"האג"ח עדיין עדיף על המניות; הייתי מתמקד יותר באלו לטווח הארוך"
בצל העלאת הריבית של בנק ישראל ב-0.5% ל-3.75%, איזה אגרות חוב מעניינות יותר ואיזה פחות? מה המשקיעים צריכים לדעת? אלי צחור, מנכ"ל בית ההשקעות ברומטר שמתמחה בהשקעה באג"ח מספק תובנות:
"כפי שהרבה פעמים קורה בשוק ההון, כשהציפייה מתגשמת, אז זה כבר מגולם בשוק. זה נכון גם לגבי העלאת הריבית ואפילו אגרות החוב - הקונצרניות וגם הממשלתיות - עולות ומתקנות את הירידות אחרי העלאת ריבית. גם המק"מים הראו שאנחנו הולכים לכיוון ה-3.75% והשוק מתחיל אפילו לגלם את הציפיות ל-4%. מה שאטקרטיבי ונהיה להיט זה שיש אלטרנטיבה בפיקדונות הבנקים. בנק הפועלים למשל יצא עם פיקדון לשנה וחצי עם ריבית של 4.6% לשנה, זו ריבית אטרקטיבית ואפשר להבין את מי שבוחר בה. אבל יש גם חסרון - כשאג"ח של חברות מובילות נותנות 4.8% ל-7-8 שנים אז זה אפילו יותר כדאי. דרך שוק ההון אפשר לקבע תשואות גבוהות לטווחים ארוכים.
"מבחינת אטרקטיביות, השאלה היא איך לבחור את המח"מ (משך חיים ממוצע) הנכון של אגרות החוב. אנחנו כבר בסוף העלאות הריבית תחת ההנחה שהעולם יגיב (ואכן מגיב) לריבית הזו בהאטה בביקושים, ירידה בצריכה, ירידה בדיור וכו', ההאטות הללו מביאות לפחות לחצים אינפלציונים וזו המטרה. אם זה יצליח, הריבית קודם כל תתיישר ואנחנו קרובים לשם. כאשר זה יקרה, תשואות האג"ח בארה"ב יכולות להיעצר ואז גם נצפה לירידה בריבית. האינטרס של הממשלות והנגידים הוא להקל על הוצאות המימון. הבנקים המרכזיים לומדים מלקחי העבר ויחכו עם הורדת הריבית, בהדרגה ובזהירות. לגבי שוק ההון, כפי שהוא צפה להעלאת הריבית, כך הוא יידע גם לצפות להורדת הריבית ואז אנחנו נהיה עדים לעלייה באג"ח. לכן יש עדיפות לקחת אג"ח במח"מים לא הכי ארוכים אבל כן יחסית ארוכים. אג"חים קונצרנים טובים וארוכים יכולים לתת מעל 2%-2.5% צמוד ולקבל 4%-5% נומינלי. אפשר להתחיל להתכונן בזהירות להורדת הריבית.
מה ההשפעה על השאר האג"חים?
"שוק ההון מתאזן באופן כללי קצת מעל הציפיות האינפלציוניות. אני הייתי שם דגש דווקא בצמודי מדד מפני שזהו כלי שקיים רק בארץ ולא קיים בעולם בצורה כל כך נזילה. אם אפשר לקבל הצמדה למדד, הרי האויב של כסף הוא אינפלציה, אז אתה מקבל בעצם ביטוח במחיר נמוך. לדעתי כדאי להינות מזה, לקנות אג"חים צמודים יותר מאשר נומינלי ביחס של 70:30. צריך לזכור שהמניות בחו"ל עוד צפויות לרדת פחות או יותר כ-15%.
"באג"ח הדולרי יש יתרון מפני שהוא מהווה איזושהי הגנה מפני ירידות בשוק. אם עולם ההייטק יצטמצם הדבר יכול להביא ללחץ ולעליית מט"ח. גם הריביות בבנקים אטרקטיביות ונעות סביב ה-6% על הדולר. עם זאת, אני חושב שההשקעה באג"ח דולרי צריכה להיות המינון נמוך יותר באופן יחסי עם ראייה לטווחים קצרים יותר. אם הדולר עולה לכיוון ה-3.7 שקל אז הייתי שוקל לממש אותו. אנחנו מעריכים כי לטווח הארוך יותר השקל ימשיך להיות חזק ועדיף לחזור לשקל צמוד".
במה המשקיע ה"סביר" צריך להחזיק?
"אני הייתי אומר לו לנסות לשבת על אג"חים צמודי מדד ולנצל את זה, אולי דרך קרנות צמודות או כאלה שמוטות הצמדה והמח"מ יכול להיות קצת יותר ארוך מאשר הקצר".
יש לך כמה דוגמאות לאג"חים ספציפיים?
"האטרקטיביות של האג"ח הממשלתי עשויה להיות קצת יותר נמוכה. אג"ח ממשלתי צמוד נותן סביב ה-0.8% ל-9 שנים לעומת אג"ח של אלוני חץ למשל שנותן כמעט 3% לאותו טווח. נכון שזה נדל"ן ויש פה סיכון מסוים שלא קיים בממשלתי אבל בכל זאת מדובר בהבדל גדול.
"בצמודים יש למשל את האג"ח של עזריאלי מעל 3% עם מח"מ של 8 שנים. בדולרים יש למשל לטווח קצר את אלה פיקדון 1 שנותן סביב ה-6% דולרי עד סוף אוגוסט השנה. לא כדאי לקנות דולרי ו'שבת' עליהם כי לא נקבל כלום עליהם אז אפשר להישאר בשקל ולקנות אג"ח AAA דולרי ולקבל 6% שנתי. מבחינת האג"ח הנומינלי יש למשל את פז אג"ח 8, לא מאוד ארוך עם מח"מ של 5 שנים בערך עם תשואה של 5%. האג"ח הממשלתי לדעתי פחות כדאי אם כי הכל הולך ביחד ותמיד טוב לגוון. היתרון של הממשלתי הוא שהוא יותר סחיר. עקרונית אפשר לקחת את האג"ח הממשלתי בידיעה שמקבלים 1.5% פחות אבל הסחירות הרבה יותר גבוהה. הקונצרני יותר עדיף באופן כללי".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לא הייתי בונה על תיקי האג"ח לטווח קצר (ל"ת)דרור 05/01/2023 22:58הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.איך הגעת לכך שהמניות צפויות לרדת עוד כ 15%? אם אתה כל כך בטוח למהאהוד 04/01/2023 10:20הגב לתגובה זו2 2אתה לא שם בשורט על מדדי מניות?סגור
-
הרוב מעריכים שהסנופי ירד ל3300 (ל"ת)נועם 04/01/2023 11:52הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.תודה על הדברים החכמים (ל"ת)מנחם 04/01/2023 10:07הגב לתגובה זו7 0סגור
-
1.שחקן אומר את זה בסקירות שלו כל הזמן כל עוד יש אלטרנטיבהרני 04/01/2023 09:59הגב לתגובה זו3 0למניות בדמות אגח - השוק לא יעלהסגור