"זה הזמן לאג"ח ולא למניות; בניגוד לישראל - המיתון בארה"ב ובמיוחד באירופה כמעט ודאי"

אלי צחור, מנכ"ל בית ההשקעות ברומטר בראיון לביזפורטל: "דרושה התערבות פיסקאלית של הממשלות. אצלנו הבעיה גדולה כי אין ממשלה מתפקדת"; על ריבית האג"ח: "זה גיים-צ'יינג'ר, יהיה מעבר ממניות לאג"ח"
 | 

שוק האג"ח בשנים האחרונות סיפק תשואה נמוכה ואפילו אפסית וזה היה רק שאלה של זמן עד שהמצב ישתנה. אבל השנים עברו, הריבית נותרה ברצפה ובמשך מעל עשור, שוק האג"ח סיפק לכם תשואות נמוכות. עד שלפני כשנה המגמה השתנתה - זה התחיל בעולם וחלחל כמובן גם לכאן. זה התחיל ברמזים, נמשך ברמזים עבים של נגידי הבנקים ונמשך בעליית ריבית בפועל. ואז, אגרות החוב התרסקו. זה כלל הברזל בשוק האג"ח - התשואות הפוכות למחירים. כשהמחירים גבוהים אתם מקבלים תשואה נמוכה, אבל כשהמחירים יורדים אתם מפסידים. זה היה כתוב על הקיר בהדגשה ובכל זאת - הגופים המוסדיים לקחו אתכם לטבח.


הפסדתם 5%, 10%, יש גם מצבים של 20%. אבל עכשיו זה משתנה. אגרות החוב קרסו והתשואה עלתה. עכשיו זה כנראה זמן של אג"ח למרות שהריבית עדיין בעליה וצפוי שגם התשואה האפקטיבית באגרות החוב תמשיך לעלות. בכל מקרה, המניות הן עכשיו משחק מסוכן מאוד, ככל שאגרות החוב הופכות לאטרקטיביות יותר כך המניות הופכות למוצר פחות אטרקטיבי וזה מעלה שאלה מעניינת: מה עדיף בתקופה כזו למשקיע אמריקאי: אג"ח ארה"ב בטוח בתשואה שנתית של 4%, או מניית אפל (שהאמריקאים כל כך אוהבים) בתשואה אפקטיבית של 4%?  

 הסיבה לנפילות באג"ח, למי שלא היה בסביבה היא האינפלציה שגררה עליית ריבית וירידות שערים לא רק במניות אלא גם באג"ח. השאלה כעת היא האם אגרות החוב חוזרות להיות מעניינות להשקעה? בראיון לביזפורטל מסביר אלי צחור, הבעלים ומנכ"ל בית ההשקעות ברומטר כיצד להבין יותר לעומק מה מצבו של שוק האג"ח בתקופה הנוכחית, האם עוד "יש סיכוי" למניות, לאן הריבית הולכת והאם החשש ממיתון הוא ממשי?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה מצבו של שוק האג"ח בתקופה הזו?
צחור: "צריך להבדיל בין אג"ח בעל מח"מ קצר לאג"ח עם מח"מ ארוך. שני סוגי האג"חים הללו ירדו, אבל האג"ח הארוכות ירדו בצורה חדה יותר משמעותית - אפילו ב-15% - בעוד האג"ח הקצרות ירדו רק ב-2%-3%. השאלה בשווקים היא כמובן מה הלאה? התשובה של הפד ברורה: הולכים להילחם באינפלציה. יו"ר הפד ג'רום פאוול התבטא לאחרונה בצורה חריפה כשאמר 'נלחמים באינפלציה גם אם זה במחיר של הורדת רמת החיים ופגיעה בתוצר'. אלו משפטים יחסית קיצוניים שלא נאמרו ב-15 השנים האחרונות שעשו הכל כדי שהכלכלה לא תתכווץ.

למה בעצם צריך להילחם באינפלציה?
צחור: "כעת, בפעם הראשונה לאחר הרבה שנים (שבהם שוקי הנדל"ן והמניות התנפחו והיה מינוף יתר גם של חברות וגם של אזרחים שהיום נמצאים עם משכנתאות לא מאוזנות ליכולות שלהם כשהריבית עולה בחדות וזו השפעה מהותית על המשק).

"האינפלציה היא בראש סדר העדיפויות כיוון שמדובר ב'מס' רגרסיבי מאוד חזק על השכבות החלשות, והם גם בדרך כלל לא יודעות כיצד להתמודד עם זה. העלייה באינפלציה היא הפגיעה הגדולה והחזקה ביותר עבורם, ולאורך זמן. האינפלציה הרימה ראש - כבר לא מדובר רק באינפלציה של סחורות. השד האינפלציוני יצא מהבקבוק ומאוד קשה להחזיר אותו לבקבוק.

"מה שפאוול אמר הוא שזה תהליך שייקח זמן ושזה יהיה כואב כי האינפלציה זלגה גם לתחום השירותים - אנשי חשבונות רוצים שכר יותר גבוה, כך גם אנשי מיחשוב וגם השכירות למגורים עולה יותר. הדבר מביא לעלייה במחירי השירותים ואז הצעד שמגיע לאחר מכן הוא לחץ להעלאת משכורות דרך ועדי עובדים. מדד האינפלציה שפורסם אתמול בארה"ב מייצג גם את העלייה בשכר הדירה, שירותי הבריאות ושירותים בכלל. העובדה שכבר לא מדובר רק על הסחורות, זה השינוי שצריך להבין אותו, שאנחנו בספירלה שאי אפשר כרגע לעצור אותה אלא רק לנסות להילחם ע"י העלאת ריבית.

"מצד אחד העלו את הריבית ומצד שני רכשו אג"חים והציפו מאוד את הכסף שזה דבר שלא עשו בהיסטוריה. בעולם המוניטרי, הורדת ריבית תהיה הפסקת הרכישות, מכירת אג"חים חזרה וניסיון לספוג את הכסף. בנוסף דרושה התערבות פיסקאלית של הממשלות. אצלנו יש בעיה גדולה היות שאין ממשלה יציבה לאורך זמן. צריך להגביל את שכר הדירה וליישם אסטרטגיות שייקחו שנים. הדברים האלו לא יורידו את האינפלציה מיידית אבל מעצם החשיבה להגביל שכר דירה - מהלך שגורר אינפלציה - השכבות החלשות תיפגענה כי הקפיצו להם את שכר הדירה בעשרות אחוזים. הממשלה לא מספיק מתפקדת ואין לנו ממשלה כמו שצריך. העלאת הריבית גורמת נזק גדול בעיקר למשקי הבית ולאנשים החלשים שהבנק ייגבה מהם יותר כסף.

"אז מה עושים? פועלים באגרסיביות כפי שראינו את העלאות הריבית בארה"ב שימשיכו. הצפי כעת הוא העלאה של 1% ואם צריך יגיעו בסוף גם ליותר מ4%. הריבית על האג"חים הקצרים בארה"ב טובה ואפשר לקבל כבר כמעט 3% וייתכן שבקרוב אף יותר. מדובר בגיים-צ'יינג'ר בשוק ההון לטווחים קצרים. העלאת הריבית תהיה הכלי המוניטרי המרכזי כרגע לדיכוי האינפלציה אך אנו מערכים כי זה לא יצליח במהירות. זה יכול לקחת הרבה זמן ולכן גם מדברים על האטה במשק וירידה בצמיחה. מדובר כמובן בפגיעה מאוד קשה".

האם יש בשלב זה יש טעם להשקעה במניות?
צחור: "בפירוש זה לא הזמן למניות. כשהאסימון ייפול (השקעה באג"חים) - יותר ויותר אנשים יבינו שישנה אלטרנטיבה סולידית. הם יבינו שאחרי שהקרנות שקנו, קופות הגמל ופוליסות החיסון שירדו 7%-8%, יירדו אפילו 10%-15%, הם יראו את האלטרנטיבה של 3% ויותר בבנק. זמנן של המניות יחזור כמובן בהמשך אבל לפנינו עוד לפחות 10%-15% ירידות ואולי יותר בארה"ב כמובן. בישראל המצב מעט שונה לטובה, יש לנו נדל"ן בעלייה, הגז וההייטק - יש פה בישראל נס כלכלי. כל הדברים הללו הם מנועי צמיחה שמונעים אצלנו ירידות.

"המניות לא יחזרו מהר, הריבית הולכת להישאר למעלה כי רוצים לוודא שהאינפלציה יורדת, ולהערכתי זה ייקח לפחות שנה וירידה של לפחות 15%. לגבי האג"חים: האג"ח הקצר ישמש את הציבור הרחב ואילו האג"ח הארוך יהיה העקום ההפוך. באג"ח הקצר ייתן יותר מהאג"ח הארוך אבל כהשקעה, מי שיושב על אג"ח ארוך (ולכשתגמר הסאגה הנוכחית) ייהנה 10 שנים מריביות גבוהות כך שזה עשוי להיות אפילו דומה לתשואה במניות".

דיברנו על האינפלציה בארה"ב, איך אתה רואה את האינפלציה בארץ?
צחור: "אני חושב שאנחנו פחות חשופים לבעיות אינפלציוניות בגלל סיבות פנימיות. אך עדיין ישנו סיכון ואנחנו לא נמצאים בחוף מבטחים. בדומה לעולם, גם אנחנו צריכים להילחם באינפלציה ואני חושב שהעלאת הריבית האחרונה של 0.75% תימשך באותה האגרסיביות. במקביל יש לראות מה מצב האינפלציה בעולם כי אנחנו יחסית גלובליים ומושפעים מגורמים חיצוניים".

האם אנחנו בפתחו של מיתון?
צחור: "אנחנו בהחלט בדרך למיתון אבל צריך להסתייג מעט כי זה עדיין לא וודאי לחלוטין. בישראל אני לא רואה מצב של מיתון אך אכן ישנה האטה וירידה בקצב הצמיחה. לעומת זאת, בארה"ב דווקא ייתכן מאוד שיגיעו למיתון, ובאירופה נראה שזה כמעט וודאי. אירופה במשבר, החוב שלה גדל ומשבר האנרגיה מתעצם. חוסר האקטיביות של הבנק המרכזי האירופאי (ה-ECB) והעובדה שהגוש האירופי מתנהל עם מטבע מרכזי אחד ולא עם מטבע לכל מדינה, אלו דברים שמאוד מקשים עליהם.

"אירופה כמובן כמו בארה"ב ימשיכו להעלות את הריבית אבל הם כנראה ייספגו את הפגיעה הכי חזקה מבחינת התוצר. הם יכולים להגיע למיתון ואם לא אז להאטה הרבה יותר משמעותית. נושא הגז ישפיע מאוד על מפעלים שייאלצו אולי להשבית פעילות".

תגובות לכתבה(27):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 23.
    ״שראל נס כלכלי״
    א.ב 15/09/2022 07:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדויק
    סגור
  • 22.
    חכו למכה לשוק ההדלן.
    אחד העם55 14/09/2022 20:12
    הגב לתגובה זו
    0 1
    נשארו רק משפרי דיור וזוגות צעירים . העיקר מפמפמים שיש מחסור בדירות .
    סגור
  • ו - 100 אלף עולים חדשים שרעבים לדירות
    חנן 16/11/2022 11:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מאוקרינה, רוסיה, צרפת , אה"ב וכו'...
    סגור
  • 21.
    נשים כסף באגח נרויח 3% או 4%
    הסנגור של פחלון 14/09/2022 16:59
    הגב לתגובה זו
    3 1
    זה לא רווח ולא כסף . וגם יורד מס ודמי ניהול למי שבבנק וכו. עדיף מניה שנותנת דיבידנד .
    סגור
  • 20.
    לכל מי שתמלהם
    מתחרה 14/09/2022 16:58
    הגב לתגובה זו
    2 1
    תעיפו מבט על התוצאות של ברומטר, מדובר במנהל השקעות מוכשר עם קבלות.
    סגור
  • טען עוד
  • חחח (ל"ת)
    חחח 19/09/2022 11:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 19.
    זו העת לקנות מניות
    צחי 14/09/2022 16:54
    הגב לתגובה זו
    2 2
    השוק יזנק ואף אחד לא יבין למה כמו תמיד חבוב
    סגור
  • תקנה .מהר לפני שיגמר.
    אחד 14/09/2022 20:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כנראה שלא חוות מפולת של 50%. שיהיה לך בהצלחה.
    סגור
  • 18.
    המיתון בארה״ב וודאי
    כלכלן 14/09/2022 16:13
    הגב לתגובה זו
    0 2
    יש ציבור משקיעי מניות בוול-סטריט מאד חזק של מהנדסי הייטקיסט ארוכי טווח, שצברו כסף במשך שנים וקנו איתו מניות בוול-סטריט אחרי הקורונה והם לא לחוצים למכור אותם בלשון המעטה גם אם קנו אותם במחירי שיא. גם לא במצב של מיתון שיימשך שנים על גבי שנים. הבית הלבן, הפד והבנקים לא רוצים לתת להם להתעשר מסיבותם שלהם ולכן מפילים בכוונה את השוק על-ידי מחיקת חובות לסטודנטים ואוכלוסיות שונות כדי להעלות את האינפלציה, ככה גם העלאת ריבית בסוף מייקרת את השכירות ומעלה את האניפלציה במקום להוריד אותה. יש בעיקר חוסר האחריות של הממשלות והבנקים המרכזיים והשמאל הכלכלי בעולם, שיצרו במו ידם את המצב הזה... אם זה היה לתוי רק באנשים כמו ביבי וטראמפ זה לא היה קורה, אבל יש עוד גורמי שמאל ובעלי עניין בממסד האמריקאי והישראלי שחושבים אחרת מהם...
    סגור
  • 17.
    ומה לגבי "תספורות" שבאף אקדמיה לא בחרו לציי???ן (ל"ת)
    משקיע במניות 14/09/2022 16:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 16.
    הפוךךךךךךך
    תן לי לנחש 14/09/2022 16:05
    הגב לתגובה זו
    2 1
    זה הזמן להתחיל לקנות בהדרגה מניות במחירי סוף עונה
    סגור
  • 15.
    וזה בנאדם שמנהל כסף לאנשים?
    ר 14/09/2022 15:55
    הגב לתגובה זו
    1 3
    לא להאמין לרמה של הברוקרים במדינה
    סגור
  • 14.
    לדויד עצמון
    יובל 14/09/2022 15:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתה באמת צודק כי אצלינו זה הפוך על הפוך אם בעולם האג"ח עולה אצלינו תמיד יורד כי זה המיזרח התיכון החשיבה לא במושגים הכלכליים המקובלים אלא לפי האינטרס של העשירים המובילים במדינה ששולטים גם בהון וגם בשילטון וגם בכל ערוצי המדיה
    סגור
  • 13.
    הרגלים יורדים וירדו
    בלבולי מוח 14/09/2022 15:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    באיזה סרט הוא חי .. מתחילת שנה הממשלתי בונד הירידות חדות יחסית וזה לא נגמר. חי בסרט ..
    סגור
  • 12.
    מעניין מה תגידו בעוד 2-3 חודשים שכולם יבינו שיש דפלציה? (ל"ת)
    מאיר 14/09/2022 15:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    מר צחור הגעת להתריע באיחור זה ידוע לציבור אך תודה רבה
    קש 14/09/2022 15:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כאשר יש אלטרטיבה לכסף בריבית של הבנק ללא סיכונים אז למה להשקיע בנכסים כאשר התשואה נמוכה יותר ובעלת סיכון
    סגור
  • 10.
    קצת חוסר אחריות
    יניב 14/09/2022 15:27
    הגב לתגובה זו
    3 1
    גדולים וחכמים כבר ניסו לתזמן את השוק, מחר המלחמה באוקראינה יכולה להגמר ומה אז? אם אתם לא צריכים את הכסף מחר בבוקר אז להיות במניות זה המקום הכי טוב באופן תמידי, אני מקבל כל שלושה חודשים דבידנדים ואני מתעלם מאיזה שדון קטן שיושב לי על הכתב ואומר לי כל יום כמה המניה שלי שווה, זה פשוט לא רלוונטי.
    סגור
  • 9.
    הבנתי:לקנות מניות אחרי שהם יעלו (ל"ת)
    דמוסטנס 14/09/2022 15:20
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 8.
    קשקשן
    ל 14/09/2022 15:16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מי שחושב שבארה''ב ובאירופה יהיה מיתון ופה לא לא היייתי נותן לו לנהל מכולת
    סגור
  • 7.
    חכמים יותר כבר ניסו לתזמן את השוק
    סתם אחד 14/09/2022 15:15
    הגב לתגובה זו
    3 1
    אני בן 40 תכף, מגיל 26 נמצא אך ורק עם מניות, משלים הכנסה בצורה יפה מאוד עם דבידנדים מעולם לא התחרטתי על זה. אם למדתי משהו זה שכשאחרים בורחים צריך להתחיל לעשות רשימת קניות של חברות איכותיות, בשביל 3% ממוצע בשנה לא שווה להקליק על העכבר. השקעה סולידית כזאת אולי שווה אם מכרת את הדירה של סבתא ב3 מיליון ואז 3 אחוז בשנה זה מצטבר לסכום נאה מאוד, הישראלי ההמוצע שחוסך 50,000-250,000 לא ממש משפר את מצבו משמעותית עם אגח
    סגור
  • 6.
    הפוך גוטה הפוך
    דויד 14/09/2022 15:06
    הגב לתגובה זו
    1 1
    באג"ח יש סיכון נמוך אמנם אך סיכוי אפסי לרווחי הון שהרי אנו בסביבת ריבית עולה. במניות אחרי כל הירידות הסיכון בינוני אך הסיכוי לרווחי הון בעתיד גבוה מאד. לו אני לקוח שלך הייתי מושך את הכסף במיידי.
    סגור
  • לגמרי (ל"ת)
    ל 14/09/2022 16:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    צריך ראיון בשביל זה??
    ערן 14/09/2022 14:55
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל מי שבשוק יותר משבוע יודע שאנחנו במיתון.
    סגור
  • 4.
    כמה שטויות בכתבה אחת
    רותם 14/09/2022 14:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    להגיד זה לא הזמן למניות זה הכי חסר אחריות שיש.בזמן כזה שהבתי השקעות מפסידים שינסו לפחות לא למכור לנו את ה''ידע'' הזה
    סגור
  • 3.
    פופוליסט כמו כולם
    אמיר 14/09/2022 14:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שכר הדירה משקף תשואה על ההון. בעולם של זינוק במחירי הדירות, נשגבת מבינתי ההצעה להגביל את שכה"ד.
    סגור
  • 2.
    ברור
    ל 14/09/2022 14:32
    הגב לתגובה זו
    3 0
    שאג"ח בינוני ארוך הופך יותר אטרקטיב עם עליית ריבית,אך מיליונרים תהיו רק ממניות ורק עם סבלנות " וורן באפטית של ריבית דריבית"
    סגור
  • 1.
    מיתון זו לא
    ל 14/09/2022 14:30
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מילת גנאי כ'כ מפחידה ורצינית,זה סה"כ ניקוי מערכות בהכרח, ייעול ע"י הקטנת כח אדם והוצאות כלליות שיפור המצב וחזרה לנורמלי צומח בהדרגה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות