שוק האגח לאן
צילום: ביזפורטל

מה אפשר ללמוד מהמסחר בשוק האג"ח?

התנודתיות בשוק האג"ח נמוכה היום, למרות התזוזה החדה בשוק המניות - המשקיעים הזרים לא ברחו
נתנאל אריאל | (4)

שוק האג"ח הרבה יותר גדול משוק המניות והיקפי המסחר בו גדולים משמעותית מאשר בשוק המניות. אפשר לראות בשוק האג"ח מה המשקיעים הגדולים חושבים, המוסדיים בארץ וגם המשקיעים הזרים שסוחרים בשוק המקומי. אם הם יחששו להתרסקות של הכלכלה הישראלית, אם הם יחשבו שישראל הגיעה לקץ הדמוקרטיה - הם יגיבו בחדות ושוק האג"ח ייפול, כאשר התנודתיות הגדולה ביותר נמצאת באגרות החוב הארוכות (מח"מ ארוך יותר).

שוק האג"ח מבטא את הסיכון של המדינה - הריבית באג"ח ממשלתי שקלי היא הרי פרמיית הסיכון , בדיוק כפי שריבית על אג"ח קונצרני מבטאת את הסיכון של הפירמה. האירועים האחרונים והקרע בעם מגדילים את חוסר הוודאות, מגדילים את הקרע בעם, אבל צריכים להגיד את האמת - שוק האג"ח לא מתרגש מדי. הוא לא מבטא קטסטרופה. צד אחד יגיד - זה בזכות המחאות שיורידו את הממשלה מהמהפכה. צד שני יגיד זה מכיוון שהרפורמה לא פוגעת בדמוקרטיה. לא משנה איזה צד צודק, האמת שייתכן גם ששני הצדדים טועים. מה שברור - שהכסף של הזרים עוד כאן.   

למרות התנודות החריפות היום במניות - שעברו מעליה של חצי אחוז ויותר לנפילה של 2% (ובינתיים מדד ת"א 35 יורד כעת ב-1%) - שוק האג"ח שומר על תנודתיות קלה. תזכורת: כאשר מחיר של אגרות חוב יורד התשואות עולות, המחירים יורדים כאשר יש אלטרנטיבות אחרות (בעקבות עליית ריבית) או שמשקיעים מעדיפים למכור ומחפשים השקעות אחרות.

נכון לשעה זו, גם שוק האג"ח מגיב בירידות כאשר מחיר האג"ח הארוכות עם מח"מ של 18 שנים יורדות בשיעור של 1.4%. אבל כדי שזו תהיה דרמה של ממש צריכות להיות תנודות הרבה יותר חדות. בפועל, ירידה של 1.4% באג"ח הארוכות מובילות כעת לעליה של 6-7 מאיות האחוז בתשואה ברוטו בשוק האג"ח - תנועה לא שולית, אבל לא תנועה של אסון מתקרב.

זה אומר שבינתיים המשקיעים הזרים באג"ח עדיין נשארים פה ומשקיעים באג"ח, הם עוד לא מוכרים בפאניקה. זה כמובן יכול להשתנות בהמשך, אבל גם אחרי הדרמה היום בכנסת ובשוק המניות - אגרות החוב מצביעות עדיין על יציבות וביטחון בכלכלה הישראלית. 

התנודות היום בשוק האג

נכון לעכשיו מתחילת השנה, הבורסה המקומית אמנם בתשואת חסר מתחילת השנה מול הבורסות בעולם (ת"א 35 עלה ב-5.3%) אבל - השונות בין הסקטורים גדולה: מדד הנפט והגז עלה ב-27%, הטכנולוגיה עלתה ב-14% (בהובלת המניה הגדולה בבורסה נייס שעלתה ב-16%). הבנקים עלו ב-14%, ומדדי הנדל"ן עלו ב-9%. מנגד - הסקטורים החלשים השנה הם התקשורת שאיבד 11% ומדד רשתות השיווק דווקא נותר יציב.

קיראו עוד ב"אג"ח"

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    משה ראשל"צ 30/07/2023 10:02
    הגב לתגובה זו
    ענק זה כל הסיפור בגלל זה הזרים נשארים בארץ לעשות מכה באגח אם שקלי 0537 במחיר 75 תוך דנה יגיע ל1000 זה מכנ של 33 אחוז
  • 2.
    שם המשחק זה שתוך שנה האגחים הארוכים יעלו חזק זו הנקודה (ל"ת)
    משה ראשל"צ 24/07/2023 20:37
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    י 24/07/2023 17:27
    הגב לתגובה זו
    איש מהמשקיעים הגדולים לא חשב שהטמטום יעבור כל גבול היו בטוחים שתהיה פשרה. נפגש בעוד 10 ימים ...
  • עוד עשרה ימים הכל יחזור לעלות (ל"ת)
    משה ראשל"צ 24/07/2023 20:38
    הגב לתגובה זו