הפרטית, נתוני יצוא לא טובים ומטבע שהיה אחד המטבעות החזקים ברבעון האחרון. אפשר להגיד שקשה לראות מאיפה תבוא הצמיחה, אלא אם יחשבו עוד קצת מחוץ לקופסה. לאחרונה החלו לצוץ ספקולציות שהשלב הבא יהיה העברת כסף ישירות לאזרחים. זה אומנם נראה הזוי כרגע אבל גם ריבית שלילית והדפסות כסף נראות הזויות 12 חודשים לפני שהם התרחשו בפועל.

בסין, לאחר שמונה חודשים של התכווצות, פורסם ביום שישי נתון המעיד על התרחבות היצור התעשייתי, זאת בזמן שסקטור השירותים ממשיך לשמור על קצב התרחבות יפה. עדיין מוקדם לחגוג ולהכריז שהסיכון הסיני חלף מהעולם, אבל להערכתנו, מדובר בנתון חיובי שאמור לתמוך בשווקים.

לסיכום, להערכתנו, הנתונים מביאים לשלוש מסקנות למשקיעים. ראשית, ריבית נמוכה מידי בישראל ממשיכה להערכתנו לתמוך במחירי הנכסים בכלל ובשוק ההון בפרט. בנוסף, נתונים חיוביים בארה"ב לצד מיתון תוואי העלאת הריבית, מהווים חדשות טובות לשווקים כאשר הבנקים המרכזיים באירופה וביפן כנראה עוד לא אמרו את המילה האחרונה.


*גלעד גרומר מכהן כמנהל שיווק ולקוחות במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ, והוא ו/או מנורה קרנות נאמנות או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות